Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > CPU's and Motherboards

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old March 28, 2008, 11:21 AM
Scart's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Mar 2008
Location: Alberta
Posts: 233
Default 14 seconds to boot

After installing my new ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless Edition, whenever I turn on the computer, it takes a full 14 seconds of fans spinning up before the computer beeps and boots up. On my old M2NPV-VM board, this process took all of 2-3 seconds. This is incredibly annoying and if anyone knows any solution to this I would be greatly pleased.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old March 28, 2008, 11:24 AM
Top Prospect
 
Join Date: Dec 2007
Location: London, Ontario Canada
Posts: 153
Default

Do you have smart support enabled?
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old March 28, 2008, 11:30 AM
Scart's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Mar 2008
Location: Alberta
Posts: 233
Default

I don't know what that is or where to change it.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old March 28, 2008, 11:38 AM
Top Prospect
 
Join Date: Dec 2007
Location: London, Ontario Canada
Posts: 153
Default

It should be listed in the BIOS.
On mine its at the buttom of the screen.
And it say "Smart Monitoring"
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old March 28, 2008, 12:07 PM
t0m's Avatar
t0m t0m is offline
MVP
 
Join Date: Jan 2008
Location: bc
Posts: 292

My System Specs

Default

do you have a backlit keyboard? theres a thread on these forums about people having long boots/hangs at boot when using certain backlit k/b's with their new mobos...
__________________
nothing left and nothing right
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old March 28, 2008, 05:35 PM
enaberif's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Dec 2006
Location: Calgahree, AB
Posts: 10,582
Default

Quote:
Originally Posted by NuxTux View Post
Do you have smart support enabled?
Smart Support won't make a difference at all and is good to have turned on.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old March 28, 2008, 10:41 PM
Scart's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Mar 2008
Location: Alberta
Posts: 233
Default

Don't have smart support or a backlick keyboard.
In my bios I have AMD Live and Cool and Quiet, both of which are disabled.
AMD Virtualization (still not sure what it does) was enabled, but disabling it didn't change anything.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old March 29, 2008, 01:54 PM
Finch's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Mar 2008
Location: Montreal
Posts: 238
Default

did you try a new bios? or maybe try an other psu see if that help
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old March 29, 2008, 02:51 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,417

My System Specs

Default

What's your boot order? (Switch it to your HD first, and disable the floppy).

How do you have your HD(s) set up? Are they SATA or IDE? If you aren't doing RAID, have you disabled the raid controller?
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i5 4670K / 2X 4G Gskill 1866 DDR3 / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / random 160G Sata HDD
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 320G Seagate Momentus / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old March 29, 2008, 02:54 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,417

My System Specs

Default

Have you tried using the "optimum" settings in bios?

Is there a "boot timer" of some form in the bios that's pegged the wrong way? (There were HD initialization issues a few years back and some bios' were given a "boot delay" setting to allow the HD to get properly spun up before the bios "asked" it how things were going at boot).
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i5 4670K / 2X 4G Gskill 1866 DDR3 / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / random 160G Sata HDD
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 320G Seagate Momentus / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes