Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > Storage

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old March 3, 2012, 01:34 AM
Rookie
 
Join Date: Feb 2012
Location: Seoul
Posts: 39

My System Specs

Default strange phenomenon with HDD

alright, something REALLY weird and theoretically "impossible" happened and i'm wondering what happened.

i have two hard drives in my system. one is a 500gb 7200rpm OS drive and the other is a 2tb 5900rpm storage drive. i moved a 2.5GB folder FROM the 2tb drive TO the 500gb drive and the transfer speeds were weird.

the task was done in a matter of seconds. avg transfer speed was around 250mb/s (not even possible for a hard drive cuz benchmarks show mine does about 110 max) and the peak "burst" speed was about 450mb/s (even some SSDs have trouble reaching that)

i first thought that the burst speed came from the cache. but then i realized that the drives only have like 32/64mb cache each. then i realized that all my drives are hooked up via SATA II connection (3 gigabits)

is this an OS error? but then again, the task was done in a matter of like sub10 seconds. what the......
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old March 3, 2012, 01:36 AM
Rookie
 
Join Date: Feb 2012
Location: Seoul
Posts: 39

My System Specs

Default

moving the same folder once again, the peak was 240 and it settled down to 160. still way too fast for a hdd.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old March 3, 2012, 02:39 AM
bigFOIG's Avatar
MVP
F@H
 
Join Date: Apr 2011
Location: Vancouver, B.C.
Posts: 426

My System Specs

Default

what kind of files in the folder? a lot of small files, or 1 or 2 big files?
__________________
Reply With Quote
Reply


Tags
drive , hard , phenomenon , transfer , weird

Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Strange boot up?? GMJim O/S's, Drivers & General Software 15 February 24, 2011 09:43 AM
Strange Rundll32.exe TheWanderer Gaming 9 May 10, 2010 10:55 PM
strange google CTA O/S's, Drivers & General Software 3 March 1, 2009 12:41 AM
Strange SLI bar kruzn4evr Troubleshooting 18 December 12, 2008 07:48 AM
strange 100% cpu usage CTA Off Topic 17 August 26, 2008 06:39 PM