Go Back   Hardware Canucks > SOFTWARE > O/S's, Drivers & General Software

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old November 16, 2011, 03:05 PM
Rookie
 
Join Date: Nov 2011
Location: Hamilton
Posts: 25
Default Ubuntu overclock help

Hey guys Im very new to linux,

I installed Ubuntu in a dual boot setup with Win7. When I boot into Windows it'll sit at 1600mhz 0.8v or so until I put a load on it then it clocks up to 4.43ghz at 1.38V where it runs 24/7. So I install Ubuntu and....

When I boot into Linux cat /proc/cpuinfo just shows default 3400mhz

dmidecode shows 3549mhz for some reason. Both these were done under Linux with all 8 threads at 100% load.

When I restart and boot back into windows, same old story 1600mhz at no load 4430mhz at load.

Now heres where my real confusion sets in, I use this machine for folding and I heard it runs faster in linux. So running 7504 units mostly in windows at 4430mhz it clocks in right around 3 minutes a frame, give or take 5 seconds. In linux it clocks in nearly 30 seconds per frame faster at 2:35 a frame give or take 5 seconds.

Based on these frame times I think in Linux it is running at 4430mhz but I cant tell. I installed CPU-Z under WINE and it shows 3549mhz also. Anyone know anything I can do to just confirm the true speed its running at?

Ive got a 2600k
Asus P8Z68-Pro
Win 7 Home Pro 64 bit
Ubuntu 64 bit 10.04

Thanks.

-OF
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old November 16, 2011, 04:21 PM
SugarJ's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Jan 2008
Location: Langley, BC
Posts: 6,141

My System Specs

Default

The OS doesn't set your CPU speed, the mobo does. It's running at 4.4 Ghz in Linux. It's where the speed is being read in Linux that's the issue.

Have you tried Ubuntu 11.04 or 11.10? The Z68 boards weren't around when 10.04 was released, this may be part of the issue.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old November 16, 2011, 05:29 PM
enaberif's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Dec 2006
Location: Calgahree, AB
Posts: 10,679
Default

I would say its more of a kernel issue than release version.

Check the kernel version between 10.04 and 11.10 and see what the differences are.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old November 16, 2011, 07:00 PM
Shadowmeph's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 3,455

My System Specs

Default

Worse comes to worse you could just upgrade the kernel it isn't that hard to build\upgrade the kernel or at least that is what I remember the last time I upgraded my opensuse kernal
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old November 16, 2011, 09:03 PM
Rookie
 
Join Date: Nov 2011
Location: Hamilton
Posts: 25
Default

Thanks guys I didnt think the version would make a difference, I was hoping there was some magic phrase I could type in the terminal. Once Im done this bigadv I'll try updating and see if that works. Thanks guys.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ubuntu - Geforce GT 240 - FAH whited Troubleshooting 4 August 25, 2010 11:23 AM
Ubuntu Help Rommel O/S's, Drivers & General Software 11 May 13, 2010 07:59 AM
Ubuntu not booting Wein13 O/S's, Drivers & General Software 12 September 27, 2008 10:41 AM
Ubuntu apps miggs78 O/S's, Drivers & General Software 11 August 24, 2008 04:18 AM
Ubuntu 8.04 miggs78 O/S's, Drivers & General Software 3 August 7, 2008 05:06 PM