Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > CPU's and Motherboards

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old August 18, 2007, 05:12 AM
Unklmo's Avatar
Top Prospect
F@H
 
Join Date: Jun 2007
Location: Mtl, Qc
Posts: 160
Default Core temp's ?

just curiuos as to why there is such a big difference in the temp's displayed between Speedfan and CoreTemp ? i'm seeing a 15 deg difference.
Attached Images
 
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old August 18, 2007, 05:42 AM
3oh6's Avatar
Hardware Canucks Reviewer
 
Join Date: Mar 2007
Location: Edmonton, AB
Posts: 1,052
Default

G0 stepping C2Ds have a 100C Tjunction, as shown in CoreTemp 0.95, your version of SpeedFan is still using the 85C Tjunction that previous stepping C2Ds use, hence 15C exactly lower. If you were to open up CoreTemp 0.94, you would see a Tjunction reported as 85C and the temps would be the same as SpeedFan.

CoreTemp 0.95 is correct, SpeedFan is wrong...perhaps an update to SpeedFan is available that will recognize the G0 as a 100C Tjunction and show correct temps. Or you could simply offset the temps manually by +15C and it will show them correctly. HTH
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old August 18, 2007, 12:13 PM
Patriote's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Mar 2007
Location: Montreal
Posts: 1,167
Default

Quote:
Originally Posted by 3oh6 View Post
G0 stepping C2Ds have a 100C Tjunction, as shown in CoreTemp 0.95, your version of SpeedFan is still using the 85C Tjunction that previous stepping C2Ds use, hence 15C exactly lower. If you were to open up CoreTemp 0.94, you would see a Tjunction reported as 85C and the temps would be the same as SpeedFan.

CoreTemp 0.95 is correct, SpeedFan is wrong...perhaps an update to SpeedFan is available that will recognize the G0 as a 100C Tjunction and show correct temps. Or you could simply offset the temps manually by +15C and it will show them correctly. HTH
Thanks for the info. I have the same problem. Speedfan is 15c lower than coretemp 0.95. I have the latest Speedfan which is 432 i think.

BTW: Unklmo, you do know that you can get Orthos Beta which will stress Dual cores so you'll have to run only 2x Orthos ?
__________________
- Asus P8Z68-V PRO
- Intel I5 2500k @ 4.5Ghz (for now)
- Asus Geforce 580GTX DirectCUII Fermi
- 16GB Corsair Vengeance Low Profile
- Ultra X3 1000 Watt
- Asus Xonar DX 7.1 \ Klipsch Promedia 2.1 THX
- Corsair Vengeance 1300 Gaming Headset
- Crucial M4 SSD 128GB \ WD Caviar Black 1TB
- CoolerMaster 690II Advanced
- Dell UltraSharp 24''
- Noctua NH-D14
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old August 18, 2007, 04:16 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,635

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Patriote View Post
Thanks for the info. I have the same problem. Speedfan is 15c lower than coretemp 0.95. I have the latest Speedfan which is 432 i think.

BTW: Unklmo, you do know that you can get Orthos Beta which will stress Dual cores so you'll have to run only 2x Orthos ?
Doesn't the new Prime95 take care of all cores?
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i7 4770K / 2X 4G Gskill 1866 DDR3 / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / random 160G Sata HDD
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 320G Seagate Momentus / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old August 18, 2007, 04:58 PM
Patriote's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Mar 2007
Location: Montreal
Posts: 1,167
Default

Quote:
Originally Posted by sswilson View Post
Doesn't the new Prime95 take care of all cores?
Not sure. I just downloaded the latest a few days ago and it does not.... AFAIK
__________________
- Asus P8Z68-V PRO
- Intel I5 2500k @ 4.5Ghz (for now)
- Asus Geforce 580GTX DirectCUII Fermi
- 16GB Corsair Vengeance Low Profile
- Ultra X3 1000 Watt
- Asus Xonar DX 7.1 \ Klipsch Promedia 2.1 THX
- Corsair Vengeance 1300 Gaming Headset
- Crucial M4 SSD 128GB \ WD Caviar Black 1TB
- CoolerMaster 690II Advanced
- Dell UltraSharp 24''
- Noctua NH-D14
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old August 18, 2007, 05:01 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,635

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Patriote View Post
Not sure. I just downloaded the latest a few days ago and it does not.... AFAIK
Did it do at least 2 without needing to run different instances?

I had a link from here to a newer version that at least did that.
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i7 4770K / 2X 4G Gskill 1866 DDR3 / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / random 160G Sata HDD
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 320G Seagate Momentus / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old August 18, 2007, 05:04 PM
Patriote's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Mar 2007
Location: Montreal
Posts: 1,167
Default

EDIT: Nope it does not. I have to set 4 instance to load 100%. 1 will load 25%. Maybe you gotta get the BETA version ?
__________________
- Asus P8Z68-V PRO
- Intel I5 2500k @ 4.5Ghz (for now)
- Asus Geforce 580GTX DirectCUII Fermi
- 16GB Corsair Vengeance Low Profile
- Ultra X3 1000 Watt
- Asus Xonar DX 7.1 \ Klipsch Promedia 2.1 THX
- Corsair Vengeance 1300 Gaming Headset
- Crucial M4 SSD 128GB \ WD Caviar Black 1TB
- CoolerMaster 690II Advanced
- Dell UltraSharp 24''
- Noctua NH-D14

Last edited by Patriote; August 18, 2007 at 05:06 PM.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old August 18, 2007, 05:17 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,635

My System Specs

Default

Need version 25.3...........

http://www.hardwarecanucks.com/15266-post4.html

Enjoy!!!! :)
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i7 4770K / 2X 4G Gskill 1866 DDR3 / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / random 160G Sata HDD
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 320G Seagate Momentus / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old August 18, 2007, 06:17 PM
Patriote's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Mar 2007
Location: Montreal
Posts: 1,167
Default

Quote:
Originally Posted by sswilson View Post
Need version 25.3...........

http://www.hardwarecanucks.com/15266-post4.html

Enjoy!!!! :)
Only for Dual cores, right ?
__________________
- Asus P8Z68-V PRO
- Intel I5 2500k @ 4.5Ghz (for now)
- Asus Geforce 580GTX DirectCUII Fermi
- 16GB Corsair Vengeance Low Profile
- Ultra X3 1000 Watt
- Asus Xonar DX 7.1 \ Klipsch Promedia 2.1 THX
- Corsair Vengeance 1300 Gaming Headset
- Crucial M4 SSD 128GB \ WD Caviar Black 1TB
- CoolerMaster 690II Advanced
- Dell UltraSharp 24''
- Noctua NH-D14
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old August 18, 2007, 06:54 PM
b1lk1's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2007
Location: Lindsay, Ontario
Posts: 2,515

My System Specs

Default

Speedfan is garbage in my experience. It hasn't worked right in a very long time.
__________________
MY HEATWARE
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AMD Triple Core... Want or Don't Want? chibi_man CPU's and Motherboards 23 January 31, 2008 08:50 AM
FS - Intel Core 2 Duo E6600 Dual Core Processor LGA775 Conroe 2.40GHZ 1066FSB 4MB L2 pat767 Buy/Sell & Trade 0 January 22, 2008 09:00 AM
Why temperature on core #1 and 3 different than core #0 and 2??? francois methot CPU's and Motherboards 8 August 22, 2007 10:42 AM
Core Status = 63 (99)? 3.0charlie HardwareCanucks F@H Team 3 August 20, 2007 02:22 PM