Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Guides & How-to's

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old April 20, 2009, 06:03 PM
BrainEater's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Mar 2007
Location: Calgary
Posts: 2,513
Default How to build an APC U.P.S. data cable.

Ok.

Let me start this out with a comment about this cable.

[rant]
For shame APC !

Doing the apple thing.....Proprietary cables to cash in....sheeesh.

35$ for this cable is theft.

[/rant]

Nice try tho..........I defy you !!!

The cable in question is the rj50 to USB data cable to connect an APC Uninteruptable Power Supply to the host computer.

This is a 10p10c modular phone connector.....looks like an ethernet plug but it's 10 pins.......that connects to a USB jack.

-------

Donor USB cable + connectors ;



--------

The pinouts can be found here : APC USB cable schematic pinout and signals @ pinouts.ru

---------

Finished cable ;



-----

That cost me 2$.

Srry APC.

__________________
Intel 3930k /rIVe/32 Gb vengeance LP/Nvidia TITAN/760/760/Intel 520's/WD raptors/etc...
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old April 20, 2009, 06:18 PM
ipaine's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2008
Location: Edmonton, AB
Posts: 2,058

My System Specs

Default

Sweet.

Now I have a different solution in case I lose my cables that I got with them.
__________________
"Nothing sucks more than that moment during an argument when you realize you're wrong."


Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old April 20, 2009, 06:28 PM
MpG's Avatar
MpG MpG is offline
Hall Of Fame
 
Join Date: Aug 2007
Location: Kitchener, ON
Posts: 3,144
Default

So this is just a general data cable that they decided to use a RJ50 head for? This really is turning into the new profit-booster for the technology sector.
__________________
i7 2600K | ASUS Maximus IV GENE-Z | 580GTX | Corsair DDR3-2133
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old April 20, 2009, 07:04 PM
BrainEater's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Mar 2007
Location: Calgary
Posts: 2,513
Default

yep.

They usta do db-9 (serial) type jacks.......then they went to rj-45's for a few.......it was then they realized the mistake of using a std ethernet connector , and switched to the rj50's.....to cash in...

Rj50's are actually becoming hard to find too....I had to phone 3 places before I found em at Active electronics.


------

The cable totally works !

It found new hardware etc....

I'm just gonna check out some software now....

__________________
Intel 3930k /rIVe/32 Gb vengeance LP/Nvidia TITAN/760/760/Intel 520's/WD raptors/etc...
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old April 21, 2009, 07:00 AM
lemonlime's Avatar
Hardware Canucks Reviewer
F@H
 
Join Date: Jul 2008
Location: Greater Toronto Area
Posts: 530
Default

Awesome!

I thought about doing this as well when I lost mine, but wound up finding it in the end. Wish they stuck with standard USB cables, but as mentioned, its pretty obvious that they are trying to cash-in on these at $35 a pop.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old April 21, 2009, 08:28 AM
Eagle Eye's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Dec 2007
Location: Kleinburg, ON
Posts: 2,069

My System Specs

Default

Still cost them even less based on the volume they produce them at, they're profit margins on those cables have to be in the 90-95 percentile.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old April 21, 2009, 08:35 AM
Realityshift's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Feb 2009
Location: Fort McMurray, AB
Posts: 2,486
Default

Nerf APC.
__________________
The Builders Hammer
Asrock P67 Fatal1ty, Intel i5 2500K @ 5.1ghz, 16gb HyperX 1600 CL8, Evga GTX 580 SC SLIed and water-cooled, HX850, Crucial M4 64gb, 640 black, 1tb + 3x 2tb greens, Haf X.


BF BC2: Bishop_SHIFT, Steam: Realityshift84, Xbox Live - SHIFTEDone84 ... Come play.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old April 22, 2009, 03:03 PM
Rookie
 
Join Date: Apr 2009
Location: Toronto, Canada
Posts: 21
Default

My APC connection is a DB-9 and I have the APC 'signal' cable. This used to connect to my old PC. Now that I have a ASUS P6T Dlx and just realize there is no more serial connection jack anymore!

Do you think any of those USB to serial cable/adapter with the APC signal cable will work?
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old April 24, 2009, 04:58 AM
BrainEater's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Mar 2007
Location: Calgary
Posts: 2,513
Default

I really don't know.it's certainly possible.
__________________
Intel 3930k /rIVe/32 Gb vengeance LP/Nvidia TITAN/760/760/Intel 520's/WD raptors/etc...
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old December 15, 2012, 11:44 AM
Trial Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 1
Question Obaid King

Friends i have a BACK UP CS 500...... and i haven't its USB port so i am trying to make it myself,,,,i bring connector and a USB wire now can someone tell me that there in USB just 4 wires and the connector have 10 pins so in which pin,,which wire should be inserted....plz plz plz help dearzzzzz
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Shutting down two computers with one APC UPS Varroa Networking 4 February 16, 2009 04:41 PM
A-Data RAM zlojack RAM 11 December 7, 2008 02:22 PM
EFA DATA????????? rob123 O/S's, Drivers & General Software 5 July 3, 2008 06:27 AM
Sata Data Cable Sleeving ChuckleBrother Storage 7 April 11, 2008 06:32 PM