Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > CPU's and Motherboards

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old September 10, 2009, 06:05 AM
Skyllz's Avatar
Allstar
F@H
 
Join Date: Sep 2008
Location: Ottawa
Posts: 777

My System Specs

Default Watercool my Q6600 or Upgrade?

Now that I got room and good airflow(HAF-932), I debating on either upgrading my P5Q/Q6600 to a i5/i7 setup or watercooling my Q6600 and push it a little more(running 3.2 on air right now, 3.6 under water would be easy I think).

I would keep my GTX260c216 for now. Maybe add a second one or upgrade to a 3XX series once they will have been out for a couple months.

Anyone been there lately? What did you end up doing and why?

I should also note that due to a massive brainfart of mine, I have a 4gb dual channel DDR3 kit on my desk I cant use right now That would fit nicely in a i5/i7 setup.

This machine is used for folding, gaming, browsing. Nothing else. Folding is nice but i'm not trying to push it here. Gaming is where it's at for me. Folding is something I leave running when i'm not home.

Would I see a large improvement? Worthwhile improvements at the least? Or would I only be throwing money out the window like my wife tells me all the time.
__________________
Is smoke supposed to come out of there?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old September 10, 2009, 06:43 AM
misterd's Avatar
Allstar
F@H
 
Join Date: Jun 2008
Location: Charlottetown, P.E.I.
Posts: 608
Default

Quote:
Originally Posted by Skyllz View Post
Or would I only be throwing money out the window like my wife tells me all the time.
So it's not just mine telling me that? Wow I bet we could start a club
You should be able to do at least 3.4 on air, my G0 did. However for gaming, you'd see more of a difference with SLI/Crossfire then with a whole new setup.. if you're talking frames sure it would be faster, but going from 30 to 35 or 30 to 60 what's going to be the bigger jump. (i just pulled some numbers from my ass for examples sake)

Assuming you have the PSU for SLI, but from your post you don't have a motherboard for it since the p5q is crossfire only. So either you go to i5/i7 or stay with what you have and watercool it for fun. Your gaming experience isn't going to change enough without buying new video cards. Hope this helps a bit.
__________________
#hardwarecanucks on irc.freenode.net
fiat justitia ruat caelum

Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old September 10, 2009, 07:12 AM
Skyllz's Avatar
Allstar
F@H
 
Join Date: Sep 2008
Location: Ottawa
Posts: 777

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by misterd View Post
Assuming you have the PSU for SLI, but from your post you don't have a motherboard for it since the p5q is crossfire only. So either you go to i5/i7 or stay with what you have and watercool it for fun. Your gaming experience isn't going to change enough without buying new video cards. Hope this helps a bit.
So what you are saying is i'm pretty much video card limited even on my current setup then?

I got a Corsair TX750 for power supply, no power problem there for a while.

I also have a P5Q-EM(1 PCI-eX16 slot only...) so if I keep that, that means a single better video card later + watercooling

If I swap that out of a i5/i7 setup, i'd get an SLI board and probably add another GTX260 down the line for cheap, seems to be a "fairly" hot setup still. Should be for a while anyway.

And I beleive we are only seeing the "first gen" of i5/i7 chips out, i'm sure some hot stuff is coming down the line too.

Hmmmm...
__________________
Is smoke supposed to come out of there?
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old September 10, 2009, 07:23 AM
martin_metal_88's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2009
Location: Quebec City
Posts: 4,175

My System Specs

Default

well...Take a little back. A good WC will cost you about 500$ and some pain to put it all in one. I5 860 ( 350$ ) + GA-ep55-UD4P (170 ) and use your ddr3 laying here. For just a little over you get a CPU wich OC better performe better ( even no OC ) and run cooler then your Q6600...I think it worth the upgrade. Or you can buy my Q9550 and my mobo + ram, let me get a I5:P take the choice youw ant to;)

Ask for more.
__________________
Ask for more

Martin_metal_88
Colenzo : See system spec!

Odysseus : I7 860 @ 3.6Ghz || GA P55-UD5 || G.skill Ripjaws F3-16000 2000Mhz 2X2GB || Coolermaster ATCS 840 || Silverstone Strider plus 850W || WD 640 black - WD 1TB green - Samsung F3 2TB || MSI 5670 1GB Cyclone ||Coolermaster Hyper 212 + ||

Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old September 10, 2009, 07:46 AM
Top Prospect
 
Join Date: Jul 2009
Location: Calgary
Posts: 122
Default

I can relate. I had a 680i LT with E6750 with one 8800 GTS 512. Be careful as its a slippery slope! lol. This is what i did -

Wanted to go true SLI, and after research, found id be better off with a 780i+ board.
Found a XFX 780i SLI locally for $140 BNIB.

Got the second 8800GTS 512, and ran SLI for my first time. LOVED it. Huge gain from the one 8800. Second 8800 GTS cost me $100.

A friend decides he wants a gaming pc but doesnt want to spend alot. This is where it got fun lol.

New parts for me, I found a E8400 locally. I then bought 2x GTX285's ($700 only big purchase and only purchase that wasnt second hand!). Also added 4gb ram (2x2) so i had 6 in the XFX running vista Ultimate.

Mates needed a PS so i got a 1000w Corsair for mine.


Personally what I would do, id leave the CPU till last, and get yourself some decent graphics first. That means upgrading your MB, id go second hand, check out kijiji, Craigslist, and on here. Ive seen a few 780i which i can recommend for around $150. You could also find a board that accepts the 4gb of DDR3 and still runs a 775 chipset. Im sure in my research there was a few out there.

I wouldnt do the big upgrade just yet. I got my E8400 for under $100 locally. But it should be good for over 4ghz. Mine is WC (isnt cheap to be honest) but its quieter. Concentrate on your graphics, if you find a board that runs DDR3, then use the 4gb you have or grab some more DDR2, the net is full with second hand DDR2 ram. Do it all on the cheap for now, and do a big upgrade to i7 or i5 when the time is right. There is alot of good second hand equipment out there :D
__________________
AJ's Gamer, Finally finished!
Win 7 64 bit / Antec 1200 / E8400 EK Supreme LT / Xfx 780i SLI / Mushkin 6Gb EM2-6400 - Corsair 3 Fan Cooler / Corsair HX 1000W / 2xSeagate Sata II - Raid 0 / 1xSeagate Sata II - Storage and backup / 2xEVGA GTX285 1Gb- SLI Ek blocks / 2x240 Swiftech Rad, Full Push-Pull / MCP355 w/ Petra Top / Micro Res / Danger Den Fillport Blue / Matrox Digital TH2G / 3xSamsung 226BW's
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old September 10, 2009, 08:03 AM
stoanee's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jun 2007
Location: Lacombe Alberta
Posts: 3,258

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Skyllz View Post
Or would I only be throwing money out the window like my wife tells me all the time.
You are throwing money out the window unless you are folding for humanity!!! (and HWC)


Sell the cpu and mobo, they are getting old. Get a I7/I5 with a good sli mobo, throw on a Coolermaster 212+ with an eye to watercool down the road. Pick up a rad, pump/reservoir, cpu block and goodies then OC away with modern equipment. You will be set to switch vid cards when they get even better.
__________________
heatware
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old September 10, 2009, 08:21 AM
"Quote This..."
F@H
 
Join Date: Nov 2007
Location: Hell
Posts: 3,833
Default

I agree with stoanee. My i7 with a gtx 26O/192 plays all games on max with the fps locked at 6O. Get an i5/p55.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old September 10, 2009, 08:25 AM
Skyllz's Avatar
Allstar
F@H
 
Join Date: Sep 2008
Location: Ottawa
Posts: 777

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Squeetard View Post
I agree with stoanee. My i7 with a gtx 26O/192 plays all games on max with the fps locked at 6O. Get an i5/p55.
Seems to be the most economical thing to do and get a good kick in performance while keeping the door open for later upgrades.

Sounds like a plan.

Anyone wants a P5Q-EM/Q6600 G0/2gb Kingston Hyper-X kit? Will be forsale tonight with a picture in the FS section
__________________
Is smoke supposed to come out of there?
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old September 10, 2009, 08:28 AM
"Quote This..."
F@H
 
Join Date: Nov 2007
Location: Hell
Posts: 3,833
Default

I got a huge boost in FPS going from a q66OO to my i7. Like 2O% across the board. Pretty much the same boost a GPU upgrade gets you, I was very impressed.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old September 10, 2009, 10:16 AM
Gellidius's Avatar
MVP
F@H
 
Join Date: Dec 2008
Location: Quebec
Posts: 349

My System Specs

Default

i'm doing 3519 MHz on my cpu @ 1.41v; with all cores at 100%, room temp around 23C, core temps hover around 50C with the Vendetta II cooler; which i find quite good.
just a suggestion...(low cost) ;-)

I tried 3.6GHz for a short while but i thought the needed voltage was somewhat too high for long temp reliability.
__________________
Jacques


Ego cogito, ergo deus non est.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[WTB] Q6600 G0 anabioz Buy/Sell & Trade 5 June 23, 2009 04:07 PM
I'd Like to Upgrade my Q6600... ImmaPC CPU's and Motherboards 51 December 28, 2008 01:22 AM
First Watercool - Advice? LegendofJubei Water Cooling 6 September 8, 2008 08:25 PM
What Watercool kiy to buy jasonmoreau Water Cooling 6 February 11, 2008 11:25 AM