Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Overclocking, Tweaking and Benchmarking

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #31 (permalink)  
Old May 9, 2009, 06:30 AM
Sagath's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Feb 2009
Location: Petawawa, ON
Posts: 2,483

My System Specs

Default

Thanks for the inquiry! I haven't had a lot of time to fiddle with it. Work and Star Trek got in the way, and now this weekend I'm in Toronto visiting some friends (and buying a HAF from Canada Computers ).

Its sitting 24h stable 333x9 at 1.1v. This board is VERY picky with its memory holes. Basically I can select 5:4 or 3:2 or 1:1 as the only straps, or 'unlink' the board and plug in my own numbers, and even then the straps dont all play nice. Again, for a recap, I had this chip and ram running stable at 377x9 (3.4ghz) stable, with the ram set at ~950mhz (I dont remember the exact speed, it was above 925 and below 975) on my P5K-Deluxe. Any combination of FSB/RAM at or lower then my 'old' stables and this mobo goes crazy. Its almost getting to the point where its frustrating, which is why I left it at 333 (I think the ram sits at 880ish) stable. Just so I could use the pc.

Its a picky board, and I'm actually learning a couple things about OC'ing that I didnt know before, like how important those memory straps really are on C2D/Q's.

I'm sure some vet overclocker would probably walk in, take 10 min and have this chip running at 3.6-8 and make me feel stupid . Instead, I'll just keep pluggin away

Atleast I'm getting a HAF out of the troubles?
__________________
Quote:
Originally Posted by Lpfan4ever View Post
AKG shot the hamsters, and then Perineum drove his Mustang with summer tires into the server.
My Disclaimer to any advice or comment I make;
Quote:
Originally Posted by CroSsFiRe2009 View Post
I'm a self certified whizbang repair technician with 20 years of professional bullshit so I don't know what I'm talking about
Reply With Quote
  #32 (permalink)  
Old May 9, 2009, 08:07 AM
Lima's Avatar
Allstar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Laval, Qc
Posts: 588

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Sagath View Post
Its a picky board, and I'm actually learning a couple things about OC'ing that I didnt know before, like how important those memory straps really are on C2D/Q's.

hmmm, sounds interesting. Could you fill me in on your discoveries regarding those straps?
Reply With Quote
  #33 (permalink)  
Old May 18, 2009, 07:35 PM
Sagath's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Feb 2009
Location: Petawawa, ON
Posts: 2,483

My System Specs

Default

I gave up on the 680i Striker Extreme. It just wasn't playing nice with overclocking at all.

I went back to the P5K-Deluxe. The only downside to this is the fact I'm locked to Seagate HDD's and PCI-e 1.0 specs

Based upon 3.0Charlie's advice, I just jacked my vCore to 1.425, P35 volts to 1.3 (I think stock was 1.2) and set the FSB to 400, ram auto'd to 4:5 at 1000mhz (stock volts 5-5-5-15 800mhz). She posted at 3.6ghz and is currently 5 hours prime stable right from the get go with no further tweaking. I'll start raising the FSB, and try to keep the vCore the same, tomorrow, after a good 12+hours prime stable. Atleast I'll know its rock-solid at 3.6ghz if I cant hit 3.8.

If it doesnt, I'm VERY happy with the extra 200mhz, but Id like to push for that magic 3.8 number . Its a 1.2vid chip, so I might be lucky. Temps will be my only bane, I think.

Speaking of temps: They are a bit wonky, or at least I think... Goes from as low as 54c up to 60c (max, hasn't crested above 60) while prime95 is running. Is it normal for watercooling to bounce when you start to overclock this high?
__________________
Quote:
Originally Posted by Lpfan4ever View Post
AKG shot the hamsters, and then Perineum drove his Mustang with summer tires into the server.
My Disclaimer to any advice or comment I make;
Quote:
Originally Posted by CroSsFiRe2009 View Post
I'm a self certified whizbang repair technician with 20 years of professional bullshit so I don't know what I'm talking about
Reply With Quote
  #34 (permalink)  
Old May 18, 2009, 09:06 PM
Realityshift's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Feb 2009
Location: Fort McMurray, AB
Posts: 2,486
Default

Depends on what prime95 is doing, run realtemp and watch the cpu usage and see if when the temps drop it corisponds to processor usage drop. Its probubly just your W/C loop cooling the CPU down quickly when theres less load on it.
__________________
The Builders Hammer
Asrock P67 Fatal1ty, Intel i5 2500K @ 5.1ghz, 16gb HyperX 1600 CL8, Evga GTX 580 SC SLIed and water-cooled, HX850, Crucial M4 64gb, 640 black, 1tb + 3x 2tb greens, Haf X.


BF BC2: Bishop_SHIFT, Steam: Realityshift84, Xbox Live - SHIFTEDone84 ... Come play.
Reply With Quote
  #35 (permalink)  
Old May 18, 2009, 09:14 PM
MpG's Avatar
MpG MpG is offline
Hall Of Fame
 
Join Date: Aug 2007
Location: Kitchener, ON
Posts: 3,143
Default

What kind of calculations are you doing with P95? The program claims that "In-Place Large FFT's" generates maximum heat, but the temps will bounce around some. Furthermore, I've been finding that small FFT's actually gets things hotter and the temps are more stable.
__________________
i7 2600K | ASUS Maximus IV GENE-Z | 580GTX | Corsair DDR3-2133
Reply With Quote
  #36 (permalink)  
Old May 19, 2009, 03:37 AM
Sagath's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Feb 2009
Location: Petawawa, ON
Posts: 2,483

My System Specs

Default

I was doing a Blend test, 11 hours stable. I'll move it over to a small-fft test now, and see how that does.

Ran F@H overnight while it was doing blend, tempts capped at 62, avg was around 58. Going to shoot for 3.8 after work!
__________________
Quote:
Originally Posted by Lpfan4ever View Post
AKG shot the hamsters, and then Perineum drove his Mustang with summer tires into the server.
My Disclaimer to any advice or comment I make;
Quote:
Originally Posted by CroSsFiRe2009 View Post
I'm a self certified whizbang repair technician with 20 years of professional bullshit so I don't know what I'm talking about
Reply With Quote
  #37 (permalink)  
Old May 19, 2009, 05:39 AM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,417

My System Specs

Default

Yes, if you're using blend (I use it for my long stability test) then your max temps will vary by a fairly wide margin.
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i5 4670K / 2X 4G Gskill 1866 DDR3 / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / random 160G Sata HDD
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 320G Seagate Momentus / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #38 (permalink)  
Old May 19, 2009, 06:13 PM
Lima's Avatar
Allstar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Laval, Qc
Posts: 588

My System Specs

Default

Sagath, quick question...

How much RAM you got running with this setup?
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
dont know what to call it. kyle_L Case Mods, Worklog & Gallery 7 April 3, 2009 05:08 PM
Why dont benchmarks include slightly older hardware? muse108dc Video Cards 11 December 19, 2008 12:03 PM
[FS] stuff I dont need Ken_C Buy/Sell & Trade 10 December 14, 2008 04:03 PM
Confused about ram cooling do I need it or dont I? Gameplaywarrior RAM 8 December 5, 2008 05:39 PM
AA dont appear to be working on my 9800GTX+ Gameplaywarrior Troubleshooting 13 November 1, 2008 07:17 PM