Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > CPU's and Motherboards

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old December 12, 2013, 08:49 PM
xxx xxx is offline
Top Prospect
 
Join Date: Jun 2013
Location: Ranchi,INDIA
Posts: 75

My System Specs

Default mb doesnt post with two rams?

my system config

phenom x6 1100t.
2x4gb 1333 mhz ZION ram.
gigabite 990 fxa ud3.
gtx 650 TI BOOST 2gb oc.
Sesonic 520 watts bronze.
1 tb hdd 7200 rpm.

for the past 1 year or so i have no problems with my both ram and now my system failes to boot,
when i start my system with 1 ram it boots without any problem.
i checked both rams one by one an it boots with both but not with both combined (*some times boots with both ram when i re insert them but failes when i restart the system or start the system after shutdown*).

ihave oc my cpu to 3.8 @ 1.425v and set ram to 1333mhz @1.61v

earlier i faced screen tearing problem i thought it was my card but with one ram there is no screen tearing .

i dont know what to say if i missed any point please ask me cos i dont know a lot about systems.
and one more thing my windows experience index gives 7.5 with 4gb installed or 4x2 gb installed and in passmark it rates 1024 with 4gb installed and 1267 wit 8gb installed.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old December 12, 2013, 09:11 PM
enaberif's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Dec 2006
Location: Calgahree, AB
Posts: 10,472
Default

voltage? timings? memory test?
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old December 12, 2013, 09:43 PM
xxx xxx is offline
Top Prospect
 
Join Date: Jun 2013
Location: Ranchi,INDIA
Posts: 75

My System Specs

Default

DIMM # 1
SMBus address 0x51
Memory type DDR3
Module format UDIMM
Manufacturer (ID) Hyundai Electronics (AD00000000000000)
Size 4096 MBytes
Max bandwidth PC3-10700 (667 MHz)
Part number HMT351U6AFR8C-H9
Serial number 00000001
Manufacturing date Week 40/Year 11
Number of banks 8
Nominal Voltage 1.50 Volts
EPP no
XMP no
AMP no
JEDEC timings table CL-tRCD-tRP-tRAS-tRC @ frequency
JEDEC #1 6.0-6-6-17-23 @ 457 MHz
JEDEC #2 7.0-7-7-20-27 @ 533 MHz
JEDEC #3 8.0-8-8-22-30 @ 609 MHz
JEDEC #4 9.0-9-9-25-34 @ 685 MHz

DRAM FREQUENCY 667MHz
FSB:DRAM 3:10
CL 9
tRCD 9
tRP 9
tRAS 24
tRC 33
CR 2T

Last edited by xxx; December 13, 2013 at 04:55 AM.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old December 13, 2013, 09:48 AM
Shadowmeph's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 3,278

My System Specs

Default

I doubt that this will work but have you tried to manually set the ram settings for both sticks to there specs .
Also maybe try to set both sticks of ram into different slots like for two sticks of ram On my sabertooth moterboard it is recommended to use slot a2 and b2 , I forget to do this but I am not sure if it is te same for the Gigabyte mb.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old December 13, 2013, 09:52 AM
Rookie
 
Join Date: Feb 2013
Location: Regina, Sask.
Posts: 3

My System Specs

Default

Try setting the ram to 1T instead of 2T. You may not but able to get to the bios with two sticks in so set it with one stick in then add the rest.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old December 13, 2013, 01:47 PM
xxx xxx is offline
Top Prospect
 
Join Date: Jun 2013
Location: Ranchi,INDIA
Posts: 75

My System Specs

Default





JEDEC TIMENG TABLES ARE DIFFERENT.

(I doubt that this will work but have you tried to manually set the ram settings for both sticks to there specs) HOW TO SET?
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old December 13, 2013, 03:08 PM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 2,844
Default

caution when updating bios , make sure you have the correct bios file for your motherboard REVISION matches bios

for I see 1, 1.1, 3.0 and 4.0 revision
Attached Images
 
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[WTB] s775 MOBO, pci-e vid, hard drives, 4gb ddr2 rams,1gb ddr rams nork Buy/Sell & Trade 4 December 11, 2012 12:41 PM
GTX 670 HDMI and DVI doesnt seem to work?! oliver2311 Video Cards 9 September 7, 2012 09:58 AM
New computer doesnt boot, need help! Ironmonk Troubleshooting 5 October 21, 2010 04:06 AM
Rank my rams RLP06 RAM 4 May 4, 2010 03:35 PM
my tread doesnt update? thatguy Off Topic 4 April 20, 2008 06:33 PM