Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > Storage

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old November 14, 2010, 05:00 PM
yamawho's Avatar
Allstar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Rosemere, Qc, Canada
Posts: 860
Default How the f&@# do you get esata to work

Purchased a BlacX USB 2 & eSata and no dice on 4 computers ...
If I switch to AHCI in bios ... windows doesn't boot.
Works fine on USB.
What's the deal here ...
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old November 14, 2010, 05:06 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,402

My System Specs

Default

You need to select AHCI before you install windows, and/or do some googling as to how to set it after the fact.
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i5 4670K / 2X 4G Gskill 1866 DDR3 / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / random 160G Sata HDD
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 320G Seagate Momentus / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old November 14, 2010, 06:42 PM
Banned
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 735
Default

Requires a registry edit because stupid Windoze disables AHCI since it's not needed after your install.

windows 7 solution:
How to enable AHCI in Windows 7 RC after installation | iThinkDifferent

General Tips Switch from IDE to AHCI after Installation [Archive] - TheWindows7Site

Changing BIOS from IDE mode to SATA AHCI mode, after WHS is already installed

For XP (similar process):
HOWTO: enable AHCI mode after installing Windows - PC Perspective Forums

If you have an AMD mobo, it's whatever AMD SATA controller download you use. Go to your mobo website and find which one and do the same except for the AMD-based mobo SATA controller (aka the AHCI/RAID driver for your AMD mobo).
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can I transfer files using eSATA from PC to eSATA on new laptop? Triggz Storage 4 October 31, 2010 06:14 PM
using eSATA technix Mobile Computing 0 December 22, 2009 09:28 AM
eSata Wurmer Storage 19 July 7, 2009 02:53 PM
Back To Work & Thanks Again! rjbarker Off Topic 27 April 7, 2009 04:58 AM
eSata Hotswap? enspirent Troubleshooting 3 March 24, 2009 06:06 PM