Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > CPU's and Motherboards

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old November 20, 2012, 03:29 PM
Rookie
 
Join Date: May 2012
Location: UK
Posts: 19
Default 100% CPU usage when exporting? :-/

When exporting a 3min long video which is 1080p and 50Fps my CPU usage goes upto 100%, but why?

I was using a PC at uni with a i7 2600k and that only used 15/20% for the same video :-/

Also, whenever I stay on the World of Warcraft character screen for a while my graphics card goes wild with the fans and gets quite hot :S Not that hot that its a problem, but the fans are loud when it does this.. But I Play the game at Ultra maxed out at very high FPS no issues or heat!


Rig:

i7 3770k
amd gigabyte 7970 OC
8gig ram
120g SSD
1 TB Caviar black
MSI G43 mobo

Thanks in advance!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old November 20, 2012, 04:12 PM
enaberif's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Dec 2006
Location: Calgahree, AB
Posts: 10,579
Default

Quote:
Originally Posted by xvl89 View Post
When exporting a 3min long video which is 1080p and 50Fps my CPU usage goes upto 100%, but why?

I was using a PC at uni with a i7 2600k and that only used 15/20% for the same video :-/

Also, whenever I stay on the World of Warcraft character screen for a while my graphics card goes wild with the fans and gets quite hot :S Not that hot that its a problem, but the fans are loud when it does this.. But I Play the game at Ultra maxed out at very high FPS no issues or heat!


Rig:

i7 3770k
amd gigabyte 7970 OC
8gig ram
120g SSD
1 TB Caviar black
MSI G43 mobo

Thanks in advance!
Why do you have all that nice hardware on a SHITTY ass board?
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old November 20, 2012, 04:41 PM
Soullessone21's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Oct 2011
Location: Calgary AB
Posts: 1,322

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by xvl89 View Post
When exporting a 3min long video which is 1080p and 50Fps my CPU usage goes upto 100%, but why?

I was using a PC at uni with a i7 2600k and that only used 15/20% for the same video :-/

Also, whenever I stay on the World of Warcraft character screen for a while my graphics card goes wild with the fans and gets quite hot :S Not that hot that its a problem, but the fans are loud when it does this.. But I Play the game at Ultra maxed out at very high FPS no issues or heat!


Rig:

i7 3770k
amd gigabyte 7970 OC
8gig ram
120g SSD
1 TB Caviar black
MSI G43 mobo

Thanks in advance!
It's called vsync in ur games look into it :) and the 100% I'm not to sure why bad software maybe see if there's a update.
__________________
Follow us on facebook at https://www.facebook.com/realhardwarereviews?ref=hl
Site and Forum online
http://forums.realhardwarereviews.com/index.php
Contests will be done on there from now on :)
http://realhardwarereviews.com/
Always up for a Beer in Calgary or Area

“Two possibilities exist: either we are alone in the Universe or we are not. Both are equally terrifying.”
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old November 20, 2012, 04:47 PM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Nov 2008
Location: Ottawa, ON
Posts: 1,226

My System Specs

Default

What software are you using for the video? Anyway, working with video you WANT 100% CPU because that means the software is properly using all its threads (and therefore gets the job done more quickly).

For your gaming non-issue, check how many frames per second are being pushed at the selection screen - IIRC the Starcraft 2 menu actually drove GPUs more than the game part did.
Is this your card? GIGABYTE - Graphics Card - ATI - PCI Express Solution - Radeon HD 7000 series - GV-R797OC-3GD
If so, it is a design that dumps all the heat into your case, so you may also want to look at improving your use of case fans - see Arinoth's still-valid sticky on the subject: Video Card Overheating Prevention Tutorial
__________________
"The computer programmer says they should drive the car around the block and see if the tire fixes itself." [src]
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old November 21, 2012, 12:29 AM
Rookie
 
Join Date: May 2012
Location: UK
Posts: 19
Default

Hey guys thanks for the reply :)

Sorry I didn't mention it, but I'm using Premiere Pro :) And yeah 100% should get the job done faster, but I swear the 2600k I used at Uni did it just as fast :/

And yeah that is my card. but I have alot of cooling:

2 x 120mm fans on the top - Exhauust
1 x 140 on the back - Exhaust
2 x 120mm on the front - Intake
160mm fan on the side - Intake
120mm fan on the bottom - In take. and its a corsair 500R case btw=)

Yeah my mobo sucks, didn't see any reason to spend more on a mobo at the time tbh, this is my first 'Self build' and motherboards don't add anything in performance, do they? Apart from better OC'ing but I'm not overclocking too much

Thanks for the advice / help, any more with the new info would be great too:)

Last edited by xvl89; November 21, 2012 at 12:37 AM.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SC2 RAM usage Dar_ell Gaming 7 August 3, 2010 08:29 AM
Low GPU usage Lamb HardwareCanucks F@H Team 2 January 9, 2010 08:32 PM
pf usage under windows xp.. omgwtf O/S's, Drivers & General Software 5 April 4, 2009 11:23 AM