Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > HTPC Systems & Software

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old April 19, 2011, 12:36 PM
Wi-Fuzzy's Avatar
MVP
F@H
 
Join Date: Dec 2009
Location: Dauphin Manitoba Canada
Posts: 288

My System Specs

Default HTPC and Starchoice HD

I have not read much about this lately. Is there now a way to record TV shows from a Starchoice HD reciever? I looked into this a year or so ago and the answer was no.
__________________
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old April 19, 2011, 12:47 PM
SugarJ's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Jan 2008
Location: Langley, BC
Posts: 6,076

My System Specs

Default

It depends if the receiver requires a HDCP compliant device. Hauppage just released the Colussus with HDMI input, but if your receiver requires a HDCP monitor, it won't work.

Review here: Hauppauge Colossus: HD PVR with HDMI Support - AnandTech :: Your Source for Hardware Analysis and News
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old April 19, 2011, 01:37 PM
Wi-Fuzzy's Avatar
MVP
F@H
 
Join Date: Dec 2009
Location: Dauphin Manitoba Canada
Posts: 288

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by SugarJ View Post
It depends if the receiver requires a HDCP compliant device. Hauppage just released the Colussus with HDMI input, but if your receiver requires a HDCP monitor, it won't work.

Review here: Hauppauge Colossus: HD PVR with HDMI Support - AnandTech :: Your Source for Hardware Analysis and News
Ya..I read it before. My reciever is about 1 1/2 years old, can't remember the model #. It does have a dvi out...but I think that is useless in this case.

edit: could I just get an adapter and convert the DVI to HDMI? That would not have HDCP....?
__________________

Last edited by Wi-Fuzzy; April 19, 2011 at 01:45 PM.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old April 19, 2011, 02:08 PM
lowfat's Avatar
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Grande Prairie, AB
Posts: 7,951

My System Specs

Default

I've been recording Shaw Direct/Starchoice high def for nearly three years now w/ an Hauppauge HD PVR. At first i used BeyondTV but switched to SageTV 7 around Christmas. BeyondTV was crap as was the older SageTV. Both had horrible hd PVR support. SageTV 7 is much better though. I've only had one screwed up recording this year versus 5-6 per week.

There is no need to use hdmi. It offers nothing over component and spdif besides a smaller cable.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old April 19, 2011, 02:52 PM
Wi-Fuzzy's Avatar
MVP
F@H
 
Join Date: Dec 2009
Location: Dauphin Manitoba Canada
Posts: 288

My System Specs

Default

Every year I think about that doing this. And every year I just keep downloading them. It's Just as fast and the picture quality seems to be better. I guess the geek in me wants to make it work.
__________________
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old April 19, 2011, 03:39 PM
SugarJ's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Jan 2008
Location: Langley, BC
Posts: 6,076

My System Specs

Default

If you don't have bandwidth issues, that's the easiest fix.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old April 19, 2011, 03:41 PM
lowfat's Avatar
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Grande Prairie, AB
Posts: 7,951

My System Specs

Default

Downloaded media is definitely not higher quality. If is highly compressed. An hour of recorded tv for me is around 10 Mbit/s while downloaded rips are around 5. Quality definitely isnt twice as good but it definitely is better.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old April 19, 2011, 03:41 PM
enaberif's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Dec 2006
Location: Calgahree, AB
Posts: 10,596
Default

Quote:
Originally Posted by lowfat View Post
I've been recording Shaw Direct/Starchoice high def for nearly three years now w/ an Hauppauge HD PVR. At first i used BeyondTV but switched to SageTV 7 around Christmas. BeyondTV was crap as was the older SageTV. Both had horrible hd PVR support. SageTV 7 is much better though. I've only had one screwed up recording this year versus 5-6 per week.

There is no need to use hdmi. It offers nothing over component and spdif besides a smaller cable.
Are you hooking up the cable box to the tuner?
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old April 19, 2011, 03:48 PM
lowfat's Avatar
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Grande Prairie, AB
Posts: 7,951

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by enaberif View Post
Are you hooking up the cable box to the tuner?
Hd PVR is just a capture card. But yes. Receiver is connected to Hauppauge HD PVR via component and SPDIF. SageTV automatically chances channels via ir blaster on HD PVR.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old April 19, 2011, 03:51 PM
Supergrover's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Okanagan Falls, British Columbia
Posts: 4,246

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by lowfat View Post
I've been recording Shaw Direct/Starchoice high def for nearly three years now w/ an Hauppauge HD PVR. At first i used BeyondTV but switched to SageTV 7 around Christmas. BeyondTV was crap as was the older SageTV. Both had horrible hd PVR support. SageTV 7 is much better though. I've only had one screwed up recording this year versus 5-6 per week.

There is no need to use hdmi. It offers nothing over component and spdif besides a smaller cable.
You must be using Shawsbox to the hd-pvr correct?

If so then I imagine you are limited to recording and watching one channel at a time correct?

Been wondering since I use a shaw pvrbox for my HD downstairs but for the life of me have never got it to connect to my network. I hardly ever watch anything downstairs so it doesnt get used much. And I have been looking for a solution that would allow me to watch record multiple channels at the sametime across the network at the sametime.

Sorry to the OP for derailing the topic.
__________________
R.I.P.

Quote:
Originally Posted by 3.0charlie View Post
My knuckles are bleeding from fishing through walls a new CAT6 network cable... I found fresh, untapped electrical outlets...
"It's all in the Reflexes"-Jack Burton
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
new htpc Haiden New Builds 6 November 3, 2010 09:17 PM
[FS] HTPC Squeetard Buy/Sell & Trade 1 May 29, 2010 04:33 PM
HTPC Help Burkdaddy New Builds 8 July 23, 2009 06:14 AM
HTPC OS? biff HTPC Systems & Software 25 February 26, 2009 06:09 PM
Tuner for Starchoice? lowfat HTPC Systems & Software 18 September 3, 2008 03:09 PM