Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > CPU's and Motherboards

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old August 17, 2010, 09:30 PM
geokilla's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Aug 2008
Location: Toronto
Posts: 3,625

My System Specs

Default AMD Phenom II 955 Temperatures

So I never really understood how AMD Phenom temperatures work as I hear that they're like 15C higher than the reading. This is what HWmonitor is giving me on a Cooler Master Hyper 212+. From my knowledge, AMD uses the Tcase temperature readings and not Tjunction or core temperatures.

TMPIN: 39C
TMPIN1: 62C
TMPIN2: 81C (dunno what it's for. Probably just a bad sensor. It's on google.
Core temperatures: 59C for all cores

Does these temperatures look fine?
__________________
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old August 18, 2010, 02:11 AM
Biff73's Avatar
Rookie
 
Join Date: Jul 2010
Location: Singapore
Posts: 32

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by geokilla View Post
So I never really understood how AMD Phenom temperatures work as I hear that they're like 15C higher than the reading. This is what HWmonitor is giving me on a Cooler Master Hyper 212+. From my knowledge, AMD uses the Tcase temperature readings and not Tjunction or core temperatures.

TMPIN: 39C
TMPIN1: 62C
TMPIN2: 81C (dunno what it's for. Probably just a bad sensor. It's on google.
Core temperatures: 59C for all cores

Does these temperatures look fine?
Is your 955 C3 or C3?If its C3 59C looks bad since u are very close to max safe temps
__________________
Intel Core i7 4930K@4.8GHz@1.375v
Asrock X79 Extreme 9
G-Skill Ripjaws X DDR3 2133 CL9 8x4GB@1866MHz 9-8-9-24-36 2N
2x XFX 7970 Dual Dissipation GHz edition OC@1300/1650 Crossfired/with EK Full block
Corsair 900D
Alphacool monsta 360 wc custom loop with 6 xGentle typhoon 1850rpm
Seasonic X1050 Modular 1050w 80+Gold PSU
2xWDC 1TB Caviar Black
OCZ Vertex 4 256gb SSD
Red & orange Led kit
Edifier S550 295W RMS 5.1 ch Speakers
Logitech G600 MMO Mouse
Ducky Shine 2
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old August 18, 2010, 12:26 PM
geokilla's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Aug 2008
Location: Toronto
Posts: 3,625

My System Specs

Default

It's C2 stepping. Vcore is at 1.49V
__________________
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old August 20, 2010, 06:36 PM
Top Prospect
F@H
 
Join Date: Jan 2009
Location: mississauga
Posts: 107
Default

I have a C3 rev. VCore at 1.3V with same cooler is idle at 32C.
__________________
HEAT
Hardware Canucks
Overclock.net
RFD
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old August 20, 2010, 08:22 PM
Hall Of Fame
 
Join Date: Jul 2008
Location: Canada
Posts: 1,221

My System Specs

Default

I use EVEREST for monitoring temps and they give the most accurate readings.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old August 21, 2010, 11:56 AM
geokilla's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Aug 2008
Location: Toronto
Posts: 3,625

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by micul View Post
I have a C3 rev. VCore at 1.3V with same cooler is idle at 32C.
Idle temperatures mean nothing.
__________________
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old August 21, 2010, 12:30 PM
Rookie
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 32

My System Specs

Default

what clock are you running at?

I have a c3 955be running the same cooler as you and i'm running 44c at full load running prime95 at 3.8ghz 1.38vcore. 59c seems really really high to me but I dont know if thats the difference between c2 and c3.
__________________
haf 922, amd 955BE, m4a79xtd EVO, 4gb corsair XMS 1600 8-8-8-24, hyper 212+, ati 4850 1gb, 550w ocz fatality series.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old August 21, 2010, 11:33 PM
Rookie
 
Join Date: Aug 2010
Location: Newfoundland
Posts: 41

My System Specs

Default

59 C is too high for that CPU. IIRC, the max safe temp is 62 C.

How much thermal paste did you use when you mounted the cooler?
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old August 22, 2010, 11:24 AM
Rookie
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 34
Default

Tcase max is 62 so if you're at 59 and stable it's fine. Hell, you might be able to OC it a little more too.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AMD Phenom II 955 BE @ 3.8Ghz Safearus Overclocking, Tweaking and Benchmarking 15 September 26, 2009 09:24 AM
AMD Phenom II X4 955 Liquid Helium (LHe) Overclocking Event MAC Reviews & Articles from the Web 12 July 14, 2009 05:19 AM
AMD Phenom II X4 955 BE. Good contender to i7? bojangles CPU's and Motherboards 40 June 28, 2009 01:16 PM