Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > CPU's and Motherboards

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old February 6, 2009, 02:00 PM
kruzn4evr's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2008
Location: Ajax, Ontario
Posts: 1,806

My System Specs

Default EVGA X58 OC'ing boot issue

Ok, I'm still playing around trying to find the highest stable OC so I can start folding again, problem is, all of a sudden no matter what OC I try I keep getting the same problem during boot up, it keeps stopping at code 94, "Final init for last micro details before boot" and thats all the users manual says. I'll be honest, I have no frickin' clue what that means! Does anyone with an EVGA X58 know how I can fix or get past this? Thanks in advance
__________________

Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old February 6, 2009, 03:02 PM
"Quote This..."
F@H
 
Join Date: Nov 2007
Location: Hell
Posts: 3,833
Default

Even at bios defaults?
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old February 6, 2009, 04:28 PM
kruzn4evr's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2008
Location: Ajax, Ontario
Posts: 1,806

My System Specs

Default

Nope, default settings boot fine, but what I want to know is how do I fix it?....I tried calling EVGA but the wait was too long and I had to go out so I didn't do the callback option. I guess I'll try them again tonight.
__________________

Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old February 6, 2009, 04:31 PM
"Quote This..."
F@H
 
Join Date: Nov 2007
Location: Hell
Posts: 3,833
Default

I've got a feeling its some timings or other settings. When I first started playing with my evga x58 i couldn't get it to clock at all until I got the settings right. You need to force a few things off auto.

Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old February 6, 2009, 04:41 PM
"Quote This..."
F@H
 
Join Date: Nov 2007
Location: Hell
Posts: 3,833
Default

the trfc of 74 is critical to the memory.
so is the CPU VTT (uncore) voltage. Up it to +250mv
boost the pwm frequency to the max value allowed. 1057khz
force the qpi frequency to 4.8gt
set the memory ratio to 2:8 and the qpi multiplier to 16x
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old February 6, 2009, 06:19 PM
kruzn4evr's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2008
Location: Ajax, Ontario
Posts: 1,806

My System Specs

Default

Well, I've OC'd it a few times already, had it at 4.2 but not too stable so I back it down to 3.8 stable, the problem only began on Wed. when I wanted to try to get 4.0 stable. I've had most of the same setting you show except needed alittle more vcore to hit 4.2 so that isn't the issue. It just all of a sudden started freezing up at code 94 on boot up but it boots fine on stock settings. What does "Final init for last micro details before boot" mean???
__________________

Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old February 6, 2009, 09:49 PM
kruzn4evr's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2008
Location: Ajax, Ontario
Posts: 1,806

My System Specs

Default

Well, whatever it was that the code 94 couldn't initialize, before, I popped out the mobo battery, 2 sticks of ram and disconnected one gpu then rebooted and everything is back to normal. Put back the ram and connected the 2nd gpu and OC'd back to 4.0 and seems stable, I'll run more tests tomorrow to confirm stability. Very strange though.
__________________

Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I7 920 OC'ing results so far... rjbarker Overclocking, Tweaking and Benchmarking 18 February 16, 2009 09:05 AM
oc'ing q9550 johnnyuterus Overclocking, Tweaking and Benchmarking 10 February 10, 2009 12:49 AM
My Boot settings (Bootsect.bak/Boot directory) installed to another HDD? chouchou Troubleshooting 7 December 21, 2008 08:46 PM
Evga X58 n I7 OC'ing Guide rjbarker Overclocking, Tweaking and Benchmarking 0 December 6, 2008 11:42 PM
SLI and OC'ing...???? frosty Video Cards 1 August 25, 2007 05:12 PM