Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > New Builds

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old August 31, 2012, 01:18 PM
Trial Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 1
Default New Build Freezes Up

Hello,
I recently built a new gaming rig with parts from newegg.com. The assembly process and initial boot went pretty well, but as soon as I installed W7 and loaded up the (correct) drivers for my Mobo and components the system began crashing frequently (every ~5 minutes). When it does crash, the screen freezes up and is completely unresponsive. The crashes can occur anytime, including the splash screen and BIOS. Occasionally, the system even turns itself off prior to the splash screen. I initially thought the problem was due to faulty drivers, but it persisted even when I loaded up the outdated drivers from the disk included with my Mobo. I tested the ram, but Windows memory check came up with nothing and the "Mem OK!" light is off. I want to get this thing working ASAP, so anything anyone can think of will be considered. Thanks!


Specs below:


Cpu: Intel i7 3770k
Gpu: Geforce 680 GTX
MOBO: P8 Z77-V LK
RAM: 16 GB (4x4) Corsair Vengeance LP (running at 1333)
PSU: 750 Watt
HDD: 2 TB WD Caviar Green at SATA 6.0 GB/s
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old August 31, 2012, 02:33 PM
Top Prospect
 
Join Date: Aug 2012
Location: Saskatoon
Posts: 162
Default

Have you updated the BIOS?
I'd suggest reseating the RAM, GPU, checking that all power connectors are firmly seated as well.
If the problem still persists, try using just a single stick of RAM for further troubleshooting.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old August 31, 2012, 05:12 PM
MVP
 
Join Date: Jul 2012
Location: St. John's, Newfoundland
Posts: 417
Default

I bet 5:1 you have an unused mounting screw shorting out your board somewhere. Remove the mb and check to see that all the mounting screws are indeed in the right places.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old August 31, 2012, 06:08 PM
Apathetik's Avatar
MVP
 
Join Date: Jan 2009
Location: Saskatoon, SK
Posts: 305

My System Specs

Default

Yes its most likely one of those things previously mentioned. Should they not help, burn memtest to a disc, and run that. If you get errors, run only 1 stick of ram at a time, to find the defective one.
__________________



Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old August 31, 2012, 08:33 PM
Allstar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Edmonton
Posts: 645

My System Specs

Default

It could be the memory. Run memtest or perhaps put in a single stick of memory you know to be good.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Random freezes during gaming on a new build Your_friendly_gamer Troubleshooting 16 July 23, 2011 12:55 AM
Problems with my new build/Freezes on MB Logo Mrwarburton New Builds 15 June 25, 2011 09:51 PM
New sandy bridge build freezes randomly ricknash61 Troubleshooting 8 June 23, 2011 11:20 PM
New build - Win 7 freezes while in media center but... Bryan G Troubleshooting 8 March 8, 2011 03:45 PM
New build freezes up jarko Troubleshooting 16 September 30, 2009 05:24 AM