Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > CPU's and Motherboards

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old September 24, 2009, 12:04 PM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Mar 2008
Location: Montreal
Posts: 1,361

My System Specs

Default CPU equivalence

I am not sure this belongs in here, but I am sure you will forgive me if it doesn't.

I am wondering how a CPU speed performance can be rated/compared. I am asking this because I was checking how my computer fared according to systemrequirementslab when it comes to a game like DiRT.

One of the requirement being CPU speed. At stock speed, it said, "You Have: 3.0 GHz Performance Rated at: 6.75 GHz" (if I remember right), with a mild oc, it said: "You Have: 3.57 GHz Performance Rated at: 8.0325 GHz"

How do they come with such equivalence ? Would it be possible to see a chart using a similar measurement where many different CPU speed is rated ? AMD and Intel.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old September 24, 2009, 12:12 PM
Sushi Warrior's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Aug 2009
Location: Grimsby, Ontario
Posts: 1,620

My System Specs

Default

They probably just look at number of cores. Of course a quad core is not directly 4 times as fast (they probably use something like 3x as fast). And they also probably know which games support quad cores.
__________________
||EK Supreme LT Nickel||MCP355/EK X-TOPV2||EK150 M-O res||MCR220/White||NZXT FN120RB/FN140RB||
Project|Oroborous by NZXT and MNPC
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old September 24, 2009, 12:13 PM
gingerbee's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jan 2009
Location: Orillia, Ontario
Posts: 6,824

My System Specs

Default

i am lost man i don't know what you mean
__________________
Fav quote "One should strive to achieve; not sit in bitter regret." Ronin Harris
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old September 24, 2009, 12:16 PM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Mar 2008
Location: Montreal
Posts: 1,361

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Sushi Warrior View Post
They probably just look at number of cores. Of course a quad core is not directly 4 times as fast (they probably use something like 3x as fast). And they also probably know which games support quad cores.
Yup, that makes sense, it seems they multiply the speed by 2.25. I guess I was wondering if it was the same for all quad core CPU.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old September 24, 2009, 12:19 PM
Sushi Warrior's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Aug 2009
Location: Grimsby, Ontario
Posts: 1,620

My System Specs

Default

They might rank it by cache also.
__________________
||EK Supreme LT Nickel||MCP355/EK X-TOPV2||EK150 M-O res||MCR220/White||NZXT FN120RB/FN140RB||
Project|Oroborous by NZXT and MNPC
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
CPU and cpu block questions miggs78 Water Cooling 7 August 10, 2009 01:14 AM
which temps are correct? cpu, cpu core1? Shadowmeph Overclocking, Tweaking and Benchmarking 4 July 13, 2009 06:23 PM
CPU use @ 57% and inactive processe use 93% of the CPu WTH ebdoradz Off Topic 6 February 26, 2008 06:34 PM