Go Back   Hardware Canucks > SOFTWARE > O/S's, Drivers & General Software

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old April 6, 2012, 08:21 PM
Rookie
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 29

My System Specs

Default urgent!! boot priority randomly changed, and system cant find operating system!

hey guys i am having a very strang problem. I was on my system today, and i was listening to music on itunes while copying some files to a usb. everything was fine and all of a sudden an itunes error popped up, and i could only read it vaguely because it only lasted a couple of seconds, but from what i read it said "itunes cant seem to find the files......" then all of a sudden my system restarted. when it restarted it said "cant find operating system. i went into the bios and the boot priority was changed. i changed it back to the way it needed to be and when it booted back up there was a flashing "-" symbol like normal, but this time it just stayed there. i turned off the system and took out the hardrives. i put them back the main 500gb hd that has the OS installed on it, while leaving the secondary 1000gb hd out of the system and i booted it up. IT WORKED! the system booted up windows and everything was still there. but then a window came up saying "you must restart your computer to apply these changes". i checked windows update history and it installed "Definition Update for Windows Defender - KB915597 (Definition 1.123.1222.0)" like 30-60 minutes before. i restarted the computer (this time with the secondary hd plugged in and it still booted up. everything looks fine exept i cant press ctrl and select multiple files like i could before. i cant seem to find out what has happened to my computer, and i would like to know if any of you guys have any suggestions. another thing i should mention is that for about a month prior to this happening, when i boot up my sysem and it goes to my desktop, a command prompt opens up. it nothing appears on the cmd, and after about 10-15 seconds it goes away, and if you close it earlier, it opens back up.

sorry if its hard to follow, im new to forums :P

any suggestion will be appreciated. thanks! :)
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old April 6, 2012, 08:27 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,227

My System Specs

Default

If your boot priority is changing from one hard drive to another, you need to look at your hardware rather than your software. It's not your operating system.

Check all of your HDD cabling, both data and power. Double check your bios for settings, check to see if there are any updates to it relating to boot priority. Best guess off the start is a loose Sata data cable.
__________________
EVGA X58 3X SLI / i7 980X / 3X 4G Mushkin Blackline Frostbite / XFX Pro 1000W / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / WD 6401AALS / TT Lvl 10 GT
Swiftech MCP655 WC Pump / EK XT 240 Rad / 2X Scythe Ultra Kaze / EK Supreme HF / Primochill Myriad Dual Bay Res / Dell UltraSharp U2412M

Gigabyte C1007UN-D / 2X4G Gskill PC3-10700 / Pico PSU / 2.5" 750G Toshiba HDD / Mini-Box M350 / 1X 19" BenQ / 1X 17" HP
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old April 7, 2012, 10:06 AM
Shadowmeph's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 3,282

My System Specs

Default

I agree , what I would do is unplug al;l the drives that are not used to boot up then boot into your OS and see what happens if all is fine then shutdown and plug in the rest of your drives. My SSD did something similar it gave me some error ( way to fast to read) then rebooted my PC couldn't find the boot drive. in the end it ended up being my SSD died . I don't think that is your problem I think though that like Wilsos says most likely a Cable issue
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old April 7, 2012, 01:40 PM
Rookie
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 29

My System Specs

Default

thanks it seems to be fine right now, im havent noticed a problem.
and it didnt change to a different hd it switched to the floppy drive even though i dont have one plugged in, but its probable the same thing.
thanks again!
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Operating System OEM? I got the answer...Nvm KSiG CPU's and Motherboards 2 July 23, 2011 01:54 AM
paypal payment system changed? jtf2 Off Topic 3 October 27, 2010 04:17 AM
good operating system for HTPC? quikgp HTPC Systems & Software 9 April 28, 2009 01:10 PM
can't load an operating system help dubbaz Troubleshooting 5 February 3, 2009 05:42 PM
Changed PSU now system won't boot? Sniper Troubleshooting 3 May 17, 2008 09:54 AM