Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old January 12, 2009, 10:53 PM
Join Date: Sep 2008
Location: toronto
Posts: 393
Default windows not loading????

first, read my rig.
recently just sleeved most of my cables myself, installed a few cathodes.
changed the ram : OCZ Reaper HPC 1066mhz 4GB 2x2GB
went to bios, decided to oc a bit more to 3.8ghz
...changed ram speed to 1066 mhz,
fsb:450 x 4 = 1800
multipler = 8.5
should = 3.82ghz
tried to boot, nothing, reboot, change voltage to 1.3vcore.
loaded windows, checked temps and cpuid...realtemps says cpu temps went up a few degrees, but cpu ID says :multiplier at x6, fsb 333.33

CPU:Intel i5 6600k - Corsair H110
GPU:2-Way SLI EVGA 560
HDD:250GB Samsung Evo 850 SSD, 3TB WD Black
MOBO:Asus Z-170 Deluxe
RAM:G.Skill Ripjaws V F4 2800mhz 16GB
PSU:Silverstone 950W
CASE:Silvertstone TJ07
Keyboard:Logitech G15 V2
Mouse:Razer DeathAdder
Case Cooling:2x92mm exhaust,2x120mm exhaust, 2x120mm Ultra Kaze(3000RPM)intake.
Running:Win7 64-bit Ultimate
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old January 18, 2009, 06:17 PM
Join Date: Nov 2008
Posts: 15

Hey did you disable CPU Enhanced Halt and CPU EIST Function under Advanced BIOS Features?
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old January 18, 2009, 11:58 PM
Chilly's Avatar
Hall Of Fame
Join Date: Sep 2007
Location: Ontario
Posts: 2,593

Sigh... This is asked way too often, I'm going to make a faq/guide with pictures, how it works, why it works, how to disable/enable it, and etc in the morning.

The reason for it is speedstep, a way too common question it seems some days. Unless your putting a load on your CPU(sitting at idle), by default it will try to save some power by automatically dropping the multiplier without user input. Till I make the mini guide/faq, read this thread for some information. WTF is going on with my 8400
Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
slot-loading optical drives Generic User #2 Storage 14 August 13, 2009 07:08 AM
Help with CoD5 not loading maps D4ng3r Gaming 9 January 6, 2009 04:04 PM
Crysis Warhead loading problem. Sniper Gaming 2 November 10, 2008 04:11 PM
Issue with world of warcraft - long loading NuxTux Gaming 0 February 7, 2008 12:04 PM
[For Sale/Trade] iMac G3 Indigo Case (Slot Loading) ~pcwiz Buy/Sell & Trade 3 January 4, 2008 03:45 PM