Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > Storage

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old June 13, 2009, 12:02 PM
Rookie
 
Join Date: Oct 2007
Location: Hamilton, ON
Posts: 25
Default External Hardrive Freezing "My Computer"

My Acomdata 160GB won't load properly anymore when I turn it on. I can't seem to access/view the data when I turn on the hard drive. It ends up freezing "My Computer" when I turn it on. Is there anyway I can recover my data? I've tried some software programs but they also cannot read the external HDD.

I also tried sticking it in my freezer, but still no luck.

Would opening the case do any good?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old June 13, 2009, 12:16 PM
Hall Of Fame
 
Join Date: Apr 2008
Location: Saskatchewan
Posts: 1,122

My System Specs

Default

have you tried removing hdd from enclsure and install in pc..
maybe enclosures pooched
__________________
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=932179

"Be so good at what you do that you cant be ignored"

Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old June 13, 2009, 01:38 PM
dhoshaw's Avatar
Top Prospect
F@H
 
Join Date: Apr 2009
Location: Florida
Posts: 100
Default

I've had a couple of external enclosures die on me; in all cases, the drives were still working.
__________________
Intel Q9550 @3.8 GHz
Sapphire 5850 Toxic
XFX 9800GX2
Xigmatek Dark Knight

Gigabyte GA-EP45-UD3P
2 x 2 GB Corsair XMS2 1066C5
2 x WD 640 GB Raid 0 + WD 1 TB
Haf 922 / Antec Signature 850
Windows 7 Ultimate x64
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old June 13, 2009, 02:51 PM
Rookie
 
Join Date: Oct 2007
Location: Hamilton, ON
Posts: 25
Default

Ok I took the drive out, it's an IDE and I have SATA as bootable, and my Bios is trying to boot from the IDE. I changed the BIOS settings. Specifically, I went into advanced changes the "Controller Mode" from IDE to RAID. Was this correct? B/C windows now boots fine.

But when I go to management setting and try to rescan disk, the IDE drive does not appear.

Also I forgot to note, when I first put in the drive and was able to access windows. There was a prompt about updating the drive, but it talked about instability. I tried to get it back but to no avail. The IDE drive doesn't seem to be appearing in the BIOS. Do i have to set it to master for it to appear? I'm new to this.

Last edited by bobaban; June 13, 2009 at 04:02 PM.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old June 13, 2009, 09:46 PM
martin_metal_88's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2009
Location: Quebec City
Posts: 4,175

My System Specs

Default

try external IDE/USB adapter like this one
Welcome to Vantec ? Leading Brand of Storage, Thermal, and Mobile Accessories! - Product
They are working realy well and disk never get to hot because...he lay on your table:) I like this little shit more than all my external HD, exept my lacie 2Big Tripple Network Raid storage;) that's, what I call a beast.

Regard
__________________
Ask for more

Martin_metal_88
Colenzo : See system spec!

Odysseus : I7 860 @ 3.6Ghz || GA P55-UD5 || G.skill Ripjaws F3-16000 2000Mhz 2X2GB || Coolermaster ATCS 840 || Silverstone Strider plus 850W || WD 640 black - WD 1TB green - Samsung F3 2TB || MSI 5670 1GB Cyclone ||Coolermaster Hyper 212 + ||

Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old June 25, 2009, 05:35 PM
Rookie
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 32
Default

The BIOS setting should be AUTO and usually you would see it listed in the BIOS. If everything in your PC is SATA then setting that IDE drive to master is fine. It can be a slave too since it's the only IDE device in your system. When your system POST's it should be displaying the IDE drive model but these screens go by really fast. Make sure the red stripe on the IDE cable is facing towards the power connector of the HD. The best thing to try is to download GParted, burn to DVD and boot from it. This will show you all your drives even when connected with USB. If you get it going download Speedfan and do an analysis of your drive to see any problems.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Google Warnings- "This Site may harm your computer" CasheKicker Off Topic 19 February 2, 2009 11:07 AM
"Computer Friends" Andy Off Topic 4 November 27, 2008 11:58 PM
2nd HDD wont show up in "My computer" Lima Storage 3 October 11, 2008 08:38 PM
"Girly" 2.5" IDE Enclosures encorp Storage 13 July 14, 2008 10:19 AM