Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > Peripherals

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old August 22, 2008, 02:51 PM
Top Prospect
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 129
Default Wireless keyboard and mouse troubles!!!

I am working on a computer (for a friend) with a P4S800 MB, 1gb ram, win xp home and SP3. The system will not boot with a wireless keyboard or mouse connected to a USB port. A regular mouse, or usb key dose not affect the booting at all. Any ideas? google wasnt much help.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old August 22, 2008, 03:38 PM
SugarJ's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Jan 2008
Location: Langley, BC
Posts: 6,126

My System Specs

Default

The wireless dongle may be trying to draw more power than the old USB 1.0 port can supply. Also, check the USB requirement for that set, if it needs 1.1 or 2.0 you may be hooped.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old August 22, 2008, 03:55 PM
Top Prospect
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 129
Default

They are 2.0 ports and the device i am testing it with is 2.0. If i boot the system up without it plugged in... it boots fine. after it boots i plug it in, windows finds the USB device properly and installs it. If i leave it plugged in and simply reboot the computer it stops before the windows logo screen comes up....
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old August 22, 2008, 03:59 PM
SugarJ's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Jan 2008
Location: Langley, BC
Posts: 6,126

My System Specs

Default

I think power supply. It's trying to draw more power through the USB than the PSU can handle. It actually takes a bit of power to broadcast those signals. Thats my guess.

You have tried the KB/Mouse on a different PC?
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old August 22, 2008, 04:11 PM
Top Prospect
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 129
Default

Yah the wireless keyboard and mouse i am using was taken from another system that is working. I have tested the system with 2 x 4gb USB keys and another random USB mouse i had laying around. With all of them connected it does not effect the system at all on boot-up.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old August 22, 2008, 05:18 PM
Top Prospect
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 129
Default

Thanks for your input SugarJ... problem solved, i turned off legacy USB in BIOS and it works fine. lol
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old August 22, 2008, 09:44 PM
SugarJ's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Jan 2008
Location: Langley, BC
Posts: 6,126

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by SiDiX007 View Post
Thanks for your input SugarJ... problem solved, i turned off legacy USB in BIOS and it works fine. lol
Usually you have to have that on for it to pick up USB keyboards to get into the BIOS. Glad the problem is worked out anyway.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes