Go Back   Hardware Canucks > SOFTWARE > Gaming

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old December 11, 2011, 05:40 AM
LaughingCrow's Avatar
MVP
F@H
 
Join Date: Feb 2010
Location: Southern Ontario
Posts: 393
Default EA Origin questions

Curious. Can't find any info on EA's Origin site or in the FAQ. I'm interested in Mass Effect 3 on the PC.

How much disk space does ORIGIN require? For those who have it installed due to BF3 (edited to make that clearer)

Is there a way to sandbox it or disable it? I've heard of a BF 3 hack, but EA might try to fix that by March 2012

More and more it sounds like Origin is going to be mandatory for Mass Effect 3. But I don't want Origin. If I didn't have ME and ME 2 on the PC, I'd probably just get the PS3 version to avoid Origin.

Thanks

Last edited by LaughingCrow; December 11, 2011 at 06:32 AM.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old December 11, 2011, 06:09 AM
supaflyx3's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jun 2010
Location: Chilliwack BC
Posts: 2,557

My System Specs

Default

How would we know how large the game is? It doesn't come out for another 4 months. But it'll more then likely be 20-25GB.
Also from now on origin will be required for any EA game more then likely, I don't see that being an issue though.. origin is quite nice once you get used to it.
__________________
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old December 11, 2011, 06:30 AM
LaughingCrow's Avatar
MVP
F@H
 
Join Date: Feb 2010
Location: Southern Ontario
Posts: 393
Default

Quote:
Originally Posted by supaflyx3 View Post
How would we know how large the game is? It doesn't come out for another 4 months. But it'll more then likely be 20-25GB.
Also from now on origin will be required for any EA game more then likely, I don't see that being an issue though.. origin is quite nice once you get used to it.
Looking for the size of ORIGIN.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old December 11, 2011, 07:09 AM
Galcobar's Avatar
MVP
 
Join Date: Dec 2009
Location: Richmond, B.C.
Posts: 437

My System Specs

Default

Sandboxing Origin is possible, and has been done -- got a lot more popular after the data-mining and reselling provisions in the EULA were publicized.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old December 11, 2011, 07:43 AM
Arinoth's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: May 2009
Location: Halifax
Posts: 8,607

My System Specs

Default

Installed it appears to take up 114MB in my Origin folder, which is actually less then Steam. With no games installed Steam is sitting at 140MB in its folder.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old December 11, 2011, 10:33 AM
ipaine's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2008
Location: Edmonton, AB
Posts: 2,082

My System Specs

Default

I know that I for one will be annoyed if I have to get Origin for ME3. The reason is not the data mining and such (which does bug me), the big issue for me is that I already have ME and ME2 on steam. It will be annoying to move over to another service for it. And honestly I still say putting it on both makes the most sense and should result in the most sales.

As for the OP's question why concerned about the size of Origin? Like others have said it is just tiny and like steam will have no impact on your drive, even if you are using a small ssd.
__________________
"Nothing sucks more than that moment during an argument when you realize you're wrong."


Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old December 11, 2011, 10:44 AM
Arinoth's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: May 2009
Location: Halifax
Posts: 8,607

My System Specs

Default

iPaine, you are more then likely going to only be able to, as I believe EA is only releasing games to Origin unless they work out an agreement with steam. The reason EA games aren't on steam is due to some kind of agreement they can't agree to, hence EA not offering any new titles to steam.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old December 11, 2011, 02:52 PM
Hall Of Fame
 
Join Date: Sep 2008
Location: South Shore Montreal
Posts: 1,945
Default

What does it matter if it is on Origin? You can always add non steam games to your steam list.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old December 11, 2011, 03:36 PM
Perineum's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Mar 2009
Location: Surrey, B.C.
Posts: 4,049

My System Specs

Default

I'll just YARRR ME3 then.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old December 11, 2011, 04:22 PM
ipaine's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2008
Location: Edmonton, AB
Posts: 2,082

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Arinoth View Post
iPaine, you are more then likely going to only be able to, as I believe EA is only releasing games to Origin unless they work out an agreement with steam. The reason EA games aren't on steam is due to some kind of agreement they can't agree to, hence EA not offering any new titles to steam.
It is really more about EA wanting to control everything from the get go. Too be honest I really don't trust EA and Origin. It drives me crazy that EA is in control of one of my favorite series, ME, now. Look I liked EA in the past, but as they are now they are not there to make games, they are only there to make money. And yes before anyone says, I know the idea is to make money, but in reality good game makers make games to make them, the fact that they get paid for it is a great plus as it allows them to do what they love. EA (and other large companies) are only in it to increase profits. Making good games and letting people own said games are only secondary.

In my mind decisions like the pulling of new EA games from a store like steam is just killing sales. It is just the same as pulling it from a retail chain which any way you slice it will just cut sales. I'm sure they will just blame it on piracy and say look at how many sales we lost to piracy. And yes I do believe more people will just end up yarrring it because it is not on steam. Just like I'm sure there are people that yarred BF3 because it was not on steam (although multiplayer is one thing keeping people legit). Frankly EA just wants to be able to implement DRM and DLC in a way that steam has issues with. Of course this was fine on all their games before and was suspiciously fine right up until they had their own store ready to go.

Anyways that ends my little rant against origin and EA. Sorry for going slightly
__________________
"Nothing sucks more than that moment during an argument when you realize you're wrong."


Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Origin ID Thread Arinoth Gaming 58 June 12, 2014 09:24 AM
Origin 8.2.5 error installing On2wheels Gaming 2 September 27, 2011 08:28 AM
EA Store/Origin Kommie986 Gaming 16 August 26, 2011 12:08 AM
Origin of the name Fermi? stoanee Video Cards 10 August 7, 2010 03:21 PM