Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > Storage

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old April 22, 2012, 10:14 AM
Rookie
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 24
Default setting up raid

Gentle Canucks:

I have a small business which runs on a database program. At the moment my data storage set up is not really adequate. I simply copy the data files to different machine on the network regularly using syncback.

From what I understand, it would make more sense to mirror the data using a raid system. This is the first thing I want to check.

I am running the database on a regular PC at the moment. Can I simply add a raid card and an second hard drive, set up the associated software controllers and, voila, raid architecture in place .... or,

Would it be more reasonable to purchase designated raid server? ... or, have I got the bull by the udder, and need to do something else all together?

The kind of data on my network is almost always text or PDF. Ocassionally it is Jpeg, or small avi or mpeg.

As always, your help appreciated.

Chris
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old April 22, 2012, 12:11 PM
NyteOwl's Avatar
Allstar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Nova Scotia
Posts: 905
Default

First of all what are you looking to accomplish? RAID is designed to protect against a hardware failure. That is to say, enable the system to remain operational without the loss of data in the event of a drive failure. Depending on your situation and the amount of data will determine the RAID type that would be best 1,5,6, etc).

If this is what you are looking to protect against then there are two options, adding a RAID controller (if your system doesn't have an onboard) and appropriate drives., or using software RAID. In either case you are going to have to migrate your data to the RAID array. Most RAID setups require drive configuration ebfore sue so you may be better off elaving your OS on it's current drive and setting up the RAID for the data drives only.

If you are looking to safeguard data, then backing up to a separate drive is a better solution. ideally you have at least two backups, one offsite. If the data is critical to operations, and needs high availablility, then a combination of RAID and backups is the preferred solution.
__________________
Obsolescence is just a lack of imagination.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old April 22, 2012, 06:37 PM
BlueByte's Avatar
Allstar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Maynooth
Posts: 529

My System Specs

Default

If your looking at RAID, as mentioned above its only hardware failure redundant. It will not protect against corrupt databases. With your size(by what you have written) if you want redundancy and backup I would suggest RAID 1 with 2 rotating USB drives for offsite backups. RAID 1 is a safe RAID to use for a small company, if your server blows up you can just rip out the drive and stick it in any computer and at least pull the data.

I like to push for offsite backups(sad that not everyone does this yet), that way if your building catches fire you have recent data, less to recreate. There is online services as well, but use them as a 2ndary line of defence vs primary.
Reply With Quote
Reply


Tags
raid

Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
setting up raid 0 donkon Storage 8 August 24, 2010 07:21 PM
Setting up Raid.. Does it matter what sata ports I use? Yamcha Troubleshooting 9 February 1, 2010 07:17 AM
DNS-323 Raid Setting Arinoth Storage 5 June 25, 2009 09:45 AM
Need help setting up my raid. sheepdogexpress CPU's and Motherboards 9 March 27, 2009 10:50 AM
ESata dual raid enclosure = poor man's hardware raid? sswilson Storage 10 May 6, 2008 09:58 AM