Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Overclocking, Tweaking and Benchmarking

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old October 19, 2010, 08:46 AM
Rookie
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 15
Default Help with 1055t

I have a msi 890fxa-gd70 and 1055t with 4 gigs of G.SKILL F3-12800CL6D-4GBPI Pi ram. First off if I set the ram to the rated speed of 6-8-6-24 it won;t even boot If I set it to 7-8-7-24 it boots fine. So far I have overclocked it to 3.8ghz with around 1.46 volts. It passes prime95 small and large test for at least 8 hours before I stop it. However if I run the blended test at it it fails anywhere from 1 to 30 min. I have tried many different things with no change in the blended test some times it fails with 1 core sometimes 2 cores and it is not always the same one. The temps under load don't go above 54 according to core temp. I set the voltage of the ram to 1.65v and have tried clocking it to 1066 to 1600 with no change. does anyone have any advice?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old October 19, 2010, 09:27 AM
kendallcschm's Avatar
MVP
 
Join Date: Nov 2009
Location: United States
Posts: 465

My System Specs

Default

thats not really an overclocking processor... did you try 8-8-8-24 @ 1.6V ? and did your turn up the north bridge voltage a bit? your gonna have to if ur OC'ing your memory
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old October 19, 2010, 09:42 AM
Rookie
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 15
Default

I did try those timings and increasing the voltage of the ram to 1.7. The Ram is rated at 1600 6-8-6-24 at 1.6v. so asking it to run at 7-8-7-24 or even 8-8-8-24 should not be asking too much.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old October 19, 2010, 09:43 AM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,577

My System Specs

Default

Did you bump up the CPU-NB link voltage?
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i7 4770K / 2X 4G Gskill 1866 DDR3 / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / random 160G Sata HDD
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 320G Seagate Momentus / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old October 19, 2010, 10:10 AM
Rookie
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 15
Default

Yes I think I set it to 1.22. But I am not sure as I am at work. I left memtest86 running at lunch and will check it when I get home.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old October 20, 2010, 06:52 AM
Rookie
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 15
Default

No errors in memtest. Left it running for like 5 hours. It even fails the prime95 blend test at 3500mhz but it can run 3dmark vantage for hours with no clitchs or anything.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old October 25, 2010, 12:41 PM
Allstar
F@H
 
Join Date: Apr 2009
Location: Kingston Ontario
Posts: 926
Default

I have the exact same board and cpu (I've since sold the cpu and am going to get an unlocked 1090T). For the life of me I couldn't get the chip past 3.7 Ghz... (tried everything) even at 3.7 Ghz it wasn't completely Prime 95 stable. I'm pretty sure it was the motherboard hitting a fsb wall at 267. Even if I lowered the multiplier the board still wouldn't get past 267 with any stability... Maybe I just got a shitty board ...as the reviews I read prior to purchasing the board showed people reaching 300 no problem...
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old October 25, 2010, 02:17 PM
MAC's Avatar
MAC MAC is offline
Associate Review Editor
 
Join Date: Nov 2006
Location: Montreal
Posts: 992
Default

Quote:
Originally Posted by boggtrotter59 View Post
I'm pretty sure it was the motherboard hitting a fsb wall at 267. Even if I lowered the multiplier the board still wouldn't get past 267 with any stability... Maybe I just got a shitty board ...as the reviews I read prior to purchasing the board showed people reaching 300 no problem...
In the DRAM menu, set Trfc to 110ns across all four channels, it should fix your FSB wall.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old October 25, 2010, 02:27 PM
Rookie
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 15
Default

I have had it at 4ghz and was prime95 small and large fte stable but would fail at blend when it would use a lot of ram. So far today I have it at 3.6 and prime95 blend stable for 30 min and counting. plus before this run it did 100min of occt.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old October 25, 2010, 03:03 PM
Allstar
F@H
 
Join Date: Apr 2009
Location: Kingston Ontario
Posts: 926
Default

Quote:
Originally Posted by MAC View Post
In the DRAM menu, set Trfc to 110ns across all four channels, it should fix your FSB wall.
K thanks... I'll try that as soon as I get another cpu to run the board.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SMP folding on a 1055t Caldezar HardwareCanucks F@H Team 32 September 13, 2010 04:54 PM
Cooler to overclock a 1055t sempifer Overclocking, Tweaking and Benchmarking 7 September 2, 2010 04:41 AM
1055T Temps not showing Nerdy Troubleshooting 13 August 10, 2010 03:11 PM
1055T X6 only 2 cores! Black_Ice-Dragon CPU's and Motherboards 19 July 4, 2010 06:05 PM