Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > Audio

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old April 5, 2009, 09:08 AM
Rookie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 7
Default Blown Sound Card

I lost all audio when a circuit brdaker blew in my office. I'm running an older Dell Dimension 4600 with the original Creative Sound Card. At first I thought it was an iTunes/Quicktime problem but repeated attempts to re-install Qt/iT were unsuccessful. I kept getting a 'Quicktime not installed properly' notice. Now Qt/iT has been uninstalled from my computer.
Then I realized Qt/iT wasn't the problem. Attempts to play an mp3 using Windows Media Player prompted an error code C00D11BA, 'no device installed'. Same thing with video files...no audio.
So the power interruption either corrupted or damaged my sound card (yes?). Now what...do I,
1. Re-format my entire drive to reinstall the original device? (Huge pain!)
2. Re-install just the audio driver from my Dell discs? (I don't seem to have a Creative disc.)
3. Buy a new card? How do I tell is the old card is physically damaged and in need of replacement?

Silently hopeful
Tim
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old April 5, 2009, 09:51 AM
3.0charlie's Avatar
3.0 "I kill SR2's" Charlie
F@H
 
Join Date: May 2007
Location: Laval, QC
Posts: 9,643

My System Specs

Default

Find out which Creative model it is, and download / install the latest drivers from their website. If unsuccessful, then you probably need a new sound card. No onboard sound on that Dell though?
__________________
Hydro-Quebec is salivating...
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old April 5, 2009, 10:42 AM
Rookie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 7
Default

Not a lot of luck. It's a Creative Labs (OEM) Sound Blaster Live! series. ADI 1980. Driver downloads from neither Creative Lab.com nor the Dell.ca sites installed correctly. Now it says 'audio driver does not support your computer hardware.' This is the original card/hardware so I'm now thinking it's toast. If I need to replace it, what would you suggest?
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old April 5, 2009, 10:55 AM
3.0charlie's Avatar
3.0 "I kill SR2's" Charlie
F@H
 
Join Date: May 2007
Location: Laval, QC
Posts: 9,643

My System Specs

Default

No onboard sound on your Dell? If so, the most basic PCI sound card would do.
__________________
Hydro-Quebec is salivating...
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old April 5, 2009, 11:15 AM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,527

My System Specs

Default

Did you read the part# directly off of the card? Drivers for some of those OEM Live cards were a bit tricky as you had to find exactly the right one.

Did you try the card in a different slot?

Barring that.... if there's a local Kijiji in your area you can probably put out a WTB for a live card.... you should be able to grab one for $10.
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i5 4670K / 2X 4G Gskill 1866 DDR3 / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / random 160G Sata HDD
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 320G Seagate Momentus / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old April 5, 2009, 03:31 PM
Rookie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 7
Default

Will try that...thanks everyone for the advice!
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old April 9, 2009, 06:18 PM
Rookie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 7
Default

More info. Yes, there is sound on the computer. Audio on videos ie utube when viewed directly is just fine. So is Windows opening music. But no mp3 files and no video files (audio trax) will play. I downloaded Windows Media Player again. It installed ok but when I open an mp3 with it I get "there may not be a sound device installed on your computer, it may be inuse by another program, or it might not be functioning properly." I just want to be completely certain I've got a sound-card hardware problem and not something else before I go and buy another card.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old April 9, 2009, 11:53 PM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 2,946
Default

NEED TO KNOW WHAT DELL YOU HAVE BY THE SERVICE TAG #

live card driver
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old April 10, 2009, 01:04 AM
MacJunky's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2007
Location: Creston, BC
Posts: 1,718

My System Specs

Default

I have used one of those suckers(dimension 4600) to flash the GeForce 6200 256MB that I bought for my old PowerMac G4. :P (no flaming please, the dell was not mine)

This your card?

If so then to be perfectly honest I would suggest that you just ditch it and get something better, anything really.
That card is pure garbage.

On the other hand, I suppose it is theoretically possible that you are missing some other thing. I may well be wrong but If I remember the audio device selection menus of Audacity when using it on my desktop isn't there Direct Sound and then some other sound input/output softwarey stuff? Perhaps one got messed up in some way meaning that any apps that use the functional one work but the ones that use the other do not?
*shrug*
As I said, I may be and probably am wrong about that last bit. Not the first stuff about that card being junk though.

I might investigate further a bit later.

Last edited by MacJunky; April 10, 2009 at 01:09 AM.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old April 10, 2009, 08:37 AM
Rookie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 7
Default

KaptCrunch...just downloaded Creativepatch from your link and was told "no Soundblaster Card installed"..........my card is therefore TOAST! Also don't know what or where to find a service tag #, but I'm resigned now to purchasing a new card. Just a basic one though of decent quality. Don't need surround or anything that fancy, just left, right, sub.

MacJunky...haven't opened my case yet to look at the card, but all efforts so far say it's a hardware problem and not related to apps or drivers.

So unless anyone else out there can suggest something I've missed, this cheapskate now will actually have to open his wallet.

Thanx
Tim
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[WTB] Sound card and wc video card hausner Buy/Sell & Trade 17 August 11, 2009 01:59 PM
[WTB] WTB: Sound card Table21 Buy/Sell & Trade 0 February 10, 2009 03:41 PM
WTB: Video Card/Sound Card/Hard drive - Look here if u gotz some ! Flintblade Buy/Sell & Trade 4 December 4, 2008 09:27 PM
FS X-Fi sound card yycraven Buy/Sell & Trade 6 February 24, 2008 07:50 PM
Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio is not really a X-FI sound card dirtfarmer Audio 15 January 2, 2008 07:15 PM