Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Overclocking, Tweaking and Benchmarking

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old January 2, 2013, 02:16 PM
Top Prospect
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 222

My System Specs

Default Help! High Temps in First Overclock??

Hello Everyone!
I finally got to do some overclocking today, and honestly i only a bit of a clue in what I'm doing. I'm not new to computers, but yes to overclocking. I've read several guides, and been following this in particular:
Ivy Bridge Overclocking Guide ? Asus Motherboards[1]
Although I haven't done much stress testing, everything seems rather normal except for temps when i stress test. Before overclocking, i Idled at 20 or 21C. Now it seems to be 25-30C. Doesn't seem to bad to me. I'm using the 3770k on a Noctua NH D14 @ 4.5GHZ. I'm using Prime 95 to test, and when stress testing, I reach temps up to 95C within 30 seconds. I dont know if i should turn my CPU down or if this is normal. How long should i stress test for? I've read all the way up to 12 hours?
Specs:
-CPU: Intel i7 3770k @ 4.5GHZ
-CPU Cooler: Noctua NH-D14
-Motherboard: ASUS Sabertooth z77
-GPU: MSI R7950 3GB OC Edition
-RAM: 16gb Corsair Vengeance Low profile ram
-PSU: Corsair TX650M
-SSD: Crucial M4 128gb
-HDD: Western Digital Black Caviar 1TB
-Case: CM HAF X
Screens: Stress Test - Imgur [2]
Hope someone can tell me if this is bad or not.

Summary: Attempting overclock i7 3770k first time. Seems stable, but reaching 95c temps from prime 95 within 30 seconds.
Side note: I just noticed that Core voltage is jumping a bit. It goes anywhere from 1.168 to about 1.25 something.Not sure if this is crucial to temps.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old January 2, 2013, 02:21 PM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 2,923
Default

oc'n with air best get corsair water cooler set-up if planing continus use
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old January 2, 2013, 02:25 PM
Hall Of Fame
 
Join Date: Jun 2009
Location: Nova Scotia
Posts: 2,845

My System Specs

Default

I wouldn't run it with those temps. Back the OC down to 4.4 or 4.3 and what are the temps like.
__________________
Desktop: Antec Three Hundred, Z77-D3H, 3570K undervolt @4.1ghz with Zalman Optima Cooler, Corsair Vengeance 2x4gb@1866mhz, MSI Cyclone GTX 460, Seasonic S12II 500W, WD Black 1TB, Intel 530 120GB
Away from home light Gamer: Acer Aspire 15.6", A8-3500m undervolt and OC to 2Ghz, 2x4gb Corsair Vengeance, Crucial M500 240gb
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old January 2, 2013, 02:40 PM
Top Prospect
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 222

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by KaptCrunch View Post
oc'n with air best get corsair water cooler set-up if planing continus use
I cant just get a corsair. Where i live an h100 is like 150 dollars or 200 dollars. I'm pretty satisfied with the Noctua, temps are great, but maybe there is something else that im missing here, which is shooting my temps up. what should voltage be?
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old January 2, 2013, 02:42 PM
G777's Avatar
Allstar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Coquitlam,BC
Posts: 541

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by KaptCrunch View Post
oc'n with air best get corsair water cooler set-up if planing continus use
That is not good advice, your NH-D14 should perform favourably to closed-loop coolers.

Some testing:http://www.tomshardware.com/reviews/...q320,3380.html

Are you using software or setting values in the bios? What's your vcore set at?
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old January 2, 2013, 02:46 PM
supaflyx3's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jun 2010
Location: Chilliwack BC
Posts: 2,535

My System Specs

Default

You might have a bad mount, or if you're adventurous you can try de-lidding your CPU.
__________________
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old January 2, 2013, 02:47 PM
Top Prospect
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 222

My System Specs

Default

I will check my VCore in a bit, and what do you mean by bad mount and de-lidding? If you mean how i mounted my cpu with thermal paste, i never went above 60c at 100 percent with stock speeds and idled at 20c @ 3.5 so i doubt it has to do with my thermal paste.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old January 2, 2013, 02:52 PM
enaberif's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Dec 2006
Location: Calgahree, AB
Posts: 10,580
Default

Quote:
Originally Posted by PcWizTech View Post
I will check my VCore in a bit, and what do you mean by bad mount and de-lidding? If you mean how i mounted my cpu with thermal paste, i never went above 60c at 100 percent with stock speeds and idled at 20c @ 3.5 so i doubt it has to do with my thermal paste.
Don't bother with the delid.

What paste are you using? Did you apply it yourself? If so how.
What case? How many case fans? How are fans setup?
What P95 test are you running?
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old January 2, 2013, 03:02 PM
Top Prospect
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 222

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by enaberif View Post
Don't bother with the delid.

What paste are you using? Did you apply it yourself? If so how.
What case? How many case fans? How are fans setup?
What P95 test are you running?
Paste is the one that came with the Noctua. Additionally, I've owned the rig for close to half a year without overclocking and never had any temps problems. Temps at stock clock speeds were ~20 idle, 60~full load. Today is the first day I've used real temp. Maybe real temp is displaying inaccurate temperatures?? Just a thought.

Case: Haf x with fan setup as follows:

2x200mm at top as exhaust
1x200mm side fan intake
1x200mm front fan intake
1x140 or 120mm rear fan as exhaust.

noctua with 2 fans attached.

Im using the P95 test in the picture. The guide i was following said to select blend, then custom, and set p95 to use 85 or 90 percent of available ram. I chose 85 percent.

first day using:
P95
Realtemp

EDIT: Bios Screenshot, keep in mind this is my first ever overclock. Maybe i've done something COMPLETELY wrong? :( I appreciate the help guys.








CPU-Z and RealTemp (notice 95C max from Prime95)

Prime95 Using 85% of Available RAM

Last edited by PcWizTech; January 2, 2013 at 03:13 PM.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old January 2, 2013, 03:25 PM
G777's Avatar
Allstar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Coquitlam,BC
Posts: 541

My System Specs

Default

Not that familiar with the Asus bios for Z77; did you set the vcore yourself? 1.35v is pretty high for Ivy, I'm not surprised your temps are high.

My advice, turn off eist, speedstep, whatever... don't use offset, enter voltage manually. Start at 1.3v and bring the voltage down incrementally.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How high can I overclock * Linus LinusTechTips Q&A 9 October 6, 2011 09:17 PM
i5 750: are these temps too high? Jack_Daniels CPU's and Motherboards 11 July 3, 2010 04:21 PM
Temps seem a little high... element291 Air Cooling 28 January 15, 2009 08:33 PM
High Temps BALISTX Overclocking, Tweaking and Benchmarking 20 July 14, 2008 04:32 PM
HDD, CPU temps too high? donimo HTPC Systems & Software 12 June 6, 2008 09:34 AM