Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > CPU's and Motherboards

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old May 17, 2011, 12:25 PM
Optix's Avatar
Rookie
 
Join Date: Feb 2010
Location: New Brunswick, Canada
Posts: 46

My System Specs

Default Shut Down (Or Lack Thereof) Problem - ASUS Rampage Extreme

A friend of mine was cleaning out his closet and knew I wanted to upgrade my wife's POS P4 Dell that she bought from her company when they refreshed their workstations. He dug out an ASUS Rampage Extreme (LGA 775) and I believe a QX9770. Yeah, I know. Who digs these out as spares, even if they are from the previous generation?

Anyway, for the most part it's running well with 4GB of Kingston Blu memory but when it comes time to shut down, it doesn't. The monitor shuts off and the drives spin down but the fans keep spinning and the little ASUS ROG logo on the motherboard stays lit.

A quick check of any BIOS updates does not show this as being fixed and I cannot find anywhere in the manual where it may be dropping into some sort of hybrid sleep mode.

To bring it back up, just hit the reset button and up it comes.

This wouldn't be too big of a deal if my friend didn't also dig out a GTX 285 with a Zalman cooler, that spins at 100% all the time without the fan controller. The thing is extremely loud, plus it wastes energy.

Any thoughts?

***EDIT: Man, I'm not doing well with placing my threads at all. Sorry mods. Move away!

Last edited by Optix; May 17, 2011 at 12:48 PM.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old May 17, 2011, 07:08 PM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Nov 2008
Location: Ottawa, ON
Posts: 1,230

My System Specs

Default

Clear CMOS and check the BIOS battery just in case leaving it out that long somehow killed it. In particular, poke at the ACPI settings in the "Power" menu of the BIOS. Try ACPI 2.0 enable, ACPI APIC enable.
That symptom actually sounds a lot like S1 sleep mode...
As for your GPU, doesn't that motherboard have a ton of fan headers? If the cooler has the 3-pin connector, use a "case fan" header or something as the fan controller.
__________________
"The computer programmer says they should drive the car around the block and see if the tire fixes itself." [src]
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old May 17, 2011, 07:17 PM
3.0charlie's Avatar
3.0 "I kill SR2's" Charlie
F@H
 
Join Date: May 2007
Location: Laval, QC
Posts: 9,679

My System Specs

Default

Before changing BIOS settings, replace the battery with a fresh one.
__________________
Hydro-Quebec is salivating...
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old May 17, 2011, 11:57 PM
Top Prospect
 
Join Date: Sep 2009
Location: Canada
Posts: 240

My System Specs

Default

i think he meant that the gpu runs at full when its "shutting down" and never reaches that state

but yes i'd check the bios for the sleep states / power saving modes there. i have mine all turned off
so thats its only the OS dealing with those
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old May 18, 2011, 04:01 AM
maverick_brent's Avatar
MVP
 
Join Date: Jun 2008
Location: Nova Scotia
Posts: 469

My System Specs

Default

Sounds like its going into hybernation...check your start menu settings to set the default action of clicking the power down button to "shut down " and not hibernate
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old May 18, 2011, 04:13 AM
Banned
F@H
 
Join Date: Aug 2007
Location: mtl
Posts: 12,694
Default

What is hiberfil.sys and how to delete in Windows 7 free up hard drive space | Windows7hacker


that or its not getting the shut down command properly. ive seen it on a few builds,try ubuntu or something for kicks
and see if it shuts down properly
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old May 18, 2011, 06:24 AM
Optix's Avatar
Rookie
 
Join Date: Feb 2010
Location: New Brunswick, Canada
Posts: 46

My System Specs

Default

Thanks folks. I'll give it a shot and let you know.

I am going to update the BIOS though so I can turn that foolish ROG light off!
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old May 18, 2011, 10:07 AM
Top Prospect
 
Join Date: Sep 2009
Location: Canada
Posts: 240

My System Specs

Default

but it secondary purpose is as a night lite ;)
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old May 18, 2011, 11:18 AM
Optix's Avatar
Rookie
 
Join Date: Feb 2010
Location: New Brunswick, Canada
Posts: 46

My System Specs

Default

Or a very slow strobe.

ROG DANCE PARTY!
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old May 30, 2011, 10:55 AM
Rookie
 
Join Date: May 2011
Posts: 3
Default

trying with difference RAM if it's resolved problem you need carried warranty
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[FS] ASUS Rampage II Extreme mobo Jim Johnstone Buy/Sell & Trade 2 February 22, 2011 06:09 AM
ASUS p6x58D Premium versus Asus Rampage Extreme III Timid newbe New Builds 2 August 17, 2010 02:09 PM
ASUS Launches the Rampage III Extreme and Maximus III Extreme Motherboards FiXT Press Releases & Tech News 4 April 16, 2010 06:40 AM
ASUS Rampage Extreme or ASUS Maximus II Formula AmuseMe CPU's and Motherboards 3 July 20, 2009 10:46 AM
First Look: ASUS Rampage Extreme Motherboard MAC Press Releases & Tech News 11 July 12, 2008 11:30 AM