Go Back   Hardware Canucks > SOFTWARE > O/S's, Drivers & General Software

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old October 12, 2010, 09:32 AM
CMetaphor's Avatar
Quadfather
 
Join Date: May 2007
Location: Montreal, Canada
Posts: 4,991

My System Specs

Default Windows Home Server V2 ("Vail") Release date?

So, my new fileserver Gnosis has been up an running for almost a month already and it's sad cause its OS-less for the time being. But wasn't Home server V2 supposed to come out in early Oct? Has anyone heard any rumors on this? Its like its just disappeared from all the news sites I read... Thanks guys.
__________________
"Backed by common sense and physics!" -Squeetard
Opteron Server for Sale! http://www.hardwarecanucks.com/forum...ade-ideas.html
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old October 12, 2010, 02:54 PM
Top Prospect
 
Join Date: Apr 2010
Location: Vancouver
Posts: 242
Default

I think it's "end of year". Beta in April, Refresh in Aug... The beta refresh is fairly usable, but I haven't found anything that would make me want to upgrade... well, other than 2k3 going EOL in a couples of years time.
__________________
iK
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old October 12, 2010, 08:19 PM
CMetaphor's Avatar
Quadfather
 
Join Date: May 2007
Location: Montreal, Canada
Posts: 4,991

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by DCCV44.2223 View Post
I think it's "end of year". Beta in April, Refresh in Aug... The beta refresh is fairly usable, but I haven't found anything that would make me want to upgrade... well, other than 2k3 going EOL in a couples of years time.
From what I've heard there are good performance improvements over the original Home Server since this one is based of Server 2k8R2 (Which i use on Behemoth and like). Hopefully it'll come out a bit sooner than that...
__________________
"Backed by common sense and physics!" -Squeetard
Opteron Server for Sale! http://www.hardwarecanucks.com/forum...ade-ideas.html
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old October 14, 2010, 11:34 AM
Top Prospect
F@H
 
Join Date: May 2010
Location: Toronto
Posts: 78
Default

Yeah i herd that its coming in the fourth quarter...i'm using the preview now and impressed with it so far
__________________

i7 920 D0 @ 4ghz
Custum WC Loop
Asus P6X58D-E
6 Gb Corsair 1333
EVGA 760 GTX
NZXT Phantom
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old October 14, 2010, 12:31 PM
matsta31's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2008
Location: Montreal
Posts: 2,204
Default

That v2 vs original Home server, what are the upgrade ?
__________________

Sold hardware again.....
Currently using WHS hardware....
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old October 14, 2010, 12:56 PM
Linus's Avatar  
Join Date: Apr 2007
Posts: 716
Default

I'm stoked for Home Server V2. Waiting for production software to take the plunge though.
__________________
Please note: I am not here to provide official NCIX support on these forums.

For faster (and official) NCIX service please contact our customer care team at www.NCIX.com (Canada) or www.NCIXUS.com (USA)

Heatware: http://heatware.com/eval.php?id=25647
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old October 14, 2010, 01:16 PM
CMetaphor's Avatar
Quadfather
 
Join Date: May 2007
Location: Montreal, Canada
Posts: 4,991

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by matsta31 View Post
That v2 vs original Home server, what are the upgrade ?
Think windows vista vs windows 7 and youre on the right track, hehe.

Quote:
Originally Posted by Linus View Post
I'm stoked for Home Server V2. Waiting for production software to take the plunge though.
Yeah i agree Linus, I want the full version before installing and configuring everything for my file server... i have a bad feeling that if i install the preview i won't be able to install the final V2 over it, but will have to format/reinstall instead (a waste of time).
__________________
"Backed by common sense and physics!" -Squeetard
Opteron Server for Sale! http://www.hardwarecanucks.com/forum...ade-ideas.html
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old October 14, 2010, 07:16 PM
Top Prospect
 
Join Date: Apr 2010
Location: Vancouver
Posts: 242
Default

Quote:
Originally Posted by CMetaphor View Post
i have a bad feeling that if i install the preview i won't be able to install the final V2 over it, but will have to format/reinstall instead (a waste of time).
MSFT never officially supported installing RTM on top of beta/rcs so it's pretty much a given that a reinstall is necessary for people who are running Vail betas.

However, I remember reading a message in the MSFT WHS support forum (I think) saying that if you exclude the system drive from the storage pool, power down, remove the set of storage pool HDDs, then format and reinstall Vail on the system drive. Once Vail is reinstalled and you reconnect the set of storage pool HDDs, Vail should recognize and reconfigure it. It been awhile since I read that so I maybe mistaken, I'll see if I can dig up the message tomorrow.

Edit: Here's the thread

Vail Deal Breakers\Complaints

Relevant messages are:

Quote:
Tuesday, April 27, 2010 5:31 AM

You can take *all* hard drives from one Vail server (or all minus one if all volumes are duplicated) and connect it to a different Vail server *that has no storage of its own* (that is, only the system volume is present). The target Vail server will recognize that a foreign disk set (aka 'non-default server storage') is connected. At this time the user will be able to promote the foreign disk set to become the default disk set for the target Vail server. Promoting to default does not format disks; it retains all data, establishes the association with the server, fixes all SMB shares etc.

Bulat Shelepov, Test Lead (Drive Extender), Windows Home and Small Business Server Team
Quote:
Tuesday, April 27, 2010 7:40 PM

There's a new feature in Vail that allows keeping the system volume on a separate drive (e.g. if you want to keep the system volume on an SSD, or use RAID mirroring to protect the system drive etc.) By default after the installation, the system drive will contain the system volume and a Drive Extender data partition. In Vail, you can remove the Drive Extender partition from that drive, leaving the system volume and a bunch of unallocated space. If you then remove all data drives, your system will have a system volume and no default storage pool.

Bulat Shelepov, Test Lead (Drive Extender), Windows Home and Small Business Server Team
__________________
iK

Last edited by DCCV44.2223; October 15, 2010 at 05:32 PM. Reason: follow up - attribution
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old November 7, 2010, 01:19 AM
Chilly's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Sep 2007
Location: Ontario
Posts: 2,593
Default

Fsck Vail, I want Windows Small Business Server 2011 Essentials ("Aurora")!

Windows Small Business Server 2011

Active Directory, Personal Folder Redirection, File back up, etc on the cheap and easy to use!
__________________
"Let's face it, we're not changing the world. We're building a product that helps people buy more crap - and watch porn."
Bill Watkins, CEO Seagate Technology

Dual Xeon X5650 @ 4.1GHz | EVGA Classified SR-2
2x4GB G.Skill at 1496MHz (9-9-9-24) | XFX 4890 XXX 1GB at 1000/1000MHz
Intel SSD X25-M 80GB Gen2 | Western Digital 1TB Black | SilverStone Zeus 1200W
Sound Blaster X-Fi XtremeMusic | Sony MDR-V700 | Windows Seven x64


Stuff for Sale! You must buy it, you can't look away!
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Windows Home Server Vail Throughput DCCV44.2223 Networking 3 September 23, 2010 03:14 PM
Windows Home Server "Vail" beta DCCV44.2223 O/S's, Drivers & General Software 3 April 30, 2010 12:41 PM
Need idea's on an "iso server" of sorts (corporate media, not stealing software) Caldezar New Builds 8 September 10, 2009 11:04 AM
Windows 7 64-bit RC and Windows Home Server Justin Cider O/S's, Drivers & General Software 2 August 8, 2009 05:24 AM
windows home server problem............ rob123 O/S's, Drivers & General Software 13 February 22, 2009 07:23 AM