Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > Storage

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old June 22, 2008, 08:27 AM
Unklmo's Avatar
Top Prospect
F@H
 
Join Date: Jun 2007
Location: Mtl, Qc
Posts: 160
Question best/simplest storage for my music?

basically, i want to catalogue & get rid of all the cd's in my living-room.
i'm looking at about 700 cd's and they takeup a fair amount of wall space .

initially i was just thinking along the lines of a external hard drive(1Tb) hooked up to an inexpensive laptop (CMetaphor, i'm eyeballing your Dell ) and do the transfer that way.
now, without actualy building htpc i'm kinda stuck at how i can then listen to whatever i want to just using laptop. how do i get what's on the harddrive to play through my stereo?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old June 22, 2008, 08:49 AM
MacJunky's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2007
Location: Creston, BC
Posts: 1,715

My System Specs

Default

Just connect the audio output of your computer to one of the inputs on your receiver. When you do initial testing though make sure both the receiver and computer volume is turned down(put the receiver in standby or select a different input when you plug your computer in though) and slowly turn the volume up on each until you reach a satisfactory level. Personally I like to keep my computer's volume high and the receiver's low because then when I switch to the other inputs the volume of the receiver is just right because I can't turn down the other inputs individually.

As for a cable, that depends on what each device has. Take a look at the back of your receiver and your lappie and find out what you need to look for. Well, that or your user's manuals for each.

Last edited by MacJunky; June 22, 2008 at 08:58 AM.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old June 22, 2008, 09:00 AM
Jack Rabbit's Avatar
Allstar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Toronto, ON
Posts: 784

My System Specs

Default

How about an iPod and docking station?
__________________
He either fears his fate too much, or his deserts are small, that dares not put it to the touch, to gain or lose it all.
- James Graham
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old June 22, 2008, 09:12 AM
Unklmo's Avatar
Top Prospect
F@H
 
Join Date: Jun 2007
Location: Mtl, Qc
Posts: 160
Default

don't have a "lappie" yet. still don't know what i'd need to do what i think i want to do
what hardware would the laptop need to connect to my receiver Deneon AVR 1500?
@Jack
i think an Ipod might be limiting. i'm thinking of the wife (who is SOOOOOOOOOOO "anti-tech"). i'm thinking windows media player cause she's familiar with that.

Last edited by Unklmo; June 22, 2008 at 09:24 AM.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old June 22, 2008, 09:17 AM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,425

My System Specs

Default

Creative cards output Spdif digital from the top (white) port on the rear.

If you set "bit accurate playback" in the creative control panel and turn the volume of your media player down "almost zero" it outputs a line level out signal which only includes the audio from the media player and doesn't send audio to the computer speakers.

I'm not sure how well the media center part of Vista Home Premium works, but that's the way I'm going with a little E6400 rig I'm currently building.
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i5 4670K / 2X 4G Gskill 1866 DDR3 / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / random 160G Sata HDD
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 320G Seagate Momentus / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old June 22, 2008, 09:18 AM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,425

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Unklmo View Post
don't have a "lappie" yet. still don't know what i'd need to do what i think i want to do
what hardware would the laptop need to connect to my receiver Deneon AVR 1500?
An old audigy 2NX external USB sound card would do the trick. (Gonna take some hits for pushing creative...... :) ).
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i5 4670K / 2X 4G Gskill 1866 DDR3 / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / random 160G Sata HDD
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 320G Seagate Momentus / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old June 22, 2008, 01:35 PM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jan 2008
Location: AB
Posts: 1,212
Default

you can buy a cable that has a headphone jack on one end for the laptop, and an rca cable end on the other, i use that all the time to listen to tunes on my sterio from my laptop
__________________

vista 64 on these rigs
Q9450 @ 3.5Ghz | E8400 @ 4.2Ghz
8gb Muskin Redline. | 2gb Kingston Hyperx
________________________________|_________________ ______________
EVGA 780i FTW ----\--||___||--/---- EVGA 780i SLI
Antec TP Quatro 1000W \ :==^==: / Antec TP Quatro 850W.
Nvidia 9800 GX2 X 2 SLI \|--o--|/ Nvidia 8800 GTS X 2 SLI
1X 500GB Western Digital. \_____/ 3X 150GB WD RAPTOR RAID-0
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old June 22, 2008, 01:40 PM
CMetaphor's Avatar
Quadfather
 
Join Date: May 2007
Location: Montreal, Canada
Posts: 4,994

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Unklmo View Post
(CMetaphor, i'm eyeballing your Dell )
It's still available (for the time being) so don't take too long to decide if you want it or not, hehe.
__________________
"Backed by common sense and physics!" -Squeetard
Opteron Server for Sale! http://www.hardwarecanucks.com/forum...ade-ideas.html
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old June 22, 2008, 05:49 PM
Unklmo's Avatar
Top Prospect
F@H
 
Join Date: Jun 2007
Location: Mtl, Qc
Posts: 160
Default

so, what you guys are saying is that it's feasable. right?

CMet, i'm mentally eyebally it but the bank acount is telling me i shouldn't.
don't mean to get your hopes up buddy
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old June 22, 2008, 05:52 PM
CMetaphor's Avatar
Quadfather
 
Join Date: May 2007
Location: Montreal, Canada
Posts: 4,994

My System Specs

Default

Sigh. Apparently I really cant get my hopes up at All for my FS thread. Not enough takers
__________________
"Backed by common sense and physics!" -Squeetard
Opteron Server for Sale! http://www.hardwarecanucks.com/forum...ade-ideas.html
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes