Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Overclocking, Tweaking and Benchmarking

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old March 27, 2012, 05:17 PM
great_big_abyss's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Oct 2011
Location: Winnipeg
Posts: 2,210

My System Specs

Default OC Phenom II 965 - voltage question

computer specs as shown under specs.

Changed my multiplier from 17.0 to 18.0. FSB stock. Ran 3D Mark, stable. Temps @ 45C

Upped the multiplier to 19. windows loaded, then crashed a minute later.

Question: Which voltage do I have to increase, and by what increment do you recommend?

I think it's the 'core voltage', but I want to be sure.

Overclockers.net achieved a multiplier of 18.5 with a voltage of 1.5V, FSB 211Mhz on a stock cooler.
__________________



HTPC: Z77A-G45; 3770K; Coolermaster GeminII; 2x4GB Kingston HyperX 1600Mhz; MSI R7-260X; 2x 128GB Crucial M4 SSD; 1TB WD Green, 2x 2TB WD Green; PC P&C 750W PS; Fractal Design Node 605;
Son's Rig: M5A97; 1055T; CNPS20LQ; 2x4GB Corsair Vengeance 1600Mhz; ASUS GTX650Ti Boost; 80GB Intel 520 SSD; 320GB WD Black HDD; SPI 700W; Bitfenix Shinobi;
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old March 27, 2012, 05:19 PM
Your_friendly_gamer's Avatar
Allstar
F@H
 
Join Date: Nov 2010
Location: Ottawa
Posts: 670

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by great_big_abyss View Post
computer specs as shown under specs.

Changed my multiplier from 17.0 to 18.0. FSB stock. Ran 3D Mark, stable. Temps @ 45C

Upped the multiplier to 19. windows loaded, then crashed a minute later.

Question: Which voltage do I have to increase, and by what increment do you recommend?

I think it's the 'core voltage', but I want to be sure.

Overclockers.net achieved a multiplier of 18.5 with a voltage of 1.5V, FSB 211Mhz on a stock cooler.
1.5v is pretty safe for AMD, as long as the temps dont reach 60 degrees, you should be good. And core temp for tempratures is not accurate. I used to HW monitor.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old March 27, 2012, 05:25 PM
great_big_abyss's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Oct 2011
Location: Winnipeg
Posts: 2,210

My System Specs

Default

Thanks.

I'm using HW monitor, too.

This is the link to the overclockers.net page.

He's using a stock heat sink (I think) so with my aftermarket one, I should be okay with a multiplier of 19.0 and a voltage increase of about .1

Also, other than 3D mark vantage, what is a good app for stressing CPU stability?
__________________



HTPC: Z77A-G45; 3770K; Coolermaster GeminII; 2x4GB Kingston HyperX 1600Mhz; MSI R7-260X; 2x 128GB Crucial M4 SSD; 1TB WD Green, 2x 2TB WD Green; PC P&C 750W PS; Fractal Design Node 605;
Son's Rig: M5A97; 1055T; CNPS20LQ; 2x4GB Corsair Vengeance 1600Mhz; ASUS GTX650Ti Boost; 80GB Intel 520 SSD; 320GB WD Black HDD; SPI 700W; Bitfenix Shinobi;
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old March 27, 2012, 05:37 PM
Your_friendly_gamer's Avatar
Allstar
F@H
 
Join Date: Nov 2010
Location: Ottawa
Posts: 670

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by great_big_abyss View Post
Thanks.

I'm using HW monitor, too.

This is the link to the overclockers.net page.

He's using a stock heat sink (I think) so with my aftermarket one, I should be okay with a multiplier of 19.0 and a voltage increase of about .1

Also, other than 3D mark vantage, what is a good app for stressing CPU stability?
I use LinX it's fast and effective. or you really wanna stress your cpu, then try Intel Burn test but they are about the same. Run LinX for like 20 cycles at least with 2560 under memory size and that should tell you pretty fast. Then later on do prime for at least 5-8 hours. I don't like Prime as it takes forever lol
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old March 27, 2012, 07:27 PM
great_big_abyss's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Oct 2011
Location: Winnipeg
Posts: 2,210

My System Specs

Default

After a few hours of tweaking, this is what I've come up with:

Core Speed: 3.87 GHZ
Multiplier: x19
FSB: 203.69 MHZ
CPU voltage: 1.6v
DRAM voltage: 2.5v

I ran through 3Dmark11, no problem, and am now folding.

Temps were 59C for 3Dmark11 and are holding steady at 61C while folding.

I'll run LinX right away, and will probably run Prime through the night.

Question: Is this a 'safe' overclock? If I get a better cooler will I be able to up the voltage and gain a better OC?
__________________



HTPC: Z77A-G45; 3770K; Coolermaster GeminII; 2x4GB Kingston HyperX 1600Mhz; MSI R7-260X; 2x 128GB Crucial M4 SSD; 1TB WD Green, 2x 2TB WD Green; PC P&C 750W PS; Fractal Design Node 605;
Son's Rig: M5A97; 1055T; CNPS20LQ; 2x4GB Corsair Vengeance 1600Mhz; ASUS GTX650Ti Boost; 80GB Intel 520 SSD; 320GB WD Black HDD; SPI 700W; Bitfenix Shinobi;
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old March 27, 2012, 07:31 PM
Your_friendly_gamer's Avatar
Allstar
F@H
 
Join Date: Nov 2010
Location: Ottawa
Posts: 670

My System Specs

Default

that's too high. Ram 2.5v????? whats that. Is that ddr3? That's way too high. what kind of board do you have? I dont like your temps nor your v core.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old March 27, 2012, 07:49 PM
great_big_abyss's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Oct 2011
Location: Winnipeg
Posts: 2,210

My System Specs

Default

Sorry, DRAM is set at auto. My bad.

Anyways, I reduced some things:

core speed: 3.712MHZ
multiplier: 18.5
bus speed: 200.68
Vcore: 1.55

Running LinX right now. Temps holding steady at 59C
__________________



HTPC: Z77A-G45; 3770K; Coolermaster GeminII; 2x4GB Kingston HyperX 1600Mhz; MSI R7-260X; 2x 128GB Crucial M4 SSD; 1TB WD Green, 2x 2TB WD Green; PC P&C 750W PS; Fractal Design Node 605;
Son's Rig: M5A97; 1055T; CNPS20LQ; 2x4GB Corsair Vengeance 1600Mhz; ASUS GTX650Ti Boost; 80GB Intel 520 SSD; 320GB WD Black HDD; SPI 700W; Bitfenix Shinobi;
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old March 28, 2012, 02:03 PM
MVP
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 430

My System Specs

Default

BE 965 C3 stepping or non black edition c2 stepping?

I am using M5A99X EVO, with a C3 stepping 955BE cpu.
I have set LLC to enabled with extreme-extreme for the cpu and cpu/nb LLC I have set the 2 that allow % to 150%/140% for cpu and cpu/nb and the other option that allows a specific target I have set to very fast with the other option that shows as a flat number to 260
Now, cpu vcore I have mine set to 1.418 in the bios the cpu ratio is 18.5 multi of 232 in bios the FSB is allowed to do the 1680(I think it was) the HT is 1980 or something like such.
The cpu/nb v I gave 3 bumps from stock volts the ht 2 bumps from stock volts, the ram in my case 2 bumps, finally cpu VDDA I gave 3-4 bumps. This gets my cpu above the 4.1 mark and is very gaming stable.

Suffice it to say, cpu/nb has a very good performance impact, you DO NOT NEED alot of voltage to get it going fast, but rather if the cooling isnt good or the voltage is not correct you now need alot of volts for it to hit higher speeds. All the Pneom II line can get the cpu/nb up to about 2600-2800 with very little voltage needed, the cpu if its a b3 stepping can do around 4.1 with very little added voltage maybe 1.38-1.41 bios(shows 1.42 in windows) The C2 stepping cpu need more voltage maybe 1.4-1.43v for 4-4.1cpu speed. The cpu VDDA and the LLC can also help this as can having the cpu/nb running a bit faster, generally AMD cpu like cooling more then voltage AND they also like the voltage to be balanced for the whole cpu, it opens it up for lack of a better word, to little speed/voltage on something like the cpu/nb can lead to the base cpu speed not able to get higher.

As well HT you want as close to stock as possible 1900-2100 TOPS anything above or below this will trash performance.

So
once you got the cpu multi sorted out(I found 17.5 and 18.5 more stable then anything else, I have and can use a multi of 21 but need alot of extra voltage for the same speed I can achieve other ways) a multi of 17.5-18.5 will also let you use cool and quiet, though you do have to have everything set just right or it can destabilize things.

So try multi of 17.5 a higher fsb ratio maybe 230 or so, drop the HT so its running slower up the cpu/nb so its running faster and give a few bumps to the cpu/nb voltage as well as the cpu vdda voltage(a few not 15 lol) hope this helps
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old March 31, 2012, 12:42 PM
LegendMask's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Mar 2012
Location: Montreal
Posts: 108

My System Specs

Default

I have mine set at 3.8Ghz stabled real good, I can push it more but its gonna take a lot of time to test it to stable it, Im using mine on M5A99X Evo too C3
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old May 10, 2012, 07:29 PM
Rookie
 
Join Date: Apr 2012
Location: Richmond Hill, Ontario
Posts: 25

My System Specs

Default

amd cpus work well with a higher fsb :) try playing around with the fsb and lower your multiplier.
i'm personally running 3.906Ghz (252 fsb x 15.5 mult) stable at 1.5v :D i'd try not to go over 1.5v for 24/7 use just to be safe...
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ram voltage question? andyhan95 RAM 5 March 19, 2012 01:00 PM
i7 voltage question gingerbee Overclocking, Tweaking and Benchmarking 2 May 9, 2010 02:52 AM
CPU/MOBO Question for AM2 w/ Phenom II 940 trayton CPU's and Motherboards 1 October 2, 2009 03:38 PM
i7 voltage question gingerbee Overclocking, Tweaking and Benchmarking 12 March 9, 2009 11:04 AM
Overclocking question (Voltage) Wasza Overclocking, Tweaking and Benchmarking 2 January 22, 2008 10:28 AM