Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > New Builds

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old January 29, 2011, 11:50 PM
Mr. Toda's Avatar
Rookie
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 28
Default Got my new build to post, what's next?

I finally got all my parts on friday (after a ticket) I have put everything together and turned on the power and my system posted and went into the bios. Now what is the next step? install windows 7 on my SSD?(do I need to update firmware first?) I have both my 60GB SSD and 1TB black pluged into my hotswap bays (800D) but I have read that you should unplug all but one drive before installing windows, is this a good idea? or should I update the bios? The user guide says not to update the bios if the current version is fine.

My motherboard is a ASUS P8P67 Pro (I have another topic with my part list) Anyways I have never build a PC before and I am just happy it posted because a few times I thought I was in over my head.


So if anyone can say what order I should do stuff it would really help me out.

Thanks
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old January 30, 2011, 12:46 AM
ZZLEE's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2009
Location: KANATA
Posts: 2,037

My System Specs

Default

You AHCI in BIOS . this alows Trim to work,
You also want to enable hot swapping in BIOS ( there shuold be High preforance and somthing else) select the other one not High preforance.
set ROM drive as first boot device. hard drive as second and select boot from other device also
Shut down
Pull the Black 1 TB out. make sure system is off.
restart system
let it boot up ( should changet he BIos may reboot on you let it)
Put Windows CD in ROM drive
It should spin and take a ninute or two
should get some seletions chose
shoud boot in and atart laoding winsows to system


Have only one drive of any kind on your system( so no USB sticks or hhd) =just the SSD

Did you format the HDD ??
If not after the Windows install shut down system and install drive.
start up
Go to Search BOX thype in Format drive ( create format drive partions)
set up your drive in ACHI
format the storge drive


sorry long post
__________________
"EVGA hunted down the last dozen or so expats living in Karachi." SKY
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old January 30, 2011, 10:25 AM
Mr. Toda's Avatar
Rookie
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 28
Default

Thank you, AHCI was already set but I couldn't find the hotswap option so I just started to install windows 7. Should I update windows before I format the HDD or does it really matter?
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old January 30, 2011, 01:01 PM
ZZLEE's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2009
Location: KANATA
Posts: 2,037

My System Specs

Default

Doesnt matter, eathe r way will work

there is small cernel in WIN 7 You just want to make sure its on the disk you want it on.

All the rest of your programs except the one you use all the time should go on the black.

so format the black and start to load it with all the good stuff yuou need

Edit: When you have HDD set up and windows updated. Back up and Image your system onto the HDD.
__________________
"EVGA hunted down the last dozen or so expats living in Karachi." SKY

Last edited by ZZLEE; January 30, 2011 at 01:13 PM.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old January 30, 2011, 02:21 PM
SugarJ's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Jan 2008
Location: Langley, BC
Posts: 6,071

My System Specs

Default

Only have your SSD connected when you install Windows 7. It puts a small partition on what it thinks is the boot drive. Which might not be the drive you want it on if you have both SSD and HDD connected.

And auto-install your common programs at ninite.com. Saves lots of time.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old January 30, 2011, 02:27 PM
Banned
F@H
 
Join Date: Aug 2007
Location: mtl
Posts: 12,694
Default

and if you have hdds full of data, always always disconnect the sata power AND data cable before you

properly test the machine out. gl man
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old January 30, 2011, 04:00 PM
Shadowmeph's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 3,305

My System Specs

Default

ok once you get everything freshly installed I want you to pull it all apart and send it to me for free :) .
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old January 30, 2011, 07:36 PM
Mr. Toda's Avatar
Rookie
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 28
Default

ninite.com is a good way to install everything? I have yet to format my HDD or update windows 7. I watched the all star game and then my brother came over so I never got a chance to get online yet. I installed windows 7 just fine but couldn't update it because I was too far from my router and don't have a wireless card for it yet. After windows finished, I installed my extra fans into the case and tried to get my cables looking better.

Should I install the video card drivers on my SSD or HDD and what about firefox or AVG? I was just going to install windows 7 on my SSD.

Again thank you for everything.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old January 30, 2011, 08:33 PM
ZZLEE's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2009
Location: KANATA
Posts: 2,037

My System Specs

Default

Drivers Deffintly on SSD

Where You located ? I have a 100 ft Lan Cat 6
If your neer Ottawa ?
__________________
"EVGA hunted down the last dozen or so expats living in Karachi." SKY
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old January 30, 2011, 08:38 PM
Mr. Toda's Avatar
Rookie
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 28
Default

Northern BC, but thank you for the offer and all the help ZZLEE.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New Build + First Post! :) RESISTOR New Builds 15 January 10, 2011 12:05 PM
New/First Build - Won't Post If You Build It Troubleshooting 13 October 3, 2009 01:03 PM
First Post - i7 Build keto New Builds 10 July 16, 2009 08:21 AM
First post, upcoming build Realityshift New Builds 35 March 9, 2009 08:12 AM
1st Post, new build, what do you think? Cowinacape New Builds 16 July 31, 2008 09:05 PM