Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > RAM

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old November 16, 2011, 12:58 PM
Slik's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Sep 2009
Location: Sault Ste Marie On.
Posts: 1,082

My System Specs

Default Best memory tester?

Can someone tell me which freeware is best to check for faulty or bad ram? I'm getting two short beeps every time I start my PC. No issues that I'm aware of,just those beeps. I googled the beeps and it points to ram. Thanks all.
__________________
Corsair Air 540 -i7 4930k @ 4.4ghz. Liquid cooled-4x4gb G Skill Trident X DDR3@ 2400mhz- Two EVGA Titans SLI - Xonar Phoebus Sound Card-Dell 3008 30" Monitor-Razer Tiamat Headphones-Butt Kicker Gamer-TrackIR 5
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old November 16, 2011, 01:07 PM
chrisk's Avatar
Folding Captain
 
Join Date: Jul 2008
Location: GTA, Ontario
Posts: 7,402

My System Specs

Default

This is what Corsair has recommended for me, and what I have relied on:
Memtest86+ - Advanced Memory Diagnostic Tool
__________________
Fold for team #54196
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old November 16, 2011, 05:18 PM
MVP
 
Join Date: Jul 2009
Location: Edmonton
Posts: 265
Default

That's the standard that everyone should use. ^
__________________
2600K @4.6 for now, still tweaking.
P8Z68-V Pro Gen3
Patriot Div2 Viper Extreme PC3-15000 4GBx2 (1866 9-11-9-27-2)
EVGA GTX 580 SSC
Caviar Black 1TB x2 RAID0
Corsair Gold 850W
Corsair H80
Corsair 600T Graphite
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old November 16, 2011, 05:28 PM
3.0charlie's Avatar
3.0 "I kill SR2's" Charlie
F@H
 
Join Date: May 2007
Location: Laval, QC
Posts: 9,642

My System Specs

Default

In-Windows: MemTest: RAM reliability tester for Windows. Start a few of them, and set the max. ram amount for each at 1024.
__________________
Hydro-Quebec is salivating...
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old November 16, 2011, 05:34 PM
martin_metal_88's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2009
Location: Quebec City
Posts: 4,175

My System Specs

Default

Memtest for windows first, set each instance between 512MB to 1024 then jump to Memtest 86+ ( latest version ) burned onto a Bootable CD.
__________________
Ask for more

Martin_metal_88
Colenzo : See system spec!

Odysseus : I7 860 @ 3.6Ghz || GA P55-UD5 || G.skill Ripjaws F3-16000 2000Mhz 2X2GB || Coolermaster ATCS 840 || Silverstone Strider plus 850W || WD 640 black - WD 1TB green - Samsung F3 2TB || MSI 5670 1GB Cyclone ||Coolermaster Hyper 212 + ||

Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old December 12, 2011, 09:46 AM
Top Prospect
 
Join Date: Oct 2011
Location: Rjukan, Norway
Posts: 59

My System Specs

Default

Memtest revealed an issue with my previous ram sticks, so i swapped them. My PC is working perfectly now.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old December 12, 2011, 09:52 AM
Eldonko's Avatar
Hardware Canucks Reviewer
 
Join Date: Apr 2007
Location: Calgary, AB
Posts: 5,445
Default

I use HCI Memtest
__________________
Donkeys kill more people annually than plane crashes or shark attacks.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old December 12, 2011, 11:28 AM
Top Prospect
 
Join Date: Mar 2011
Location: Sudbury, ON
Posts: 110

My System Specs

Default

HCI bootable disc is a great choice but not free.

Ive used memtest86+ for years with great results. The key thing is to test outside the Windows OS as it ties up Ram which could have the issue. Using a Boot CD or Boot USM img eliminates that problem and allows you to test All your ram.
__________________
SOLD:
Tritton AX Pro (mchutch)
Logitech Harmony 520 (Phill)
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old December 12, 2011, 11:39 AM
Jake_HT's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2008
Location: Calgary, AB
Posts: 1,985

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by chrisk View Post
This is what Corsair has recommended for me, and what I have relied on:
Memtest86+ - Advanced Memory Diagnostic Tool
This one. Do 2 passes
__________________
http://jakeht.deviantart.com/
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old December 12, 2011, 12:23 PM
lowfat's Avatar
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Grande Prairie, AB
Posts: 7,972

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Eldonko View Post
I use HCI Memtest
This. It will find more errors than Memtest86+ from what I've found.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
i just saw this software... Hot CPU Tester Pro 4.4.1 Alpine Overclocking, Tweaking and Benchmarking 2 August 29, 2011 06:14 PM
Looking for wireless stress tester ToXic Networking 2 December 27, 2010 04:02 PM
PSU : Tester trayton Power Supplies 14 May 20, 2010 01:25 PM
MotherBoard : Tester trayton CPU's and Motherboards 6 May 19, 2010 09:33 PM
Artificial heatsink tester krazyups Air Cooling 7 August 1, 2009 06:22 AM