Go Back   Hardware Canucks > SOFTWARE > Networking

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old September 3, 2010, 06:32 AM
Varroa's Avatar
Allstar
 
Join Date: Nov 2007
Location: National Capital Region, Canada
Posts: 745

My System Specs

Default Switch died? How to test for sure.

Hey Guys, recently I was having video streaming issues from the WHS and after a couple of days of diagnostics I was able to conclude that it was the network switch that was causing the problem. I switched out the switch I was using for an identical one and the problems went away. Now my question is, how do I test this switch to see if it is truly the issue? It is Netgear 108GS switch. Any ideas?

(yes, I tried all other possible solutions including every possible fix on the WHS itself).
__________________
GAMER: Win7 Pro x64, I7 3770K (stock) (CM 212+), Asus P8Z77-V Pro, Gigabyte 7970 OC Ghz Edition 3 GB, Corsair Vengeance LP 4 x 4GB DDR3 1600Mhz, Crucial M4 120 GB + 256GB, Crucial M500 480 GB SSD, 1TB WD Blk, BRD, HX750W, Auz X-Fi Prelude, & Fractal Design Arc MIDI R2

Lenovo Ideapad Y510p: i7-4700MQ 2.4GHz (undervolted by 80mV), 16GB DDR3L-1866MHz, Intel GMA 4600HD / SLI'ed Nvidia Geforce GT 755M 2GB GDDR5, 240 GB Crucial SSD, 128GB M.2 SSD, 15.6" HD+ Glossy LED
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old September 3, 2010, 06:53 AM
Synth's Avatar
Allstar
F@H
 
Join Date: Oct 2007
Location: Ottawa-Hull
Posts: 688
Default

As for testing it, if switching it out fixed it, I guess you solved the problem.

If you really want to know if it's dying, refresh/update the switch's firmware, perform a hard reset and then put it back in your network to see if the problems persist.
__________________

Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old September 3, 2010, 08:14 AM
LionRed's Avatar
MVP
 
Join Date: Jan 2007
Location: Dargaville, New Zealand
Posts: 471
Default

Quote:
Originally Posted by Synth View Post
As for testing it, if switching it out fixed it, I guess you solved the problem.

If you really want to know if it's dying, refresh/update the switch's firmware, perform a hard reset and then put it back in your network to see if the problems persist.
That is what I would do.

Old one in, problem comes back.....new one in problem goes away. That is good enough reason for any company I have dealt with to issue an rma.
__________________
They say you can tell how rich a man's life has been, by how many dogs he has had in it.

RIP Kiwi - Oct 19th/05 - April 18th/11, you will always be our puppy!
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old September 3, 2010, 08:17 AM
Varroa's Avatar
Allstar
 
Join Date: Nov 2007
Location: National Capital Region, Canada
Posts: 745

My System Specs

Default

Ok, thanks guys. These switches are dummy unmanaged switches so no FW to upgrade. I will try switching it back and see if the problem comes back.
__________________
GAMER: Win7 Pro x64, I7 3770K (stock) (CM 212+), Asus P8Z77-V Pro, Gigabyte 7970 OC Ghz Edition 3 GB, Corsair Vengeance LP 4 x 4GB DDR3 1600Mhz, Crucial M4 120 GB + 256GB, Crucial M500 480 GB SSD, 1TB WD Blk, BRD, HX750W, Auz X-Fi Prelude, & Fractal Design Arc MIDI R2

Lenovo Ideapad Y510p: i7-4700MQ 2.4GHz (undervolted by 80mV), 16GB DDR3L-1866MHz, Intel GMA 4600HD / SLI'ed Nvidia Geforce GT 755M 2GB GDDR5, 240 GB Crucial SSD, 128GB M.2 SSD, 15.6" HD+ Glossy LED
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old September 3, 2010, 06:47 PM
Rookie
 
Join Date: Aug 2010
Location: Philippines
Posts: 11
Default

If that is an unmanaged switch, all you can do is to loopback the ports.

plug the ethernet cord to LAN 1 and the other end to Lan 2 [same goes with Lan 3 and 4]

if the lights are ok. There should be no problem with it. As what they've said, try the hard reset. Press the reset button for 1 min. while holding it in, unplug the power adapter then wait for 10 sec then release the reset button.

may I know the serial no. of your device?
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HDD fails S.M.A.R.T. short test, but passes long test? frontier204 Storage 10 May 19, 2011 04:10 PM
I think my PSU died...? Pax Power Supplies 6 February 12, 2010 11:38 AM
My mobo died- What do I do? Cowboy CPU's and Motherboards 22 September 7, 2009 04:49 PM
Wifes PC died? Scratch Troubleshooting 10 March 23, 2009 10:09 AM
Old rig died on me? Delavan Troubleshooting 5 January 20, 2009 04:48 AM