Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > HTPC Systems & Software

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old March 1, 2014, 04:01 PM
great_big_abyss's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Oct 2011
Location: Winnipeg
Posts: 2,210

My System Specs

Default TV capture Card

Is there a TV caoture Card I can buy to turn my HTPC into a cable box? This is with the aim of using it as a PVR and and a HDTV receiver so I can completely get rid of my SHAW cable PVR box.

Something that fits into a PCI-e slot would be great. Also, if it has functionality for a remote, that would rock, too.
__________________



HTPC: Z77A-G45; 3770K; Coolermaster GeminII; 2x4GB Kingston HyperX 1600Mhz; MSI R7-260X; 2x 128GB Crucial M4 SSD; 1TB WD Green, 2x 2TB WD Green; PC P&C 750W PS; Fractal Design Node 605;
Son's Rig: M5A97; 1055T; CNPS20LQ; 2x4GB Corsair Vengeance 1600Mhz; ASUS GTX650Ti Boost; 80GB Intel 520 SSD; 320GB WD Black HDD; SPI 700W; Bitfenix Shinobi;
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old March 1, 2014, 08:04 PM
Allstar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Vancouver, BC
Posts: 740
Default

If you get rid of the PVR box, you can only get the Unencrypted Digital Cable (ClearQAM) channels, I think. There are digital tuner cards but I never tried one myself.

Newegg.ca - Computer Hardware, Video Cards & Video Devices, Video Devices & TV Tuners, TV Tuner Cards

Shaw doesn't provide CableCard so we're all SOL.

https://community.shaw.ca/thread/2463
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old March 1, 2014, 08:57 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,784

My System Specs

Default

I don't believe there are any providers in Canada who have/allow cable cards to be used for their encrypted signals.
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i7 4770K / 2X 8G Gskill 1866 Sniper / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / Seagate Barracuda 1TB
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 250G Samsung 840 Series SSD / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old March 2, 2014, 02:59 AM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 2,970
Default

look at avermedia
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old March 3, 2014, 05:54 PM
Top Prospect
 
Join Date: Apr 2013
Location: Ottawa
Posts: 220

My System Specs

Default

I've got a hauppauge hvr2250, but I can only get the unencrypted channels. As mentioned, I don't think any provider in Canada will provide cable cards to get the rest of the channels. I've been fine with it since i get most of the shows I want by other means and just use the tuner for channel scanning when I just want something on TV.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old March 3, 2014, 09:15 PM
Shadowarez's Avatar
Allstar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Arctic Canada
Posts: 677

My System Specs

Default

I gota look into this for my rig. Itd interesting to see what else is out there.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old March 13, 2014, 07:03 PM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2011
Location: Montreal
Posts: 1,626

My System Specs

Default

Digital tuners were not that great last time I looked, had an Asus card some years ago, not satisfied at all compared with the AIW models from ATI. But what you want is to get a capture card with component ports in so that you can transfer your recorded shows in HD from your PVR, or record new ones directly on your HDD also in HD. Ideally would be a card than can do the compression in hardware unless you have a really potent CPU like an i5 or better. You might want to have a look here HD PVR 2 Gaming Edition - Product Description
This device is external on USB but has a hardware AV encoder if I understand, which is great as it will offload the encoding burden from your CPU so you can use a lighter/older machine. For a capture card you need to check the Colossus line.
__________________

Last edited by MARSTG; March 13, 2014 at 07:19 PM.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old March 13, 2014, 07:28 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,784

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by MARSTG View Post
Digital tuners were not that great last time I looked, had an Asus card some years ago, not satisfied at all compared with the AIW models from ATI. But what you want is to get a capture card with component ports in so that you can transfer your recorded shows in HD from your PVR, or record new ones directly on your HDD also in HD. Ideally would be a card than can do the compression in hardware unless you have a really potent CPU like an i5 or better. You might want to have a look here HD PVR 2 Gaming Edition - Product Description
This device is external on USB but has a hardware AV encoder if I understand, which is great as it will offload the encoding burden from your CPU so you can use a lighter/older machine. For a capture card you need to check the Colossus line.
Are you saying that this wouldn't break the HDCP digital chain?
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i7 4770K / 2X 8G Gskill 1866 Sniper / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / Seagate Barracuda 1TB
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 250G Samsung 840 Series SSD / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old March 26, 2014, 10:27 PM
Allstar
F@H
 
Join Date: Mar 2007
Location: Calgary, AB
Posts: 661

My System Specs

Default

HDCP strippers exist, they're disguised as cheap HDMI splitters on Amazon/Ebay.
__________________
QuadZilla & The Four Horsemen

Have an A-1 day!
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old March 29, 2014, 03:00 PM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2011
Location: Montreal
Posts: 1,626

My System Specs

Default

HDCP exists only for the HDMI connection in TV/telecom world, getting shwos out from PVRs in HD is done only by intercepting the AV flux over the Componenent output. This issue is clearly explained on the BlacMagic Design`s website, for HDMI you need an unprotected content source, like a videocamera, or Xbox 360.
__________________
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Capture card cmac79 Gaming 4 June 8, 2013 07:40 AM
Capture Card issues Mr. Gruntsworthy Troubleshooting 4 May 10, 2011 12:14 PM
Looking for a capture card, not sure what options I have... GameOnTurtle HTPC Systems & Software 11 March 22, 2011 05:35 PM
Capture Card | TV Tuner Mr. Gruntsworthy HTPC Systems & Software 4 March 16, 2009 06:04 AM
TV tuner/Capture card the_bandit87 Video Cards 2 November 14, 2007 12:16 PM