Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > HTPC Systems & Software

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old March 14, 2009, 09:41 AM
Mr. Gruntsworthy's Avatar
Allstar
F@H
 
Join Date: Sep 2008
Location: Courtice, ONT
Posts: 738
Default Capture Card | TV Tuner

I currently have a cheap-o PCI capture card that doubles as a TV tuner. The thing only cost me about thirty bucks, and I knew it was going to be fairly crappy; but it was all I needed at the time.

Now, however, I'm building an HTPC (as indicated in the 'My Refined HTPC Build' thread), and I want a fairly decent, low-profile PCI-E card that can to the following:

  • Capture Component input (the yellow video cable). Sound will be handled by the onboard sound, or more probable, a sound card.
  • Properly tune into Rogers Cable. I'm still on analog, I'll worry about the switchover to digital when the time comes. My current card displays snow artifacting in all channels (meanwhile a direct connection to my TV works fine, so it's not the cable). I want something that can keep the cable input in it's highest quality.
All suggestions very much appreciated :)

By the way, through standard Component, what is the resolution Component broadcasts at? I know it's not as high as Composite, but I'm pretty sure Component doesn't broadcast max at 320 x 240, which is what my capture card software captures raw AVI input as. (actually, i can use the MPEG-2 encoding at 640 x 480, but the recorded file has highly noticeable compression artifacts).

Or is this problem merely caused by the severely limiting 133MB/s bandwidth of the PCI slot? I know that raw AVI files at 320 x 240 go about 26GB an hour, so I think that's why. Not sure though.

:)
__________________
MAIN RIG:
Case: Antec 900
CPU : Intel E8400 45nm Core 2 Duo @ 3GHz 1333MHz FSB
RAM : 4GB DDR2 800MHz (OCZ Platinum)
HDD : Main: 120GB SSD SATA2 (OCZ) Storage: 3TB SATA2 (WD Green) Backup: 500GB External USB (Hitatchi)
GFX : HD4850 (512MB)
PSU : 610W PC Power Silencer
MoBo: Asus P5Q SE
View : Acer H213H 21.5" @ 1920 x 1080

Oshawa Deathmatch Community -- An open group for Durham/Toronto Airsoft, Paintball, and Nerf players. Come join!

I am a Level/Game Designer! http://mikeseguin.webs.com/
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old March 14, 2009, 12:35 PM
HaDeS
Guest
 
Posts: n/a
Default

How mine is setup as follows.
Cable splitter on the wall
One cable for the digibox or TV if you don't dont have a topset box.
One cable for the HTPC

Allows you to record and watch tv at the same time. So if you are recording something but wanna watch something else you can... ergo you cant.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old March 15, 2009, 10:38 PM
Mr. Gruntsworthy's Avatar
Allstar
F@H
 
Join Date: Sep 2008
Location: Courtice, ONT
Posts: 738
Default

Oh, and as I've realized, it needs to be low-profile; the Antec Minuet case I'll be stuffing it into only features Half-Size expansion slots.
__________________
MAIN RIG:
Case: Antec 900
CPU : Intel E8400 45nm Core 2 Duo @ 3GHz 1333MHz FSB
RAM : 4GB DDR2 800MHz (OCZ Platinum)
HDD : Main: 120GB SSD SATA2 (OCZ) Storage: 3TB SATA2 (WD Green) Backup: 500GB External USB (Hitatchi)
GFX : HD4850 (512MB)
PSU : 610W PC Power Silencer
MoBo: Asus P5Q SE
View : Acer H213H 21.5" @ 1920 x 1080

Oshawa Deathmatch Community -- An open group for Durham/Toronto Airsoft, Paintball, and Nerf players. Come join!

I am a Level/Game Designer! http://mikeseguin.webs.com/
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old March 16, 2009, 12:21 AM
MacJunky's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2007
Location: Creston, BC
Posts: 1,733

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Mr. Gruntsworthy View Post
Capture Component input (the yellow video cable). Sound will be handled by the onboard sound, or more probable, a sound card.
By the way, through standard Component, what is the resolution Component broadcasts at? I know it's not as high as Composite, but I'm pretty sure Component doesn't broadcast max at 320 x 240, which is what my capture card software captures raw AVI input as. (actually, i can use the MPEG-2 encoding at 640 x 480, but the recorded file has highly noticeable compression artifacts).
You have them mixed up, composite is the single yellow cable while component is three separate ones.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old March 16, 2009, 06:04 AM
Mr. Gruntsworthy's Avatar
Allstar
F@H
 
Join Date: Sep 2008
Location: Courtice, ONT
Posts: 738
Default

oops! lol
__________________
MAIN RIG:
Case: Antec 900
CPU : Intel E8400 45nm Core 2 Duo @ 3GHz 1333MHz FSB
RAM : 4GB DDR2 800MHz (OCZ Platinum)
HDD : Main: 120GB SSD SATA2 (OCZ) Storage: 3TB SATA2 (WD Green) Backup: 500GB External USB (Hitatchi)
GFX : HD4850 (512MB)
PSU : 610W PC Power Silencer
MoBo: Asus P5Q SE
View : Acer H213H 21.5" @ 1920 x 1080

Oshawa Deathmatch Community -- An open group for Durham/Toronto Airsoft, Paintball, and Nerf players. Come join!

I am a Level/Game Designer! http://mikeseguin.webs.com/
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
what's a good pci tuner/capture card for dscaler? Il Duce HTPC Systems & Software 0 February 15, 2009 11:21 PM
Is it possible to watch tv while surfing net without tv tuner card joeyh HTPC Systems & Software 4 December 14, 2008 06:37 PM
Looking for a new Tv Tuner Card........? Canadianguy Peripherals 5 June 26, 2008 01:21 PM
Need help with TV Tuner card choice Nodscene HTPC Systems & Software 2 April 12, 2008 05:34 PM
TV tuner/Capture card the_bandit87 Video Cards 2 November 14, 2007 12:16 PM