Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > CPU's and Motherboards

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old December 26, 2007, 06:51 PM
omgwtf's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Mar 2007
Location: Montreal
Posts: 1,902
Default Future upgrade...

Thinking about a future upgrade...
this is my current setup: Amd 64 X2 4600+, XFX 7900GS 256/256, OCZ Platinum XTC PC2-6400 800Mhz, Seagate 320GB SATA II, Asus M2N-E, Creative SB Audigy...and that's all.
I was planning on another 500GB hdd (this is certain western digital or seagate ..I will see that later).
Now I don't know if the mobo should stay. I could get the :

Amd Athlon 64 X2 6400+ Dual Core Processor Socket AM2 3.2GHZ 2X1MB 90NM Unlocked Retail Box *No Hsf* for 186cad let's say..

Will it work ok on the M2N-E?..
Another thought regarding the mobo and cpu, I saw that the E6750 is something like 175Cad. That cpu plus let's say
Gigabyte GA-P35-DS3L for another 80-90bucks. Will I see a bigger difference that with the amd cpu? (for 80-90 bucks approx)
P.S. I don't do overclocking. just so you know

As for the video card I thought a 3870 would be fine the 512Mb one..and plus another 2x1gb kit (ocz platinum, same kit..)
These are my plans I'll see if anything new comes up. Please tell me what you think
Oh and, all these will be put in a Silverstone TJ04 that I already own..and the lcd thingy is an Acer 19" AL1916 (that will stay)..

__________________
Memento mori
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old December 26, 2007, 11:17 PM
omgwtf's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Mar 2007
Location: Montreal
Posts: 1,902
Default

upsadaisy... ow, i'm drunk..anyone?..anyone?
__________________
Memento mori
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old December 26, 2007, 11:30 PM
MpG's Avatar
MpG MpG is offline
Hall Of Fame
 
Join Date: Aug 2007
Location: Kitchener, ON
Posts: 3,141
Default

No reason that the board won't support the 6400 CPU, although if you're still using the stock heatsink, it'll be a pretty borderline situation. If you're absolutely not going to overclock, than a 2.66 GHz E6750 setup isn't going to give you a significant performance advantage over a 3.2 GHz AMD chip.

Double-check with some other 570 owners, but I hear some NVidia chipsets will give you grief when trying to run four DIMM's. Besides, 2x2GB kits are becoming dirt cheap these days.

Future-proofing is a little uncertain with the AMD board. Assuming that they eventually come out with a BIOS for that board that will support Phenom, that will be your upgrade path. With a P35, you'll have the option of some faster (at stock speeds) chips, but they may or may not fit your budget.
__________________
i7 2600K | ASUS Maximus IV GENE-Z | 580GTX | Corsair DDR3-2133
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old December 27, 2007, 10:24 AM
omgwtf's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Mar 2007
Location: Montreal
Posts: 1,902
Default

Phenom isn't actually a thing to talk about right now for the upgrades...I'm using Arctic Cooling Freezer 64 Pro with Ac5..
The 2x1Gb kit that I have right now work like a charm, I don't know why the 4x1 should have any probs..but anywhay could you guys recommend other am2 good mobos?..
__________________
Memento mori

Last edited by omgwtf; December 27, 2007 at 05:44 PM.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old December 28, 2007, 09:46 AM
omgwtf's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Mar 2007
Location: Montreal
Posts: 1,902
Default

Up...
__________________
Memento mori
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old December 28, 2007, 09:58 AM
magictorch's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2007
Location: Annapolis Valley, NS
Posts: 1,836
Default Switch

I dont know much about the 6000 but I guess it maxes out on air at about 3.4-3.6 with quite high temps. The E6750 runs very cool and oc's easily to 3.4 @2.5-2.75v. Mine currently plays games at 38-40oc (coretemp) on air at 3.4. With a higher performance GPU this will make it stand out from the AMD6000.

I originally bought the E6750 as a stop gap till the new quads come out but since it performs so well Im going to leave it in till later in the year and see how well it behaves with a more powerful GPU.

If you can switch platforms. If you cant the AMD6000 is still a solid choice if you dont "need" a quadcore.
__________________
White Night:: i7920 (4ghz), Rampage III extreme (A1), Mushkin XP 1600 (9,9,9,24),SLI480., white MM horizon.
CPU: Feser 220 int.|Apogee GTZ|S.Res.rev2| MCP655.

GPU: PA120.3|S.Res.rev2|2x EK FC blocks| MCP655.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old December 28, 2007, 01:00 PM
omgwtf's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Mar 2007
Location: Montreal
Posts: 1,902
Default

It's the 6400 black edition at 3.2ghz and I don't have any intentions of overclocking...
__________________
Memento mori
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old December 28, 2007, 03:39 PM
magictorch's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2007
Location: Annapolis Valley, NS
Posts: 1,836
Default sorry

Should have read the OC bit That makes a bit of difference. Performance-wise at stock they are going to be quite similar. The stock E6750 should have better power consumption and run at lower temps though. I would get the E6750+the board as its a decent upgrade for a great price with a bit of future proofing for the 45nm chips.
__________________
White Night:: i7920 (4ghz), Rampage III extreme (A1), Mushkin XP 1600 (9,9,9,24),SLI480., white MM horizon.
CPU: Feser 220 int.|Apogee GTZ|S.Res.rev2| MCP655.

GPU: PA120.3|S.Res.rev2|2x EK FC blocks| MCP655.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old December 28, 2007, 03:48 PM
omgwtf's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Mar 2007
Location: Montreal
Posts: 1,902
Default

I will see when I will make the upgrade maybe I'll catch the E6750 at a better price...
What mobo is good for this proc?..I was thinking about the gigabyte p35 ( http://www.ncix.com/products/index.p...cture=Gigabyte )
So the upgrade is going to be something like 700cad.. 500gig, 3870, E6750, mobo, aftermarket cooler..
I'm still gonna have to take in consideration the amd cpu...this will depend on my funds..
__________________
Memento mori
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old December 28, 2007, 04:14 PM
magictorch's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2007
Location: Annapolis Valley, NS
Posts: 1,836
Default some cash to splash

Thats great youve got some spare cash for a new GPU. The DSL board is supposed to work very well on that chip + quads. I have the P5KE which is also a very solid "middle of the road" board. However as NCIX is having some good sales of the Gigabyte you could take advantage of that.

Just one other thing- the 3ghz 45nm Intel dualcore will be available in a few months for around $200.
__________________
White Night:: i7920 (4ghz), Rampage III extreme (A1), Mushkin XP 1600 (9,9,9,24),SLI480., white MM horizon.
CPU: Feser 220 int.|Apogee GTZ|S.Res.rev2| MCP655.

GPU: PA120.3|S.Res.rev2|2x EK FC blocks| MCP655.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
upgrade from vista 32 to 64? Jaret O/S's, Drivers & General Software 18 March 5, 2008 07:13 PM
Future Shop Boxing Day Rip Offs. Scotch Tape Off Topic 12 January 6, 2008 08:30 AM
should I upgrade yycraven CPU's and Motherboards 13 December 10, 2007 05:10 PM
8800 GT at Future Shop in Vernon, BC. Squeetard Video Cards 1 November 24, 2007 07:51 PM
PC Perspective has Nvidia Vista drivers update: future plans unveiled Supergrover Press Releases & Tech News 0 February 8, 2007 12:40 PM