Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old December 13, 2006, 06:55 PM
Top Prospect
 
Join Date: Dec 2006
Location: New Westminster BC
Posts: 107
Default Overclocking Issue?

Hello all, I was put on to this site from a dude I was talking with at ncix today, looks like a cool site.

I have been messing around with OCing for a while now but have encountered a problem. www.pcstats.com/articleview.cfm?articleID=1832 I tried to follow this guide to up the clock in my system but when I set it to manual and set the clock from 2.0 to 2.2 then rebooted I would look at cpuz or my system specs it says my clock is running at 1.4?? I have no idea why this is happening. But if I set it to run in AI mode I can overclock at the full 10%.

Another thing where would the memory divider be located in the bios? I can't seem to find it. And also the HTT Multiplier can't seem to locate that either.

Current bios that I am running is 1009, tried running the beta version thats out but was getting some instability issues so reverted back to the latest version.

Any help getting this bitch OC'd would be great.
Corpus
__________________
EVGA 680i SLI 122-CK-NF68-A1,
Intel C2D E6850, EVGA 8800GTX,
OCZ Reaper PC2 8500, Ultra X3 1000W fully modular PSU,
1 Primary Raptor X 150 gig + 2 150 gig Raptors in RAID 0,
Swiftech H20-220 Ultra with a Stealth GPU water block,
Dell Ultrasharp 2407WFP-HC 24" monitor,
Lian Li V2000 Plus Case slightly modded,
Steelseries Akari Laser Gaming Mouse, Razor Tarantula keyboard,
AuzenTech Prelude Sound Card,
Pioneer VSX-1016TXV receiver with Bose 301's,
AKG K240 Phones, Blue Snowflake USB Microphone.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old December 13, 2006, 07:26 PM
Misoprostol
Guest
 
Posts: n/a
Default

I think I can take a couple stabs at what the problems you're having are...

When you want to overclock the processor, you should go from 200MHz HTT to 220MHz HTT in order to get 2.2GHz effective clock. Most motherboards don't have an actual setting to go from 2.0 to 2.2.

The HTT multiplier probably wouldn't be necessary for such a minor overclock, but sometimes it's called MCP link or something along those lines.

If you wanted to post a couple of pics of your BIOS screens I'd be able to help you a lot more :s
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old December 13, 2006, 09:34 PM
Top Prospect
 
Join Date: Dec 2006
Location: New Westminster BC
Posts: 107
Default

Sorry but I don't know how to take a screenshot of the bios? Let me know and I shall provide.
Corpus
__________________
EVGA 680i SLI 122-CK-NF68-A1,
Intel C2D E6850, EVGA 8800GTX,
OCZ Reaper PC2 8500, Ultra X3 1000W fully modular PSU,
1 Primary Raptor X 150 gig + 2 150 gig Raptors in RAID 0,
Swiftech H20-220 Ultra with a Stealth GPU water block,
Dell Ultrasharp 2407WFP-HC 24" monitor,
Lian Li V2000 Plus Case slightly modded,
Steelseries Akari Laser Gaming Mouse, Razor Tarantula keyboard,
AuzenTech Prelude Sound Card,
Pioneer VSX-1016TXV receiver with Bose 301's,
AKG K240 Phones, Blue Snowflake USB Microphone.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old December 13, 2006, 09:56 PM
Gav's Avatar
Gav Gav is offline
Administrator
F@H
 
Join Date: Oct 2006
Location: Canada
Posts: 1,343

My System Specs

Default

As far as I know there has never been a way to take a screenshot of the BIOS. I think the only way is snap a picture with a digital camera and upload.;)
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old December 13, 2006, 10:15 PM
Top Prospect
 
Join Date: Dec 2006
Location: New Westminster BC
Posts: 107
Default

HA-HA too funny man, I will get on that asap. Thanks for your interest.
Corpus
__________________
EVGA 680i SLI 122-CK-NF68-A1,
Intel C2D E6850, EVGA 8800GTX,
OCZ Reaper PC2 8500, Ultra X3 1000W fully modular PSU,
1 Primary Raptor X 150 gig + 2 150 gig Raptors in RAID 0,
Swiftech H20-220 Ultra with a Stealth GPU water block,
Dell Ultrasharp 2407WFP-HC 24" monitor,
Lian Li V2000 Plus Case slightly modded,
Steelseries Akari Laser Gaming Mouse, Razor Tarantula keyboard,
AuzenTech Prelude Sound Card,
Pioneer VSX-1016TXV receiver with Bose 301's,
AKG K240 Phones, Blue Snowflake USB Microphone.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old December 13, 2006, 11:04 PM
Top Prospect
 
Join Date: Dec 2006
Location: New Westminster BC
Posts: 107
Smile

here are a couple pics of my bios. Truthfully dudes I haven't a damn clue why this crap is happening???? Thanks for to all who can get this gear clocking.

Name:  Bios1.jpg
Views: 196
Size:  55.8 KB

Name:  Bios2.jpg
Views: 199
Size:  55.4 KB

Name:  Bios3.jpg
Views: 198
Size:  46.2 KB
__________________
EVGA 680i SLI 122-CK-NF68-A1,
Intel C2D E6850, EVGA 8800GTX,
OCZ Reaper PC2 8500, Ultra X3 1000W fully modular PSU,
1 Primary Raptor X 150 gig + 2 150 gig Raptors in RAID 0,
Swiftech H20-220 Ultra with a Stealth GPU water block,
Dell Ultrasharp 2407WFP-HC 24" monitor,
Lian Li V2000 Plus Case slightly modded,
Steelseries Akari Laser Gaming Mouse, Razor Tarantula keyboard,
AuzenTech Prelude Sound Card,
Pioneer VSX-1016TXV receiver with Bose 301's,
AKG K240 Phones, Blue Snowflake USB Microphone.

Last edited by Gav; December 16, 2006 at 01:42 AM. Reason: Uploaded images
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old December 13, 2006, 11:06 PM
Top Prospect
 
Join Date: Dec 2006
Location: New Westminster BC
Posts: 107
Default

Any other pics needed just let this retard know and I will take em as soon as I get the message.
Corpus
__________________
EVGA 680i SLI 122-CK-NF68-A1,
Intel C2D E6850, EVGA 8800GTX,
OCZ Reaper PC2 8500, Ultra X3 1000W fully modular PSU,
1 Primary Raptor X 150 gig + 2 150 gig Raptors in RAID 0,
Swiftech H20-220 Ultra with a Stealth GPU water block,
Dell Ultrasharp 2407WFP-HC 24" monitor,
Lian Li V2000 Plus Case slightly modded,
Steelseries Akari Laser Gaming Mouse, Razor Tarantula keyboard,
AuzenTech Prelude Sound Card,
Pioneer VSX-1016TXV receiver with Bose 301's,
AKG K240 Phones, Blue Snowflake USB Microphone.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old December 13, 2006, 11:51 PM
Misoprostol
Guest
 
Posts: n/a
Default

Hey I used to have an A8N32-SLI deluxe and my BIOS looked a lot like that. I should be able to help you out a little bit.

in BIOS Image 1 do the following:

- go to PEG link mode and set to normal (if available) or disabled
- go to onboard device configuration and set anything you don't need to disabled (ie if you never use firewire, then just turn it off)

in BIOS image 2 do the following:

Overclock profile: Manual
CPU frequency: 220
PCIe clock: 100
DDR voltage: 2.8V
chipset voltage: 1.6V
HT Voltage: 1.2V
CPU multiplier: 10
CPU voltage: keep it set to auto
PCI clock synchronization mode: 33.3MHz (if this isn't an option, don't change anything, and post back here with a picture of the options)

In BIOS image 3 do the following:

-go into DRAM configuration and set your RAM timings to stock timings manually
- KEEP COOL 'N QUIET DISABLED
- Set hyper transport frequency to 800MHz or 1600MHz, whichever option it is. This is equivalent to setting your HT multi to 4x.

Let me know if you have any more questions :)
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old December 14, 2006, 01:11 PM
Top Prospect
 
Join Date: Dec 2006
Location: New Westminster BC
Posts: 107
Default

Hello again, so I tried those setting and all I get is the ol blue screen warning.

I have been looking for weeks for a solution to this maybe someone else who has had simular problems but nothing. All I find is people saying what a great overclocking board this is well I haven't seen it. AI overclocking @ 10% which is 2.20 seems to be the only overclocking I can do with this board? I am thinking of reverting back to the 1008 bios to see if that would work. At a loss :(
Corpus
__________________
EVGA 680i SLI 122-CK-NF68-A1,
Intel C2D E6850, EVGA 8800GTX,
OCZ Reaper PC2 8500, Ultra X3 1000W fully modular PSU,
1 Primary Raptor X 150 gig + 2 150 gig Raptors in RAID 0,
Swiftech H20-220 Ultra with a Stealth GPU water block,
Dell Ultrasharp 2407WFP-HC 24" monitor,
Lian Li V2000 Plus Case slightly modded,
Steelseries Akari Laser Gaming Mouse, Razor Tarantula keyboard,
AuzenTech Prelude Sound Card,
Pioneer VSX-1016TXV receiver with Bose 301's,
AKG K240 Phones, Blue Snowflake USB Microphone.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old December 14, 2006, 01:16 PM
Misoprostol
Guest
 
Posts: n/a
Default

that's pretty bizarre... I'm at a bit of a loss too. Maybe try the older BIOS?
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PriceMatch 20% Issue! e_1337 Off Topic 1 March 16, 2008 03:58 PM
Heat Issue Lyxtwing Video Cards 8 March 14, 2008 08:35 AM
Forum login issue Cheator Suggestions & Feedback 11 July 18, 2007 10:29 AM
Browsing Issue with Firefox BALISTX O/S's, Drivers & General Software 5 March 4, 2007 04:48 PM
accessory power issue Babrbarossa Troubleshooting 10 December 27, 2006 05:09 AM