Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > New Builds

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old January 11, 2010, 10:59 PM
Top Prospect
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 68
Default Q6600 build?

So i bought a gigabyte ud3l, with a q6600 coming from ebay, 8800 gt, Patriot viper series 1066 4gb ddr2. Is this a decent build or should i have went with an i7 becuase im just getting rid of my vostro 200 which scored about 10 000 3d mark 06 points but its overclocked to shit. Also are the q6600's pretty much obsolete?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old January 11, 2010, 11:02 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,786

My System Specs

Default

Heh... I dunno about obsolete...... (Check my sig.... ;) ).

It's 2 gens old, but still a pretty potent little chip...........
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i7 4770K / 2X 8G Gskill 1866 Sniper / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / Seagate Barracuda 1TB
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 250G Samsung 840 Series SSD / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old January 11, 2010, 11:12 PM
Top Prospect
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 68
Default

Quote:
Originally Posted by sswilson View Post
Heh... I dunno about obsolete...... (Check my sig.... ;) ).

It's 2 gens old, but still a pretty potent little chip...........
well im running a 1.6 ghz with 1 mb cache (e2140) overclocked to 2.6 ghz so should i expect a large performance increase? yeah but look at youre video card, what scores do you get in 3d mark?

btw i can get a evga gtx 280 for $220 used but i just dont have the money.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old January 11, 2010, 11:18 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,786

My System Specs

Default

Heh... not sure what 3Dmark I get with it, but it puts out a pretty solid 8.9K PPD...... :)

If you're currently running a 2.6G e2140 I'd expect you'll seem some pretty major gains from the quad 6600 once you get it dialed in. Cache alone would be an improvement, you should be able to easily get 3G+, and you've also got 4 full cores vice the 2 slightly crippled ones on the e2140.

Depending on what you paid for the package, you probably got a pretty decent upgrade for the price.
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i7 4770K / 2X 8G Gskill 1866 Sniper / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / Seagate Barracuda 1TB
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 250G Samsung 840 Series SSD / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old January 11, 2010, 11:36 PM
Top Prospect
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 68
Default

Quote:
Originally Posted by sswilson View Post
Heh... not sure what 3Dmark I get with it, but it puts out a pretty solid 8.9K PPD...... :)

If you're currently running a 2.6G e2140 I'd expect you'll seem some pretty major gains from the quad 6600 once you get it dialed in. Cache alone would be an improvement, you should be able to easily get 3G+, and you've also got 4 full cores vice the 2 slightly crippled ones on the e2140.

Depending on what you paid for the package, you probably got a pretty decent upgrade for the price.
ehh not bad but i think i payed too much for the q6600 from ebay( $160 with shipping and everything)

motherboard, patriot viper series 1066 ddr2, big ass heatsink, came to $270

i sold my vostro 200 to my brother for $300 and he is giving me his case and i payed $80 for my 8800 gt a few months ago, and im picking up a used silverstar 600w power supply for $70

so probably $580 than the technically free case, not bad or what?

oh wait take $580 and take off $300 for my vostro 200, hahah $280
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old January 12, 2010, 06:12 AM
tri5cui7's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Apr 2009
Location: Sackville, N.B.
Posts: 181

My System Specs

Default

I'm rocking a q6600 right now, I think the chip still has a lot of life in it and once it begins to show it's age I'll throw a linux on it and it'll be like a new computer.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old January 12, 2010, 06:35 AM
Dr_BenD_over's Avatar
Fallen Folder
F@H
 
Join Date: Jul 2008
Location: Nova Scotia
Posts: 2,418

My System Specs

Default

My Q6600 is showing it's age, then again it's probably the longest I've ever held onto the same CPU. They're a pretty good workhorse and probably still clock for clock faster than anything AMD has put out. It gets down right depressing though when I compare it to a I5 or an I7 in 3DMV.
__________________
All's well that's Haswell
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old January 12, 2010, 06:47 AM
Allstar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Acton, Ont
Posts: 880
Default

I rocked my Q6600 For almost 2 years.
Ran 4.05 Stable the hole time.

This was Intel's Best CPU, Hands down

Good luck with the new build.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old January 12, 2010, 07:30 AM
Perineum's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Mar 2009
Location: Surrey, B.C.
Posts: 4,049

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Dr_BenD_over View Post
My Q6600 is showing it's age, then again it's probably the longest I've ever held onto the same CPU. They're a pretty good workhorse and probably still clock for clock faster than anything AMD has put out. It gets down right depressing though when I compare it to a I5 or an I7 in 3DMV.

I've only ever benchmarked folding with a VM but...

clock for clock, an unlocked (to quad) AMD 550BE will beat the Q6600 in PPD by 20% or something close to that.

But anyway, I have a Q6600 and for general use and gaming speedwise, there is no reason to go i7. You need a specific reason to need the i7, in my opinion.

Overall what you are talking about for a machine will be pretty decent.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old January 12, 2010, 07:54 AM
Raserei408's Avatar
MVP
 
Join Date: Dec 2009
Location: South of the border
Posts: 495
Default

Far as I can tell you should have gone with 1156. Even the cheaper i3s can beat a Q6600, and that's without taking into consideration that LGA775 is a dying platform. As far as I'm concerned it's one of the best C2Q chips, but it's still a C2Q chip.
__________________
"If dancing is sure to result in failure then you must dance anyway."
Lo Mein said that, and I think he knows a little more about dancing than I do pal, because he invented it! Then he perfected it so that no man could best him in the club of honor.
Then he used his prize money to buy two of every whore on Earth. Then he herded them all onto a boat, then they all beat the crap out of every single one of him.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[WTB] Q6600 MrFoxx Buy/Sell & Trade 3 May 13, 2009 08:07 AM
[WTB] Q6600 Phobia Buy/Sell & Trade 0 February 12, 2009 11:19 AM
q6600 cant go over 3.0 kyle_L Overclocking, Tweaking and Benchmarking 4 December 28, 2008 11:54 PM
[WTB] Q6600 anabioz Buy/Sell & Trade 17 December 11, 2008 06:59 PM
New G0 Q6600 coldmeat CPU's and Motherboards 124 November 5, 2007 01:36 AM