Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Overclocking, Tweaking and Benchmarking

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old January 4, 2010, 05:27 PM
Rocco_360's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Mar 2009
Location: Ajax, Ontario, Canada
Posts: 80
Default BSOD and Heat Problems on i7 920

Hello everyone I've been gone from the forums for a while now and have upgraded my pc quite a bit since. Now that I'm back I'm determind to make my CPU as stable and cool as possible at a 3.7ghz overclock. For some odd reason both my Thermalright Ultra 120 Extreme and Corsair H50 with IC Diamond thermal paste, are running my cpu at an idle temperature of 46-49 C and on load as high as 74 C. Could it be because my rooms temperture stays around 27 degrees? I doubt it. It lasts in Prime95 for a measly 10 minutes then BSOD's with the stop error 124. Ive been told that means that you should increase Vcore and I have but that doesnt seem to fix the problem. Pictures of my voltages, memory speeds and temps will be posted below. Any help would be appreciated.






__________________
Cooler Master HAF 932 || EVGA X58 3x SLi || Intel Core i7 920@ 3.7GHz || Corsair Dominator 6GB DDR3 1866MHz || EVGA GeForce GTX 275 FTW || Corsair TX850w || Auzentech X-FI Forte 7.1 || Western Digital Caviar Black 1TB || Seagate Barracuda 500gb || Corsair H50 CPU Cooler ||

Last edited by Rocco_360; January 4, 2010 at 05:57 PM.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old January 4, 2010, 05:28 PM
stoanee's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jun 2007
Location: Lacombe Alberta
Posts: 3,228

My System Specs

Default

No pics for me........
__________________
heatware
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old January 4, 2010, 05:34 PM
Rocco_360's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Mar 2009
Location: Ajax, Ontario, Canada
Posts: 80
Default

Quote:
Originally Posted by stoanee View Post
No pics for me........
Image shack is bein really slow hold on.
__________________
Cooler Master HAF 932 || EVGA X58 3x SLi || Intel Core i7 920@ 3.7GHz || Corsair Dominator 6GB DDR3 1866MHz || EVGA GeForce GTX 275 FTW || Corsair TX850w || Auzentech X-FI Forte 7.1 || Western Digital Caviar Black 1TB || Seagate Barracuda 500gb || Corsair H50 CPU Cooler ||
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old January 4, 2010, 05:58 PM
Rocco_360's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Mar 2009
Location: Ajax, Ontario, Canada
Posts: 80
Default

**PHOTOS ARE NOW POSTED**
__________________
Cooler Master HAF 932 || EVGA X58 3x SLi || Intel Core i7 920@ 3.7GHz || Corsair Dominator 6GB DDR3 1866MHz || EVGA GeForce GTX 275 FTW || Corsair TX850w || Auzentech X-FI Forte 7.1 || Western Digital Caviar Black 1TB || Seagate Barracuda 500gb || Corsair H50 CPU Cooler ||
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old January 5, 2010, 11:24 AM
rjbarker's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Courtenay, B.C
Posts: 5,794

My System Specs

Default

Just looking at your voltages. For that OC you shouldn't have to adjust anything except:
vCore (seems a little high for your OC, try 1.3v)
vTT (+300 mv is very high for that OC, try lowering to +50mv)
vDimm (vDimm is fine)
All else leave at "auto".

I'm on now my Notebook right now, but I have a Template for my 3.83 Ghz OC on my Primary Desktop and I'll post it up for you to try later today.

Your idle Temp does seem high, but with a room temp of 27c your idle / load temps are fine.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old January 5, 2010, 11:50 AM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Oct 2008
Location: Ottawa
Posts: 2,022
Default

920s run hot. But everybody here says they were made for it. Yeah your room temp doesn't help. if you stick with your True try lapping it. Probaly drop temps 2 to 4.
__________________
"What is the colour when black is burnt ?" - Neil Young
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old January 5, 2010, 03:48 PM
Allstar
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 517

My System Specs

Default

Yeah as everyone else said. With an ambient temp of 27C, you can't not expect to have temps really high. Hell 74C is pretty good for an ambient temp that high. Furmark will push my chip to a hair under 85C and that's with ambient at 19-22C.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old January 5, 2010, 06:55 PM
Rocco_360's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Mar 2009
Location: Ajax, Ontario, Canada
Posts: 80
Default

Alright so I tried to set everything to Auto and set the vCore to 1.3 and the VTT to +50 and my bios doesnt even start up. So I set the vCore to 3.2 and the VTT to +325 and it runs in Prime95 a little longer with max temps at 68-70. Ofcourse I'm still not satisfied that it doesnt run longer so I am not sure what to do from here. Lowering voltages doesnt help from the looks of it. I suppose I dont have one of those good i7 batches. I will continue to try and would appretiate any help. Thanks guys.
__________________
Cooler Master HAF 932 || EVGA X58 3x SLi || Intel Core i7 920@ 3.7GHz || Corsair Dominator 6GB DDR3 1866MHz || EVGA GeForce GTX 275 FTW || Corsair TX850w || Auzentech X-FI Forte 7.1 || Western Digital Caviar Black 1TB || Seagate Barracuda 500gb || Corsair H50 CPU Cooler ||
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old January 5, 2010, 07:03 PM
rjbarker's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Courtenay, B.C
Posts: 5,794

My System Specs

Default

Ok...I'm on my Desktop here now (the one in my "My System Specs"...here's my 3.83 Ghz stable OC setings, give it a try....looking at your BIOS screenies it looks as though you have an Avga X58 Board...
If your RAM is 1333 Ghz, then adjust accordingly. 200 Blck will require 2:6 Memory ratio (1.2 Ghz)....(( another reason why always recomend minimum 1600 Mhz RAM ))

Evga X58 Classified 759 w I7 920 (CO) Overclock Settings:
3.83 Ghz - Memory @ 1612 Mhz - LinX Stable 30 Passes - Max GFlops 49.7 GB/sec
Mother Board ( EVGA X58 Classified E-759 )
Drivers (
Current )
Bios (
S227 )
CPU (
I7 920 CO Stepping )
CPU Cooler (
TRUE 120 Push/Pull )
Memory (
Corsair Dominator TR3X6G1600C8D 8-8-8-24 88 1T @1612 Mhz)
PSU (
Corsair HX 1 kW )
GPU (
GTX 280 x 3 Tri Sli @ 670 / 1440 / 1210 for 24/7 / 730 / 1475 / 1280 for Benching )
Drivers (
186.18 )
Operating System (
Windows 7 64 Home Premium )


Frequency Control
CPU Clock Ratio (
19x )
CPU Host Frequency (Mhz) (
202 Mhz )
MCH Strap (
1600 Mhz )
CPU Uncore Frequency (Mhz) (
3237Mhz {16x } )
CPU Clock Skew (
0 ps )
Spread Spectrum (
Disabled )
PCIE Frequency (Mhz) (
100 )


Memory Feature
Memory Speed (
Disabled )
Memory Control Setting (
Enabled )
Memory Frequency (
1612Mhz / 2:8 )
Channel Interleave Setting (
6 Way )
Rank Interleave Setting (
4 Way )
Memory Low Gap (
Auto )
tCL Setting (
8 )
tRCD Setting (
8 )
tRP Setting (
8 )
tRAS Setting (
24 )
tRFC Setting (
88 )
Command Rate (
1t )


Voltage Control
EVGA VDroop Control (
With VDroop )
CPU VCore (
1.31875 )
CPU VTT Voltage (
+125 )
CPU PLL VCore (
Auto - 1.8v )
**IOH PLL VCore (
Auto - 1.8v)
DIMM Voltage (
1.64 )
DIMM DQ Vref (
+0mV )
QPI PLL VCore (
Auto 1.1v )
IOH VCore (
Auto 1.1v )
IOH/ICH I/O Voltage (
Auto 1.5v )
**BR04 ( NF200) Voltage (
Auto 1.2v ) (only on E-759)
**VTT PWM Frequency (
250 KHZ )
**CPU PWM Frequency (
800 KHZ )
**CPU Impedance (
Auto )
**QPI Signal Compensation (
Auto )
ICH VCore (
Auto 1.050v )
*PWM Frequency (
Not Used on Classified )


CPU Feature
Intel SpeedStep (
Disabled )
Turbo Mode Function (
Disabled )
CxE Function (
Disabled )
Execute Disable Bit (
Disabled )
Virtualization Technology (
Disabled )
Intel HT Technology (
Enabled )
Active Processor Cores (
All )
QPI Control Settings (
Enabled )
QPI Link Fast Mode (
Enabled )
QPI Frequency Selection (
4.800 GT/s )
OC Recovery (
Disabled )

PnP/PCI PCI Express
Maximum Payload Size (
512 )
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old January 5, 2010, 07:07 PM
Arinoth's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: May 2009
Location: Richmond Hill
Posts: 8,539

My System Specs

Default

Not enough Vcore for a C0/C1, you need about 1.35 -> 1.375 V typically
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Who's not folding because of the heat? badatcards HardwareCanucks F@H Team 34 August 21, 2009 10:47 PM
heat issues ToXic Video Cards 4 August 21, 2009 05:33 PM
Has anyone ever tried routing their pc's heat? Z Overlord Air Cooling 2 July 21, 2009 07:39 PM
Has anyone ever tried routing their pc's heat? Z Overlord Water Cooling 14 July 18, 2009 02:42 PM
Heat Issue Lyxtwing Video Cards 8 March 14, 2008 08:35 AM