Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > New Builds

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old September 28, 2009, 03:46 PM
Fudd Rucker's Avatar
Allstar
 
Join Date: Jul 2009
Location: SSM Ont
Posts: 950

My System Specs

Default i5 or Phenom 2?

Well its my yearly upgrade time and im conflicted to what to get. Ive never owned an intel ever other then my laptops. I mainly game with this machine @ 1900x1200 on a 26" lcd monitor, but i also run Virtual machines for ym classes so the extra grunt would definatly be a plus.

I cant seem to really find a definitive answer on what is the better of the two processors. Phenom 955 (965 isnt worth the markup) vs the i5 750. Now i dont want any douchebaggery coming from the fanboys. Im currently using a phenom 720BE @ 3.6ghz with 4gb of ram on a 790GX chipset. My phenom has been one great chip to me , but its time for a new one now as playing RE5 and darkest of days seems to kill my framerate so its time for the new. I already have an xfx 5870 backordered so gpu isnt a question.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old September 28, 2009, 03:54 PM
SneakySnake's Avatar
MVP
F@H
 
Join Date: Mar 2009
Location: Waterloo
Posts: 296

My System Specs

Default

from what I've seen the 955 BE is approximately equal to the Q9550/9650, so i'd go for the i5 if I were you, as its a lot closer to the i7 920.

However, if I were you I'd save some money and just upgrade the CPU to the 955 BE in your current build

Last edited by SneakySnake; September 28, 2009 at 04:04 PM.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old September 28, 2009, 03:58 PM
Silvgearx's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Sep 2008
Location: Toronto
Posts: 2,106

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Fudd Rucker View Post
Well its my yearly upgrade time and im conflicted to what to get. Ive never owned an intel ever other then my laptops. I mainly game with this machine @ 1900x1200 on a 26" lcd monitor, but i also run Virtual machines for ym classes so the extra grunt would definatly be a plus.

I cant seem to really find a definitive answer
on what is the better of the two processors. Phenom 955 (965 isnt worth the markup) vs the i5 750. Now i dont want any douchebaggery coming from the fanboys. Im currently using a phenom 720BE @ 3.6ghz with 4gb of ram on a 790GX chipset. My phenom has been one great chip to me , but its time for a new one now as playing RE5 and darkest of days seems to kill my framerate so its time for the new. I already have an xfx 5870 backordered so gpu isnt a question.


DUDE. click this

Seems like to me you want to save money, go for AMD.

Fanboi DOUCHEBAGGERY? Thats like finding a needle in a hay stack. THIS IS HWC NOT XS.

+1 for I5 for its performances. I5 860/870 is the way of the future.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old September 28, 2009, 04:01 PM
Fudd Rucker's Avatar
Allstar
 
Join Date: Jul 2009
Location: SSM Ont
Posts: 950

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by 5ILVgeARX View Post

DUDE. click this

Seems like to me you want to save money, go for AMD.

Fanboi DOUCHEBAGGERY? Thats like finding a needle in a hay stack. THIS IS HWC NOT XS.

+1 for I5 for its performances. I5 860/870 is the way of the future.
I tried google already, which lead me to fanboi douchbaggery comment so thanks for the help. I was hoping to get some feedback from someone who has used both ie: jumped from am3 to i5 .
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old September 28, 2009, 04:04 PM
Kayen's Avatar
Allstar
F@H
 
Join Date: Jul 2008
Location: Edmonton
Posts: 700

My System Specs

Default

Yeah if money is an issue stick with AMD, as their new AM3 CPU's are all backwards compatible with Socket AM2+ & AM3 sockets are seems all their current CPU's are going that route.

Intel has the heads up on performance, however it's unclear how far socket 1156 will go, i5 750 is pretty nice, with the i7 860 looking pretty damn nice pricewise.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old September 28, 2009, 05:07 PM
Hall Of Fame
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 1,497

My System Specs

Default

For me, it's very hard to recommend Phenom II with i5 on the scene. I'd go with the i5.
__________________
For my part I know nothing with any certainty, but the sight of the stars makes me dream.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old September 28, 2009, 05:22 PM
Top Prospect
 
Join Date: Sep 2009
Location: Nova Scotia
Posts: 61

My System Specs

Default

If your discounting the 965 because its not worth the mark-up, I'd say the same for the i5, I'll fully admit the i5 is a superior chip, but your frame rates will still be amazing with a 5870 and a 955, and you wont have to change boards and spend an extra 150-250.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old September 28, 2009, 05:36 PM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Oct 2008
Location: Ottawa
Posts: 2,026
Default

Quote:
Originally Posted by canmx120 View Post
If your discounting the 965 because its not worth the mark-up, I'd say the same for the i5, I'll fully admit the i5 is a superior chip, but your frame rates will still be amazing with a 5870 and a 955, and you wont have to change boards and spend an extra 150-250.
Good point.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old September 28, 2009, 07:34 PM
DkRk's Avatar
MVP
 
Join Date: Aug 2009
Location: VanCity, B.C.
Posts: 426

My System Specs

Default

I5 does seem to do quite a bit better than the 955/965's. However, you already have the AMD platform so going with the 955 seems like the best option. Plus, you don't have to spend time researching all that P55 jazz, and the money you save can go to a cool video card that will have more impact at that resolution than a CPU.
__________________
Protect your chicken from Dokken.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old September 28, 2009, 08:32 PM
MpG's Avatar
MpG MpG is offline
Hall Of Fame
 
Join Date: Aug 2007
Location: Kitchener, ON
Posts: 3,144
Default

In keeping with what's been said above - are you sure it's your CPU that's holding you back? It's pretty rare (but not impossible) for that to happen with a quad at 3.6GHz, especially at higher resolutions like yours. Try playing the games with Task Manager open in the background and see if you're maxing any cores out.
__________________
i7 2600K | ASUS Maximus IV GENE-Z | 580GTX | Corsair DDR3-2133
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[WTB] Phenom 9850 or Phenom II 940 attonbitusira Buy/Sell & Trade 4 May 31, 2009 02:18 PM
Phenom II performance bcguy_99 CPU's and Motherboards 3 March 1, 2009 11:38 AM
Another Phenom II listing? frontier204 Rumor Mill 26 December 17, 2008 01:03 PM
AMD Phenom Kappy CPU's and Motherboards 4 March 26, 2008 06:24 PM
AMD prepares its Phenom FX, Phenom X4 and Phenom X2 lineups Babrbarossa Press Releases & Tech News 1 May 4, 2007 07:38 AM