Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > RAM

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old March 25, 2009, 01:29 PM
vulcan500rider's Avatar
MVP
F@H
 
Join Date: Nov 2007
Location: Regina, SK
Posts: 499

My System Specs

Default Anyone know of some cheap low-profile RAM?

Hi all!

I'm STILL working on my M-ITX project, and I've run into a snag. My case is...unusual...so I can't get my DVD drive in with full height RAM. I know low-profile stuff exists, such as this Kingston stuff:

Low profile DDR2-memory by Kingston | Hardware.Info United States

but I can't seem to find any for sale. I need a 1GB module of DDR2; any speed is fine.

Has anyone run into this problem before? Any suggestions?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old March 25, 2009, 02:34 PM
CMetaphor's Avatar
Quadfather
 
Join Date: May 2007
Location: Montreal, Canada
Posts: 5,002

My System Specs

Default

I've used that low-profile ram from Kingston before at work with no issues, I'd say go with that !
__________________
"Backed by common sense and physics!" -Squeetard
Opteron Server for Sale! http://www.hardwarecanucks.com/forum...ade-ideas.html
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old March 25, 2009, 02:34 PM
bovine.baron's Avatar
MVP
F@H
 
Join Date: Feb 2009
Location: Vancouver, BC
Posts: 486

My System Specs

Default

Quote:
Kingston claims that the modules are better for the environment than the regular ones, since they need less production materials.
I'm afraid I can't help but if the quote is true, it'd be nice if low-profile became the standard.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old March 25, 2009, 04:51 PM
TopDogZero's Avatar
Allstar
 
Join Date: May 2008
Location: Ajax, Ontario
Posts: 558

My System Specs

Default

Have a look here http://www.memoryexpress.com/Products/PID-MX18276(ME).aspx
I know the photo they have is not low profile but the 2 GB part number is listed at Kingston as low profile I can't find this part number there, here is a link to the PDF for the 2GB Data Sheet.
http://www.valueram.com/datasheets/KVR667D2D8P5L_2G.pdf
I guess you can give Memory Express a call and find out if this is actually low profile stuff.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old March 25, 2009, 06:23 PM
vulcan500rider's Avatar
MVP
F@H
 
Join Date: Nov 2007
Location: Regina, SK
Posts: 499

My System Specs

Default

Thanks for the advice, guys. Unfortunately, I just took another look at the project (I was angry and had to walk away after discovering the RAM issue yesterday) and realized that my pico PSU will ALSO be in the way, and that THAT is entirely non-negotiable. At this point, I'm almost considering just not putting a DVD drive in entirely, as it's a Lenovo drive and I need to find a proprietary adapter to use it anyway....<sigh> I have to go for a row in my failboat now....And play some COD: WaW to make me feel better.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old March 25, 2009, 06:27 PM
CMetaphor's Avatar
Quadfather
 
Join Date: May 2007
Location: Montreal, Canada
Posts: 5,002

My System Specs

Default

Never say never, find a different DVD drive or a different type of Pico-psu, like the type that connects directly to the 20-24 pin mobo connector for example...
__________________
"Backed by common sense and physics!" -Squeetard
Opteron Server for Sale! http://www.hardwarecanucks.com/forum...ade-ideas.html
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old March 26, 2009, 09:44 AM
Realityshift's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Feb 2009
Location: Fort McMurray, AB
Posts: 2,486
Default

what type of DVD player are you using? the newer sata models like my LG seriously dont take up more then the drive bay racks worth of room. their only a cm or 2 longer then a DVD. that might allow for more room?
__________________
The Builders Hammer
Asrock P67 Fatal1ty, Intel i5 2500K @ 5.1ghz, 16gb HyperX 1600 CL8, Evga GTX 580 SC SLIed and water-cooled, HX850, Crucial M4 64gb, 640 black, 1tb + 3x 2tb greens, Haf X.


BF BC2: Bishop_SHIFT, Steam: Realityshift84, Xbox Live - SHIFTEDone84 ... Come play.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old March 26, 2009, 03:51 PM
vulcan500rider's Avatar
MVP
F@H
 
Join Date: Nov 2007
Location: Regina, SK
Posts: 499

My System Specs

Default

Thanks, guys. If I had the money, I'd just buy one of the SATA slim DVD drives on right now at NCIX; at least I wouldn't have to mess with the adapters. That said, I'm far too broke for that; this project really should have waited until I had more money, and if I ever get it finished I'm probably going to have to sell it right away and try to recoup my costs--provided, of course, that I can find a buyer. As it stands, I'm just finishing an M.A., and desparately looking for work while I go through the hoops of revisions on my thesis and await defense, while at the same time trying to sock money away for my wedding this summer.

On the more technical difficulty front, the problem is, surprisingly, not length, but height. I was hoping to sneak in a DVD drive above where the RAM and PSU sit, but it's just not happening, and there's no room to shift it over at all. I could, alternatively, slot the drive in underneath the motherboard, but that would mean that it would come out on the side of the system. <sigh>

Oh, and thanks for encouragement, CMetaphor; I'm actually already using a 20pin Pico PSU that hooks right into the connector--the 90w, IIRC. Again, it's just that damnedable height issue, and there's no other way for me to orient the board....GRR.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old April 9, 2009, 11:01 AM
vulcan500rider's Avatar
MVP
F@H
 
Join Date: Nov 2007
Location: Regina, SK
Posts: 499

My System Specs

Default

I thought I would pop a quick update in here.

I managed to get a slim SATA DVD drive after FINALLY selling my 226BW.

I decided to use an extension cable to get my Pico PSU out of the way, and then began to hunt for low-profile RAM again. Luckily, someone on the NCIX forum pointed out that the new line of Kingston Value RAM (1GB and smaller, I think) is now low-profile, despite what the spec sheets may say. I went down to a local shop to confirm, and it's TRUE!

For anyone who comes across the same problem, the model is KVR800D2N5/1G and it's PC2-6400 CL5 (I'm not sure of the rest of the specs, and I"m not overly concerned for my build) It's about 18mm tall, which is just over half of a regular DIMM's height.

Thanks to all who helped, and I'll throw some pics up of the build once I get the damn thing finished.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old April 13, 2009, 05:19 AM
MVP
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 475
Default

whats the benefit of low profile ram? aka short height ram? is it more compatible?
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Low profile heatink Phobia Air Cooling 14 February 13, 2009 05:09 PM
Low Profile CPU Heatsinks phil3_66666 Air Cooling 0 January 23, 2009 09:27 AM
[WTB] Cheap P35 board and cheap nVidia card for folding rig zlojack Buy/Sell & Trade 3 December 14, 2008 06:03 AM
WTB Low Profile Ram Sinks arekieh Buy/Sell & Trade 6 November 8, 2008 12:05 PM