Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > CPU's and Motherboards

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old March 28, 2009, 08:59 AM
Delavan's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: May 2007
Location: Mtl
Posts: 1,149
Default Educate ME!!!

Hi I build my own systems, but I never did a "CPU SWAP".

Is is worth it to re-use my GA-965P-DS3 rev 3.3, flash it to "unofficial CPU support BIOS" newer version (for Kentfields and Yorkfields), of should I get an ASUS P5Q pro (free shipping with entire order from NCIX)....

I would like to get a nice cheap Quad (with OC headroom) or a cheap C2D that could give me a lot more performance than my actual E6420@3.2Ghz. (is it worht it or I'll have to spent 400$ on a CPU/HSF combo to get a significant upgrade?)
I use my comp for gaming mostly, running a GTX260 Core 216 (see sig).

Also, I'm considering an AMD system with 720BE OCed (of course) as an alternate upgrade path...dunno what's better to do...

I'm afraid to get a nice mobo, but with old BIOS that doesn't yet support the CPU I could possibly buy. Of course I could go fail-safe and order exactly the same stuff others get...like a copy-cat.

If I go AMD, I'd like to get this mobo:
http://www.ncix.com/products/product....php?sku=35762

It supports the 720BE with the latest BIOS...WHAT happens if it ships with an oldie BIOS (and nobody around here got an old AMD for me to use to flash???

Am I forced to get a mobo that supports the CPU right out of the box then???

Educate me!!!
__________________
i7 4770K @ 4.5GHz / Corsair H100i / Maximus VI HERO / 8GB Corsair Vengeance Red LP 1.5V 1866 / N560GTX Ti Twin FROZR II OC / Corsair Performance Pro 128GB SSD / Intel 520 120GB SSD / WD Black 640 GB storage

ROG G53SX laptop: i7 2630QM / 12GB DDR3 / GTX560m 2GB / 750GB 7200rpm (14 000 3Dmarks06)
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old March 28, 2009, 10:13 AM
SugarJ's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Jan 2008
Location: Langley, BC
Posts: 6,071

My System Specs

Default

There's no way I'd spend the money on a new CPU and hope that a "unofficial" bios upgrade would work. I believe there's some electrical requirements that the 965 just doesn't have.

Take a look at this combo from NCIX.

NCIX.com - Buy AMD March Madness Phenom II X3 710 Triple Core Processor & MSI DKA790GX Motherboard - X3-710-790GX In Canada.

$260 for a 790gx board and 710BE seems like a good deal to me.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old March 28, 2009, 10:54 AM
MVP
 
Join Date: Oct 2008
Location: Sunshine coast, BC
Posts: 470
Default

The 710 isn't a BE, it's locked, basically the cpu is worth $148ish so the mobo comes in at $112 if u break it down.
__________________
x4 965BE 3.7ghz / Tuniq Tower 120/ xfire HD6870s / G Skill 12800CL9D 4x4GBXL/ S12D 850w/ GA 990FXA-UD3 /WD640AALS Black, WD1TB FALS x1, / Dell IPS 1920x1080/ Win 7 64
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old March 28, 2009, 01:14 PM
Delavan's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: May 2007
Location: Mtl
Posts: 1,149
Default

Yes the 710 is not a BE. I wonder if I would see an improvement. Of course, I could OC a bit, but the only multi-threaded apps I use are the games that support multithreading/multicores.
__________________
i7 4770K @ 4.5GHz / Corsair H100i / Maximus VI HERO / 8GB Corsair Vengeance Red LP 1.5V 1866 / N560GTX Ti Twin FROZR II OC / Corsair Performance Pro 128GB SSD / Intel 520 120GB SSD / WD Black 640 GB storage

ROG G53SX laptop: i7 2630QM / 12GB DDR3 / GTX560m 2GB / 750GB 7200rpm (14 000 3Dmarks06)
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old March 28, 2009, 01:34 PM
Babrbarossa's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: New Brunswick
Posts: 3,673

My System Specs

Default

The 710 would be an improvement, but there are also bundle deals on 720s at NCIX
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes