Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Overclocking, Tweaking and Benchmarking

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old May 21, 2009, 03:38 PM
somecanadianguy's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Mar 2009
Location: somecanadiancity
Posts: 1,118

My System Specs

Default i7 QPI Link...

Stock for the 920 is 4.8GT/s...
I see a lot of people who overclock and can keep QPI Link pretty low or even at stock.
On my Gigabyte board the lowest multiplier is 36x, and I don't see a feature that lets me set it exactly where I want it.
How high can the QPI Link speed be safely run 24/7?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old May 21, 2009, 05:42 PM
gingerbee's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jan 2009
Location: Orillia, Ontario
Posts: 6,827

My System Specs

Default

my qpi is pretty high and my multi is 36 and i think my qpi is 7.2
__________________
Fav quote "One should strive to achieve; not sit in bitter regret." Ronin Harris
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old May 21, 2009, 06:17 PM
HuttFuzz's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Apr 2009
Location: Montreal
Posts: 50
Default

And after 7.2 there is still room to go. Depending on the chip.
__________________
Core i7 920(D0) @4.0 1.212v | Gigabyte EX58-UD3R | OCZ Gold 3x2GB CL8 | Silverstone FT01-BW | TRUE 1366-RT | eVga GTX275 FTW (713/1512/1260) | Corsair TX850w | Hitachi 500GB | Seagate 7200.11 750GB | Dual Screen (Dell 2208wfp & Viewsonic VP930b)
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old May 21, 2009, 06:33 PM
MpG's Avatar
MpG MpG is offline
Hall Of Fame
 
Join Date: Aug 2007
Location: Kitchener, ON
Posts: 3,143
Default

Without a great deal of fine tuning, most chips begin to crap out in the mid to high sevens, which is where the ~220 BCLK wall comes from - (220*36= 7.920GT/s)
__________________
i7 2600K | ASUS Maximus IV GENE-Z | 580GTX | Corsair DDR3-2133
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old May 21, 2009, 07:13 PM
somecanadianguy's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Mar 2009
Location: somecanadiancity
Posts: 1,118

My System Specs

Default

I'm at 7.2 with this OC...
QPI voltage 1.320V.
Is this safe to run 24/7?
I am having fun learning, but I'd like this thing to last a little while.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old May 22, 2009, 04:13 AM
gingerbee's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jan 2009
Location: Orillia, Ontario
Posts: 6,827

My System Specs

Default

safe is up to you and how comfortable you are with the Voltage. imo i would be fine with that it's under safe max so. (what's your cpu voltage)
__________________
Fav quote "One should strive to achieve; not sit in bitter regret." Ronin Harris
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old May 31, 2009, 12:22 PM
MarcusFoX's Avatar
Allstar
 
Join Date: May 2008
Location: London, Ont
Posts: 550
Default

Max vcore depending on you i7 should be 1.55 at the most after that they dont respond to voltage very we'll and you'll probly need a water cooling system or LN2 to keep these puppys cool.

QPI must be with in .5 of a volt from Dram voltage at all times or you could risk sizzling you chip.

Also from reading on Xs there seems to be a ratio you can run from cpu voltage to API that gives you the best ocing resaults, Im using 1:1 right now so 1.4275 vcore and 1.4275 QPI with 1.7v Dram which is within the .5 limit.

HT should be off if you want to get any more than 4ghz, without extreme cooling.

hope this helps
__________________
2x L5639 Xeons @ 3.6ghz Noctua NH-D14 cooled stable 24/7 | EVGA Classified SR-2 | 3x2GB 12GB Mushkin Triple Channel Memory | 2x GTX 570 SLI | 120GB OCZ Vertex 3/3TB Seagate | Enermax Platimax 850w | NZXT Switch 810 White | Windows 7 Ultimate | Samsung 40" LCD HDTV
A+ NET+ Linux+ LPIC-1 MCP MCTS MCSA MCITP
World of Tanks WGLNA
CSGO ESEA
Heatware: MarcusFoX

Last edited by MarcusFoX; June 3, 2009 at 10:17 AM.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old May 31, 2009, 01:49 PM
Top Prospect
 
Join Date: Oct 2008
Location: New Westminster
Posts: 230

My System Specs

Default

so, say your Ram voltage is 1.60

your QPI voltage should be anywhere from 1.1 to 2.1?

still massive range,


So my ram voltage is 1.6, my QPI link is fine at 1.295 than?
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old May 31, 2009, 02:18 PM
MpG's Avatar
MpG MpG is offline
Hall Of Fame
 
Join Date: Aug 2007
Location: Kitchener, ON
Posts: 3,143
Default

That would be just fine. A big source of the problems was early on, when people were trying to use older DDR3 sticks, which were rated for operation at 1.8-1.9V.
__________________
i7 2600K | ASUS Maximus IV GENE-Z | 580GTX | Corsair DDR3-2133
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old May 31, 2009, 03:03 PM
Top Prospect
 
Join Date: Oct 2008
Location: New Westminster
Posts: 230

My System Specs

Default

ah I get ya, good to know, I'm really new to the i7 as well but liking the results so far
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
deal link for itrader is so annoying CTA Suggestions & Feedback 1 February 21, 2009 05:07 PM
perma link help gingerbee Off Topic 0 January 29, 2009 07:21 AM
[WTB] D-Link Power Adapter(s) JD Buy/Sell & Trade 3 December 30, 2008 05:55 PM
D-Link DGL-4500. Scotch Tape Networking 1 January 24, 2008 07:36 PM
Problem with pci-e link width Uplasenko Troubleshooting 9 April 9, 2007 05:42 PM