Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > New Builds

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old May 14, 2010, 07:54 AM
MVP
F@H
 
Join Date: Mar 2007
Location: Alberta
Posts: 261

My System Specs

Default Dual Processor

Hi,
I have a couple of questions before ordering a new build

Is it possible to run the
Intel Core i7 Extreme Edition 980X 6 Core LGA1366 Gulftown 3.33GHZ 12MB Processor OEM
on the
ASUS Z8PE-D18(ASMB4-IKVM) Dual LGA 1366 Intel 5520 SSI EEB 3.61 Dual Intel Xeon 5500 and 5600 Series Server Motherboard ?

This seems to be a price gouge right now at a popular Canadian online store :
INTEL XEON PROCESSOR X5680 6C 3.33G 12MB CACHE 1333MHZ 130W

and the second question is will this ram
Kingston 2GB 1X2GB PC3-10666 DDR3-1333 CL9 ECC be a fair choice for the cpu/motherboard combination ?
__________________
Code:
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old May 14, 2010, 07:58 AM
AmuseMe's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Apr 2009
Location: Lloydminster & Saskatoon
Posts: 1,580
Default

I am 90% sure you can not run duel X980's on that motherboard. I thought the same about the EVGA SR-1 - these are serverboards. The Xeons are the only ones that work. As for RAM, that would be fine, but if your spening that kind of money on a motherboard, and another $1000 on a CPU, get some 1600MHZ at the least. Just my 2c.
__________________
DEAD CA$H
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old May 14, 2010, 08:02 AM
Arinoth's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: May 2009
Location: Richmond Hill
Posts: 8,539

My System Specs

Default

You cannot run non-xeon processors on xeon motherboards and vice versa.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old May 14, 2010, 08:09 AM
MVP
F@H
 
Join Date: Mar 2007
Location: Alberta
Posts: 261

My System Specs

Default

Looks like Im going to have to re-negotiate terms with the Mrs. or curb my FAH requirments, thanks for the info.
__________________
Code:
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old May 14, 2010, 08:15 AM
Banned
F@H
 
Join Date: Aug 2007
Location: mtl
Posts: 12,694
Default

from your siggie, you already have to good systems. maybe go for a cheap asus+3440 for 4-500$ ? :) clock it to 4 gigs or so on a nice 212+
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old May 14, 2010, 08:17 AM
Arinoth's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: May 2009
Location: Richmond Hill
Posts: 8,539

My System Specs

Default

I believe he was hoping to move into the big adv work unit folding as it is exponentially superior to cpu folding and most gpu folding as it produces the most ppd for the amount of wattage it uses.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old May 14, 2010, 08:32 AM
SugarJ's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Jan 2008
Location: Langley, BC
Posts: 6,040

My System Specs

Default

No i7 chips will work in any multiprocessor board. They only have a single QPI link. To run multiprocessor you need 2 QPI links, 1 to talk to the mobo, and 1 to talk to the other processors.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old May 14, 2010, 09:14 AM
MVP
F@H
 
Join Date: Mar 2007
Location: Alberta
Posts: 261

My System Specs

Default

Im looking for the 6 core dual processor for overclocking and to water cool as a project, Arinoth hit it on the head, big advantage. The board can crunch and will support a couple of 5870's. This will be the last machine for the house so I wanted a true server and to have fun with it.
__________________
Code:
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old May 14, 2010, 10:01 AM
jcmaz's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Feb 2009
Location: Vancouver, BC
Posts: 2,453

My System Specs

Default

I don't really understand. Why don't you spend the budget for a dual processor system for 2-3 AMD Phenom X6 systems?

Food for thought
__________________
“Wise men speak because they have something to say; Fools because they have to say something.”

-Plato
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old May 14, 2010, 10:05 AM
Arinoth's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: May 2009
Location: Richmond Hill
Posts: 8,539

My System Specs

Default

To my knowledge they cannot do big adv work units. They are clocked too slow and dont have enough cores (seeing as i7 1336s start with 8 threads) to be able to complain a big adv wu in time to get the bonus
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[WTB] Just about any 775 dual core processor chibi_man Buy/Sell & Trade 1 May 29, 2009 08:36 AM
Dual Processor Nehalem Mac Pro Review encorp Press Releases & Tech News 7 April 8, 2009 10:25 AM
AMD Phenom X2 6500+ Dual-Core Processor Preview MAC Press Releases & Tech News 5 October 7, 2008 01:24 PM
FS - Intel Core 2 Duo E6600 Dual Core Processor LGA775 Conroe 2.40GHZ 1066FSB 4MB L2 pat767 Buy/Sell & Trade 0 January 22, 2008 09:00 AM