View Single Post
  #13 (permalink)  
Old January 10, 2011, 06:17 PM
sswilson's Avatar
sswilson sswilson is offline
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 15,409

My System Specs

Default

About time you got off your butt and did this.... ;) (JK, we really did need something along these lines.).

Couple of points for you to consider....

Quote:
To get your system into AHCI mode you need to enter your BIOS and change it from IDE mode to AHCI mode. It may also be labeled as "RAID" mode. This will vary from motherboard to motherboard. Consult your manual for more information.
Might want to mention that it's a PITA to switch over after the OS is installed, and that it's best to set AHCI in bios prior to OS installation.

As far as Trim + AMD goes.... I noticed you mentioned Trim & ITGC, but didn't mention the proprietary stand-alone cleaners (like intel's toolbox). From personal experience I can verify that the intel toolbox does not work on AMD chipsets set to AHCI. Best guess is that it sees all drives under AMD AHCI drivers as being in Raid config.

Once again... thanks for the great write-up!
__________________
Gigabyte Z97N-WIFI / i7 4770K / 2X 8G Gskill 1866 Sniper / XFX XTR 750 / EVGA GTX 970 SSC ACX 2.0+
Corsair 380T / Corsair H100i GTX AIO/ Intel 730 Series 480GB SSD / Seagate Barracuda 1TB / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 250G Samsung 840 Series SSD / Mini-Box M350 / 24" Westinghouse L2410NM
Reply With Quote