Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > Audio

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old January 29, 2009, 01:13 AM
lowfat's Avatar
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Grande Prairie, AB
Posts: 7,956

My System Specs

Default My Xonar software rant

The issues that I am having are:
1. Every thing is upconverted to 5.1. I want 2 channels of audio to play in stereo, and 5.1 to play in 5.1. Not everything to play in 5.1. And I don't have to have to select either 2 channel or 5.1 EVERY time i swap between them.
2. The EQ does absolutely nothing as far as I can tell.
3. 2 channel sound is half the volume of the upscaled 5.1 So everytime I swap between music and movies, I have to adjust the volume.
4. Mute only mutes the local sound, not the optical inputs sound.

I've tried every version of drivers that I have been able to find, and it doesn't look like they've made any improvements through driver releases. The card is marketed towards HTPC users, but it would drive any HTPC user mad.

I've had the card a whopping two days and it is likely going up for sale already.

/rant


yes I just copied and pasted it from the one I posted on XS
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old January 29, 2009, 01:57 AM
lowfat's Avatar
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Grande Prairie, AB
Posts: 7,956

My System Specs

Default

I must admit though, that sound quality wise the card it great. Too bad it annoys me so damned much though
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old January 29, 2009, 05:46 AM
WolfBane's Avatar
Allstar
F@H
 
Join Date: Jun 2008
Location: new bruinswick
Posts: 880
Default

I also have the xonardx and i removed it from my system ! it won't let me install it !!
It says plug in the power cord , wich is !!!!!

drove me nuts so i am back to the mb sound wich isnt to bad .
But its not the best .
So i removed it and put it back in its box and set it on a shelf lol
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old January 29, 2009, 07:11 AM
Banned
F@H
 
Join Date: Jun 2007
Location: Edmonton
Posts: 1,628
Default

Lowfat, which Xonar do you have?

I have none of these issues...while the connection to my amplifier will detect 5.1 on stereo sources, the sound only comes from 2 channels.

iTunes will "surround" some audio, but then it depends on how the audio was encoded....
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old January 29, 2009, 10:03 AM
lowfat's Avatar
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Grande Prairie, AB
Posts: 7,956

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by cadaveca View Post
Lowfat, which Xonar do you have?

I have none of these issues...while the connection to my amplifier will detect 5.1 on stereo sources, the sound only comes from 2 channels.

iTunes will "surround" some audio, but then it depends on how the audio was encoded....
Hmm. I just did more testing, it seems it only adds 5.1 to sounds coming over the digital input. Which sucks as that is where most of the sound is coming from.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old January 29, 2009, 10:53 AM
Cptn Vortex's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2007
Location: Vancouver
Posts: 3,726
Default

I use a 2.0 analog setup with my DX and it is fantastic. Havent had an issue yet. I also found on my m-Audio speakers that the EQ makes a world of difference, same goes with my headphones. Not sure why yours is acting up
__________________
The Vortex H20

Coolermaster ATCS 840 w Window panel
MSI Z77A-GD65
Intel i7 3770K @ 4.6GHZ 1.28v
Galaxy GTX 680 @ 1241MHZ
8GB Mushkin Blackline 1600MHZ 9-9-9-24 1.5v
Asus Xonar Essence STX
OCZ Z-Series GOLD 850W
2 x 128GB Corsair Force GT SATA3 SSD RAID0 :)
Acheiva Shimian Q270 Lite 2560x1440

Benq W500 Pojector.

Watercooling:
EK Supreme HF, EK FC GTX 680 Block, MCR320+Gelid Silent 12 Push/Pull, DD Pump, EK Multioption 100ml Res, EK Coolstream XT 220 RAD Gelid Wings Push/Pull.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old January 29, 2009, 10:55 AM
lowfat's Avatar
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Grande Prairie, AB
Posts: 7,956

My System Specs

Default

It seems most of the issues I am having are when using the optical input.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old January 29, 2009, 10:57 AM
enaberif's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Dec 2006
Location: Calgahree, AB
Posts: 10,598
Default

Quote:
Originally Posted by lowfat View Post
It seems most of the issues I am having are when using the optical input.
If any sound over digital is 5.1 its because whatever external source you are using is outputting it that way.

That is how optical works. If you run a optical cable to a external receiver and its setup as 2.1 that is what you'll hear.

What external source are you using?
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old January 29, 2009, 11:36 AM
lowfat's Avatar
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Grande Prairie, AB
Posts: 7,956

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by enaberif View Post
If any sound over digital is 5.1 its because whatever external source you are using is outputting it that way.

That is how optical works. If you run a optical cable to a external receiver and its setup as 2.1 that is what you'll hear.

What external source are you using?
The source is my Macbook Pro, which is outputting 2 channel PCM. If I plug the MBP into either my other PC which has an X-Fi Titanium or my receiver it is only 2 channels. It is definitely the card that is making it 5.1
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old January 29, 2009, 12:10 PM
enaberif's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Dec 2006
Location: Calgahree, AB
Posts: 10,598
Default

Quote:
Originally Posted by lowfat View Post
The source is my Macbook Pro, which is outputting 2 channel PCM. If I plug the MBP into either my other PC which has an X-Fi Titanium or my receiver it is only 2 channels. It is definitely the card that is making it 5.1
Err what?

I am confused by what you are doing here?

Can you please explain.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Another UPS rant SugarJ Off Topic 15 January 19, 2009 08:08 PM
Rant about RFD Varroa Off Topic 14 November 24, 2008 08:10 AM
Ugh! political rant incoming! encorp Off Topic 10 November 4, 2008 06:33 AM
eastbay rant... omgwtf Off Topic 4 November 1, 2008 09:23 PM
Rant + Anger = Car Broken into last night CMetaphor Off Topic 39 July 26, 2008 04:02 PM