Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > Storage

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old September 19, 2011, 08:44 AM
Blu's Avatar
Blu Blu is offline
MVP
 
Join Date: Dec 2010
Location: Grande Prairie, Alberta
Posts: 394

My System Specs

Default I think I just lost a 2TB external drive

It was a 2TB WD Elements drive that I had full of HD movies and now when I goto it in my hard drive menu it just shows a blank page, highlighted it still shows 1.7TB/1.8TB in use, HD Tune pro doesn't show the drive either just says it's name and (0gb) next to it, does it sound dead or is there anything I can do to possibly fix it you think? Or is it time to RMA it would you say?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old September 19, 2011, 09:06 AM
lowfat's Avatar
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Grande Prairie, AB
Posts: 7,928

My System Specs

Default

You try reseating the HDD cables and running chkdsk?
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old September 19, 2011, 12:34 PM
Blu's Avatar
Blu Blu is offline
MVP
 
Join Date: Dec 2010
Location: Grande Prairie, Alberta
Posts: 394

My System Specs

Default

I honestly have no clue on how to open these element drives no cables should be loose as well but I'm gonna do a major clean in my room in the next few days and ill test it in other usb ports.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old September 19, 2011, 12:39 PM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2008
Location: London
Posts: 1,411

My System Specs

Default

I'm fairly certain it voids the warranty if you open up the enclosure, however if it doesn't I would suggest plugging it into your PC directly and see if that changes anything.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old September 19, 2011, 01:32 PM
Hall Of Fame
 
Join Date: Apr 2009
Location: laval Qc
Posts: 1,072
Default

i opened mine up to load stuff faster than usb lol
was easy

the board might be faulty n not the drive worth a shot
__________________
maximus IV extreme @ 5.1 1.41v

evga e760 +920 4.8 water5.0+ on phase linx stable
gtx285 tri-sli
dfi ut-p35 lt
e8600@4.6 1.38v
too much ram
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old September 19, 2011, 07:31 PM
Andy's Avatar
Allstar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Taichung / Toronto
Posts: 657

My System Specs

Default

Definitely open that thing up ... If it is under warranty and you send it in they will most likely just send you another one and you will lose your data. I've had drives in external cases stop working a bunch of times. Pulling them out and connecting directly or using a drive dock has always worked.
__________________
SAGER 5165 - Matte Screen (1920x1080) - i7-2630QM - nVidia 555M - 8Gb DDR3 - 120Gb Corsair Force GT SSD - 500Gb Momentus XT - Intel® 6300
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old September 19, 2011, 07:46 PM
Blu's Avatar
Blu Blu is offline
MVP
 
Join Date: Dec 2010
Location: Grande Prairie, Alberta
Posts: 394

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by JMCD View Post
I'm fairly certain it voids the warranty if you open up the enclosure, however if it doesn't I would suggest plugging it into your PC directly and see if that changes anything.
It's plugged into a extra 4 port USB card I bought from NCIX, I'll try a new port but it seems to relate to this problem I had here,
Odd thing

Basically c:\$Mft (or any drive letter) basically means your drive is dying and I guess mine has hit the bucket I can try opening it up but i think I would rather collect on the warranty I have on it first of all.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old September 19, 2011, 10:25 PM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2008
Location: London
Posts: 1,411

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Blu View Post
It's plugged into a extra 4 port USB card I bought from NCIX, I'll try a new port but it seems to relate to this problem I had here,
Odd thing

Basically c:\$Mft (or any drive letter) basically means your drive is dying and I guess mine has hit the bucket I can try opening it up but i think I would rather collect on the warranty I have on it first of all.
I know some drives have a "warranty void" sticker, if it doesn't I would certainly go for it. I've had 2 enclosures die on me, no drives though!
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old September 19, 2011, 10:55 PM
LionRed's Avatar
MVP
 
Join Date: Jan 2007
Location: Dargaville, New Zealand
Posts: 468
Default

Try the freezer trick?
__________________
Choo Choo bitches, progress coming through.

They say you can tell how rich a man's life has been, by how many dogs he has had in it.

RIP Kiwi - Oct 19th/05 - April 18th/11, you will always be our puppy
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old September 20, 2011, 12:31 AM
NI3 NI3 is offline
Top Prospect
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 246
Default

Well, it is either lose the warranty and try to get the data, if it has a sticker.
Or lose the data, but keep the warranty.

If the data is backed up, or not that important, go for the warranty.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1TB+ External HDD Case and 3.5" Drive OR External HDD Bond007 Storage 0 August 18, 2011 06:02 PM
[WTB] External DVD Drive chouchou Buy/Sell & Trade 4 November 23, 2010 12:45 AM
NTFS external drive in OSX 10.4.11 Magnetar Storage 3 February 17, 2010 08:12 PM
External Hard Drive Randyman Storage 8 October 26, 2009 04:05 PM
External Hard Drive JD Storage 15 September 5, 2008 02:25 PM