Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > Storage

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old August 28, 2011, 08:31 AM
yamawho's Avatar
Allstar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Rosemere, Qc, Canada
Posts: 860
Default SATA3 on SATA2 mobo question

I just picked up a Western Digital SATA 6Gb/sec 1TB Caviar Black (WD1002FAEX).

I used Acronis TI Home 2010 and cloned over windows 7 ultimate 64bit.

I am noticing that load speeds seem to be about 25% faster than before.

I tried to run the windows experience test but got an error accessing the disk performance.

The mobo is a Gigabyte MA770-UD3 ...
GIGABYTE - Motherboard - Socket AM2+ - GA-MA770-UD3 (rev. 2.1)

I tried a jumper but ended up putting in on 3-4 which as per the photo below is to enable PUIS but it would not boot so I removed it.



Should I put the jumper on 5-6 or just leave it without jumpers?

Since it is giving me faster load and boot times, should I consider doing something else to it like alignment?
WD Support / Downloads

My hdd is like the one in the photo but was manufactured last month ...
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old August 28, 2011, 10:56 AM
supaflyx3's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jun 2010
Location: Chilliwack BC
Posts: 2,556

My System Specs

Default

I say leave it like it is, windows experience test really doesn't show much, so if it errors out its not that big of a deal.
__________________
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old August 28, 2011, 08:57 PM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Nov 2008
Location: Ottawa, ON
Posts: 1,230

My System Specs

Default

Any specifics on the error? You should run an error check on the drive (chkdsk) in case the hard drive is bad or Acronis messed up on the transfer.
As for the jumpers I run my drive (same model) with no jumpers - generally I think if it boots and reports the right size I run with none of the special speed limiting jumpers enabled.

Quote:
For those curious, this new drive does not incorporate Advanced Format.
Western Digital SATA 6Gb/sec 1TB Caviar Black (WD1002FAEX) Review | PC Perspective
So that means you don't have to do any special alignment - what Acronis does by default will be fine, even if it aligned your partition to 32256 bytes. IIRC alignment is only for SSD, the WD Caviar Green ----EARS, and I think one other hard drive from another company.
__________________
"The computer programmer says they should drive the car around the block and see if the tire fixes itself." [src]

Last edited by frontier204; August 28, 2011 at 08:58 PM. Reason: typo
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old August 29, 2011, 06:24 AM
yamawho's Avatar
Allstar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Rosemere, Qc, Canada
Posts: 860
Default

Used Data Lifeguard Diagnostic for Windows app and everything checks out.

WD Support / Downloads / SATA & SAS / WD Caviar Black

Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old August 29, 2011, 07:33 AM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Nov 2008
Location: Ottawa, ON
Posts: 1,230

My System Specs

Default

Do a chkdsk as well - you verified the hardware of the drive with the WD tool, but you still need to verify the partition (aka what's currently stored on the drive). If the chkdsk reports no errors, then I'd just say WEI's benchmark is being dumb and not worry about it
__________________
"The computer programmer says they should drive the car around the block and see if the tire fixes itself." [src]
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old August 29, 2011, 08:00 PM
yamawho's Avatar
Allstar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Rosemere, Qc, Canada
Posts: 860
Default

Are you refering to the 1st option here ...

Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old August 29, 2011, 08:02 PM
SugarJ's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Jan 2008
Location: Langley, BC
Posts: 6,139

My System Specs

Default

Yes, yes he is.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Crucial M4 on a SATA2 Mobo... should I get a SATA 3 controller card? astro_man Storage 11 May 30, 2011 07:33 AM
[FS] PA 120.3 rad | BNIB Asus P7P55D-E LX (mobo, USB3, SATA3) | more Deeival Buy/Sell & Trade 11 March 29, 2011 05:40 PM
Samsung F3 32MB SATA2 vs WD Caviar Black 64MB SATA3 adso69 Storage 0 December 31, 2010 02:34 PM
SATAII or SATA3? Dr_BenD_over Storage 22 September 19, 2010 05:57 AM
SSD sata2 & sata3 mobo Dan Storage 3 April 16, 2010 02:03 PM