Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > Storage

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old January 6, 2012, 06:55 PM
Rookie
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 2
Default I keep having failed DVD Drives

So, I am now on my fourth DVD drive in two years. They just keep failing. This last one was an Asus. Before that there was an LG, an HP, and a Lite-on. My build is as follows:

EVGA X58 mobo
Cooler Master V8 cooler
12GB (6x2GB) OCZ Gold 1600MHz RAM
i7-920 Processor (overclocked to 3.4GHz)
Raptor-X 150GB HDD (Primary)
Seagate Barracuda 7200.10 750GB HDD (Storage)
BFG Tech GTX 260 (OC)
Thermaltake 750W (Bronze Rated) PSU
Kandalf LCS Case

Anyone familiar with this? Is this just something I should learn to deal with or am I having a bad rash of DVD drives? I don't really use them that often and when they fail I am never using them. It always happens the same way. I go to power on my machine and it hangs during POST. Then I unplug the DVD drive and it boots up fine. Then I try again with the DVD drive plugged back in and it boots but the DVD drive doesn't work. So...What's up? Can a SATA port kill drives? Could it be the PSU? I just don't get it.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old January 6, 2012, 07:13 PM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 2,946
Default

is firmware up to date on drive and what port hooked on? try last

failed drives mite be overheated have good air flow in case or system in harsh enviroment
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old January 6, 2012, 07:14 PM
martin_metal_88's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2009
Location: Quebec City
Posts: 4,175

My System Specs

Default

Buy a Samsung.
It's most likely the PSU that will kill it or your mobo is going crazy.
__________________
Ask for more

Martin_metal_88
Colenzo : See system spec!

Odysseus : I7 860 @ 3.6Ghz || GA P55-UD5 || G.skill Ripjaws F3-16000 2000Mhz 2X2GB || Coolermaster ATCS 840 || Silverstone Strider plus 850W || WD 640 black - WD 1TB green - Samsung F3 2TB || MSI 5670 1GB Cyclone ||Coolermaster Hyper 212 + ||

Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old January 7, 2012, 06:58 AM
Soultribunal's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2008
Location: Mississauga
Posts: 8,066

My System Specs

Default

I vote that your PSU is killing them off.
Those Thermaltake ones were not high quality.

-ST
__________________




"We know not why he calls for us, only that when he does we must answer" - DMP 2009

"Dear Iceberg, I am sorry to hear about global warming. Karma is a bitch. Signed - Titanic"

I would rather believe and find god doesn't exist than to not believe and find that he does.

www.realhardwarereviews.com
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old January 7, 2012, 07:06 AM
martin_metal_88's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2009
Location: Quebec City
Posts: 4,175

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Soultribunal View Post
I vote that your PSU is killing them off.
Those Thermaltake ones were not high quality.

-ST

I skipeped your PSU spec on the first post but I have to add that we have a TR-2 600w in our tech system at job and we have dead part very often. I actually have the change the LG dvd drive soon because it's starting to act crazy. But well, the person that buy stuff at my job is a terrible thermaltake fan so we only have those crap -_- damn...
__________________
Ask for more

Martin_metal_88
Colenzo : See system spec!

Odysseus : I7 860 @ 3.6Ghz || GA P55-UD5 || G.skill Ripjaws F3-16000 2000Mhz 2X2GB || Coolermaster ATCS 840 || Silverstone Strider plus 850W || WD 640 black - WD 1TB green - Samsung F3 2TB || MSI 5670 1GB Cyclone ||Coolermaster Hyper 212 + ||

Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old January 7, 2012, 07:18 AM
Avenger212's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Oct 2011
Location: Adelaide, Australia
Posts: 182

My System Specs

Default

I used to have a Thermaltake powersupply and over that same year that I bought it, I ended up replacing several of my hardware until the PSU gave up on me. I second the motion it's the PSU's fault.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old January 7, 2012, 08:21 AM
stoanee's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jun 2007
Location: Lacombe Alberta
Posts: 3,250

My System Specs

Default

Good to know, I have to put together a new system for wife as hers will not post. It currently has an OCZ GameExreme 600 in it which I was going to use again. I have decided to pop a new Corsair HX750 into it as well, and this post confirms that decision. Once again HWC rocks.................
__________________
heatware
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old January 7, 2012, 09:37 AM
Soultribunal's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2008
Location: Mississauga
Posts: 8,066

My System Specs

Default

Thermaltake is trying to get better OEM's (Grandpower) but the TRX, TR2 etc etc are crap.

Get a different supply,

-ST
__________________




"We know not why he calls for us, only that when he does we must answer" - DMP 2009

"Dear Iceberg, I am sorry to hear about global warming. Karma is a bitch. Signed - Titanic"

I would rather believe and find god doesn't exist than to not believe and find that he does.

www.realhardwarereviews.com
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old January 7, 2012, 09:47 AM
Shadowmeph's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 3,367

My System Specs

Default

are you saying that there is no power what so ever to the drive or are you saying that when you are booted into desktop that the drive doesn't show up?

maybe try a different power Plug and sata port for the DVD then see what happens
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old January 7, 2012, 10:15 AM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 2,946
Default

this why i hate (china made) modular PSU for connections are flaky, have safety pin connections now and again to keep power coming
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Have you ever failed? ADay2Long Off Topic 26 April 12, 2011 04:50 AM
System fan has failed mgunteruga Troubleshooting 7 April 2, 2011 02:32 PM
did emt failed? CTA Off Topic 15 August 19, 2010 08:43 PM
System Fan Failed Scripter Troubleshooting 7 May 20, 2010 08:07 AM
RAID just failed miggs78 Storage 17 December 23, 2009 12:06 PM