Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > CPU's and Motherboards

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old April 4, 2012, 05:00 PM
lechumbl's Avatar
Top Prospect
F@H
 
Join Date: Nov 2009
Location: Issaquah, WA USA
Posts: 240
Default Problem with Asus X58 Mobo

Hi all,

My X58 is supposed to run triple channel memory, which I have installed.
It will not run in either slot 2 in the 3 channel config.

I run CPUID, and it shows the memory running dual channel.
That would account for the triple not running correctly.

Is there a setting in BIOS or elsewhere that changes it from dual to triple channel?

It also show all 6 slots are populated with 4 Gb sticks, interesting.

Hummmmmmmm!!!!!!

Take care, and thanx in advance for any help.......
__________________
Regards,
Lee



* F@H Unit Points *
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old April 4, 2012, 05:10 PM
Hall Of Fame
 
Join Date: Apr 2009
Location: laval Qc
Posts: 1,072
Default

reseat the cpu
and chek pins
if its still dont run triple you might have to ram cpu
__________________
maximus IV extreme @ 5.1 1.41v

evga e760 +920 4.8 water5.0+ on phase linx stable
gtx285 tri-sli
dfi ut-p35 lt
e8600@4.6 1.38v
too much ram
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old April 4, 2012, 05:24 PM
lechumbl's Avatar
Top Prospect
F@H
 
Join Date: Nov 2009
Location: Issaquah, WA USA
Posts: 240
Default

Hi zsamz_,

I am a little confused, why reseat CPU?

I am a retired hardware/software from Microsoft, and I have never heard of that.

What is the purpose?

Please don't take my question the wrong way, I am really curious why?

Take care.......
__________________
Regards,
Lee



* F@H Unit Points *
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old April 4, 2012, 07:03 PM
SugarJ's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Jan 2008
Location: Langley, BC
Posts: 6,079

My System Specs

Default

Your memory controller is onboard the CPU since the release of the i7 920's. We reseat the CPU to make sure it's not a contact problem in the LGA grid. While the CPU is out, examine the pins to make sure none are bent.

You should also post the model of mobo and which ram sticks you are running. There may be a compatibility issue.

If we rule out a contact issue and a compatibility issue, then it points at the memory controller on chip.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old April 4, 2012, 07:17 PM
lechumbl's Avatar
Top Prospect
F@H
 
Join Date: Nov 2009
Location: Issaquah, WA USA
Posts: 240
Default

Hi SugarJ,

Thanx for the info, always ready to learn new things.
CT3KIT51264BA160B 12GB kit (4GBx3), 240-pin DIMM Upgrade for a ASUS SABERTOOTH X58 System is the memory.
I ordered straight from Crucial.

Mobo is Asus Sabertooth X58.

CPU is Hexacore Intel Xeon X5675.

Have to leave now for a class for my new dog, so will play tomorrow, when I have more time.

Take care, and again, thanx!!...........
__________________
Regards,
Lee



* F@H Unit Points *
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old April 5, 2012, 03:50 AM
JD's Avatar
JD JD is offline
Moderator
F@H
 
Join Date: Jul 2007
Location: Toronto, ON
Posts: 6,894

My System Specs

Default

Make sure you're using the correct slots as well as per the manual. It's very specific as to which ones you use for whatever number of DIMMs you have.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old April 5, 2012, 05:27 AM
Hall Of Fame
 
Join Date: Apr 2009
Location: laval Qc
Posts: 1,072
Default

you might need to up the vtt voltage a bit for that 12gb set
__________________
maximus IV extreme @ 5.1 1.41v

evga e760 +920 4.8 water5.0+ on phase linx stable
gtx285 tri-sli
dfi ut-p35 lt
e8600@4.6 1.38v
too much ram
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old May 7, 2012, 06:46 PM
lechumbl's Avatar
Top Prospect
F@H
 
Join Date: Nov 2009
Location: Issaquah, WA USA
Posts: 240
Default

Hi all,

Well, been quite a while since I posted in this topic.

I finally got another CPU and it did the same thing.
Put in other triple channel memory and only read dual.

Contacted ASUS, and RMA created on my mobo, new one on the way.

Thanx for the replies tho!!...........
__________________
Regards,
Lee



* F@H Unit Points *
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What's wrong with my computer? Mobo problem? dnl Troubleshooting 21 August 20, 2010 03:10 PM
Mobo and case problem Scripter Troubleshooting 7 May 19, 2010 01:04 PM
memory or mobo problem kanganova Troubleshooting 8 January 26, 2010 03:17 PM
Asus P5K Premium wifi mobo problem kruzn4evr CPU's and Motherboards 5 July 4, 2008 12:28 PM
FS-s939 X2-3800, OCZ ram, Ac Freezer 64 Pro, ASRock mobo, DFI mobo, Asus mobo..more stoanee Buy/Sell & Trade 14 June 7, 2008 06:24 PM