Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > CPU's and Motherboards

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old June 11, 2009, 09:39 PM
Arinoth's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: May 2009
Location: Halifax
Posts: 8,579

My System Specs

Question Intel Core i7 Conundrum

So i have my new i7 system built, only problem i ran into was locating the mount screens for the motherboard to the case (took me about 45 mins to find them, don't ask, lol) and i am getting some different readings on my processor speed at stock settings

Why/how is my processor going over its stock speed without any form of overclocking? The Windows 7 system evaluation it clocked the processor in at 2.79GHz, how is this possible? (picture below is of cpuz when i started Dawn of War 2 and of the Windows system evaluation)

Last edited by Arinoth; June 11, 2009 at 10:00 PM.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old June 12, 2009, 12:35 AM
FtGF's Avatar
MVP
F@H
 
Join Date: Mar 2009
Location: Hamilton
Posts: 410

My System Specs

Default

It's the turbo mode feature. Kicks up the multi when the cpu isn't being pushed. I'm sure someone here can explain the feature. It's normal and you can turn it off in the bios if you want. So all is well. Also why is your voltage so high for stock clocks? Is it on auto or did you set it?
__________________
Fight the Good Fight


Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old June 12, 2009, 01:09 AM
Dave510's Avatar
MVP
 
Join Date: Mar 2009
Location: Markham, Ontario
Posts: 276

My System Specs

Default

Yep, FtGF is right. It's Turbo Mode. When the processor is at full load, it pushes the multiplier up by 1 (from 20x to 21x).

The voltage is normal when it's set on auto. You can decrease the voltage manually. I run fine with 1.2v at 3.2 Ghz and I believe someone else here is running 3.8 Ghz with 1.2v.
__________________

Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old June 12, 2009, 03:48 AM
Arinoth's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: May 2009
Location: Halifax
Posts: 8,579

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by FtGF View Post
It's the turbo mode feature. Kicks up the multi when the cpu isn't being pushed. I'm sure someone here can explain the feature. It's normal and you can turn it off in the bios if you want. So all is well. Also why is your voltage so high for stock clocks? Is it on auto or did you set it?
That is on stock, haven't touched or decided to even look into overclocking the cpu or the gpu yet, my motherboard is the EX58-UD4P
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old June 12, 2009, 03:51 AM
gingerbee's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jan 2009
Location: Orillia, Ontario
Posts: 6,824

My System Specs

Default

yup me check my sig runs great at that speed without too much heat ( that's turbo on stock it just adds a plus 1 to your muilty ) and if you got a d0 stepping then i would be looking for around 3.8 to 4.0 ghz on my overclock but that's just me so.
__________________
Fav quote "One should strive to achieve; not sit in bitter regret." Ronin Harris
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old June 12, 2009, 11:15 AM
FtGF's Avatar
MVP
F@H
 
Join Date: Mar 2009
Location: Hamilton
Posts: 410

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Arinoth View Post
That is on stock, haven't touched or decided to even look into overclocking the cpu or the gpu yet, my motherboard is the EX58-UD4P
Just wondering since at that voltage my D0 runs at 3.8Ghz!
__________________
Fight the Good Fight


Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old June 12, 2009, 11:19 AM
Arinoth's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: May 2009
Location: Halifax
Posts: 8,579

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by gingerbee View Post
yup me check my sig runs great at that speed without too much heat ( that's turbo on stock it just adds a plus 1 to your muilty ) and if you got a d0 stepping then i would be looking for around 3.8 to 4.0 ghz on my overclock but that's just me so.
Yeah i was thinking about how high i could get it on the stock heat sink and then what would be the best after market air heat sink i could go for to bump it up some more
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old June 12, 2009, 11:36 AM
encorp's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2008
Location: Toronto
Posts: 3,425

My System Specs

Default

At first glance I totally thought this was going to be an intel speedstep question lol
__________________
DISCLAIMER: The views and opinions expressed in the immediately preceding post are those of encorp and do not reflect the views and/or opinions of family, friends, or anyone remotely associated with encorp unless explicitly stated. encorp does not make any warranty, express or implied, or assumes any liability or responsibility for the quality, factuality or use of information in the immediately preceding post.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old June 12, 2009, 12:27 PM
Arinoth's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: May 2009
Location: Halifax
Posts: 8,579

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by encorp View Post
At first glance I totally thought this was going to be an intel speedstep question lol
I deked to the left, avoiding that question after reading the sticky and shot this thread at the (inter)net.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old June 12, 2009, 12:28 PM
MpG's Avatar
MpG MpG is offline
Hall Of Fame
 
Join Date: Aug 2007
Location: Kitchener, ON
Posts: 3,143
Default

i7 Turbo - it's the NEW Speedstep!

Actually, I'm a little guilty too. When I first got my new D0 running, I was doing some temperature testing, and couldn't figure out why my stock temps were a little high... then I finally noticed that my speed was at around 2.8GHz.
__________________
i7 2600K | ASUS Maximus IV GENE-Z | 580GTX | Corsair DDR3-2133
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Intel Core 2 Quad Q8200 vs Intel Core 2 Duo E8500 Hanibal{CA} New Builds 18 August 10, 2009 07:53 PM
Intel six core 32mn on the way ;) Silvgearx Rumor Mill 31 July 7, 2009 11:34 AM
Motherboard conundrum Nodscene CPU's and Motherboards 8 March 27, 2008 05:07 PM
FS - Intel Core 2 Duo E6600 Dual Core Processor LGA775 Conroe 2.40GHZ 1066FSB 4MB L2 pat767 Buy/Sell & Trade 0 January 22, 2008 09:00 AM
Motherboard selection conundrum zlojack CPU's and Motherboards 18 November 15, 2007 05:10 PM